Πως να φτιαξέτε παραδοσιακά Πασχαλινά Σμυρνέικα κουλουράκια

Φτιάξτε νόστιμα παραδοσιακά πασχαλινά αφράτα και τραγανά κουλουράκια από τη Σμύρνη.

Από τον Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 300 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 κρόκους, από μεσαία αβγά
  • 100 γρ. γάλα
  • 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 κ.σ. κονιάκ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 2 πορτοκάλια
  • 900 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 κ.γ. κοφτό μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
  • 1 πρέζα αλάτι


Για το άλειμμα

1 κρόκο, αραιωμένο σε λίγο νερό

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό σε δυνατή ταχύτητα για 3-4 λεπτά για να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Βάζουμε το γάλα, τον χυμό, το κονιάκ, τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και 2 κ.σ. από το αλεύρι. Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα για 1 λεπτό.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το μπέικιν, τη σόδα, αλάτι και ανακατεύουμε. Μεταφέρουμε στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε για 10-15 δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα.
  • Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο εργασίας μας και πλάθουμε κουλουράκια 30 γρ. στο σχέδιο της αρεσκείας μας. Μεταφέρουμε σε ταψιά με λαδόκολλα.
  • Αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο και ψήνουμε το κάθε ταψί ξεχωριστά για 20-25 λεπτά.
  • Σερβίρουμε.