Λαδοραβανί Αγρινίου: Εύκολη νηστίσιμη συνταγή για το πιο νόστιμο κι αφράτο γλυκό της Σαρακοστής

Επιθυμείτε να κάνετε ένα εύκολο γλυκό για εσάς και για την οικογένειά σας;

Θέλετε να έχετε ένα γλυκό, το οποίο να είναι για όλες τις ώρες; Επιθυμείτε να φτιάξετε ένα γλυκό για να κερνάτε τους επισκέπτες του σπιτιού σας;

Τότε, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε την παρακάτω συνταγή για ραβανί.

Το βέβαιο είναι πως θα τους εντυπωσιάσετε.

Ακολουθούν τα υλικά, καθώς και οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής για το ραβανί.

Υλικά συνταγής

  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι χοντρό
  • 500 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
  • 4 ποτήρια (σ.σ. νερού) νερό
  • 2 ποτήρια (σ.σ. νερού) λάδι (σ.σ. σπορέλαιο)
  • 2 με 3 κάψουλες βανίλιας
  • 1 πορτοκάλι (σ.σ. ξύσμα και χυμό)
  • 1 λεμόνι (σ.σ. ξύσμα και χυμό)
  • Κανέλα και ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής

– Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό, το λάδι, τη ζάχαρη, το χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι, και τις βανίλιες.

-Ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη.

– Ζεσταίνουμε το μείγμα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να πάρει βράση.

– Προσθέτουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην σβολιάσει το μείγμα.

– Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε δυνατά με μια κουτάλα για 3 με 4 λεπτά το μείγμα μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

– Απλώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί (σ.σ. 30×40) λαδωμένο και πασπαλισμένο με λίγο σιμιγδάλι.

– Λειαίνουμε την επιφάνεια και με ένα μαχαίρι το χαράσσουμε μέχρι τον πάτο του ταψιού.

Οι υπόλοιπες οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής

– Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.

Οι υπόλοιπες οδηγίες για την εκτέλεση της συνταγής
– Το χαράσσουμε πρώτα κάθετα σχηματίζοντας λωρίδες και έπειτα διαγώνια για να σχηματίσουμε ρόμβους.

– Αν θέλουμε βάζουμε και από αμύγδαλο φιλέ στη μέση από κάθε κομμάτι.

– Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα παντού.

– Το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο.

– Σε ένα μπολάκι ετοιμάζουμε την κανελοζάχαρη (σ.σ. αναμειγνύουμε 5-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη με 1-2 κουταλιές σούπας κανέλα) και πασπαλίζουμε το ραβανί να πάει παντού.

– Αφήνουμε το ραβανί να κρυώσει εντελώς, το κόβουμε και σερβίρουμε.