03/05/2024
18.2 C
Serres

Γρήγορος λαχανοντολμάς «τούρτα», με κιμά και ρύζι στη χύτρα

Array

Ετοιμάζουμε γρήγορα και εύκολα έναν λαχανοντολμά τούρτα που είναι εξίσου νόστιμος αλλά ευκολότερος, γρηγορότερος και πιο εντυπωσιακός από τα συνηθισμένα.

Συνολικός Χρόνος: 45′

Υλικά

Κομμάτια: 6

1 αφράτο λάχανο περίπου 600 γρ.
400 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος, από ελιά
1 κρεμμύδι ξερό, χοντροτριμμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
100 γρ. ρύζι γλασέ
80 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
χυμός από 1 λεμόνι

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Διαδικασία

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα του.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τα φύλλα του λάχανου και τα βράζουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.

Τα στραγγίζουμε.


Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το ρύζι, αλάτι, πιπέρι, το μισό από το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα.

Στρώνουμε τα μισά φύλλα του λάχανου στον πυθμένα της χύτρας.

Απλώνουμε το μείγμα του κιμά σε μία ισόπαχη στρώση και από πάνω στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα λάχανου.

Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και 1 ποτήρι ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά (από τη στιγμή που ανέβει η βαλβίδα).


Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε τη χύτρα να κρυώσει για να μπορούμε να την ανοίξουμε, περιχύνουμε το φαγητό με λεμόνι, αφήνουμε για λίγο να σταθεί και σερβίρουμε σε κομμάτια (δεν πειράζει αν διαλυθούν).

Αν θέλουμε, μπορούμε να μη βάλουμε λεμόνι και να το αυγοκόψουμε ως εξής: Χτυπάμε στον πολυκόφτη 2 αυγά με τον χυμό 1 λεμονιού, 1 κουτ.γλυκού κορν φλάουρ και το ζουμί από την κατσαρόλα, μέχρι να σχηματιστεί ένα αφράτο αυγολέμονο.

Περιχύνουμε το φαγητό, σείουμε την κατσαρόλα για να πάει παντού, αφήνουμε για λίγο το φαγητό να «σταθεί» και σερβίρουμε.

Συνοδεύουμε την τούρτα λαχανοντολμά με καροτοσαλάτα με άνηθο και μαυροκούκι.

Λαχανοντολμάδες με διάφορα χόρτα

Κέρδισε τις εντυπώσεις το Επιμελητηρίου Σερρών με την παρουσία του στην 10 η ΕΞΠΟΤΡΟΦ

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Επιτέλους και κάτι ευχάριστα – Η Ελλάδα ελπίζει και χαμογελάει ξανά για το...

Μειώθηκε το δημόσιο χρέος της Ελλάδα το 2023 Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν το δημόσιο χρέος από το 172,6% του ΑΕΠ το 2022 σε 160,9% του ΑΕΠ...

Τpαγωδία στη Θεσσαλονίκη με 30χρονη, δεν άντεξε

Τραγωδία σημειώθηκε χθες το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, όταν μια 30χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της. Κρεμάστηκε από πολύφωτο στο διαμέρισμα που διέμενε. Σύμφωνα με...

Τι τρώμε την Μεγάλη Παρασκευή για πρωινό και μεσημεριανό

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ως γνωστόν η μέρα που κάνουμε την πιο αυστηρή νηστεία σε όλη την Σαρακοστή. Την Μεγάλη Παρασκευή, είθισται να μην...

Κική Μακρυπούλια: Σούσουρο με την φώτο της μητέρας της Ζέτας, πιο όμορφη και...

Η Ζέτα Μακρυπούλια μοιράστηκε με τους ακόλουθούς της στο Instagram μία τρυφερή φωτογραφία με τη μητέρα της, Κική. Η φωτογραφία, η οποία είναι τραβηγμένη στα...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βάσω Λασκαράκη – Λευτέρης Σουλτάτος: Επέτειος γάμου για το ζευγάρι – «Να γεράσουμε μαζί»

Τα τρυφερά λόγια που έγραψαν στο Instagram Βάσω Λασκαράκη και Λευτέρης Σουλτάτος γιορτάζουν πέντε χρόνια έγγαμου βίου. Ήταν Δευτέρα του Πάσχα 29 Απριλίου 2019 όταν η...

Σοκ στην Κρήτη: Νονός βίαζε το βαφτιστήρι του από όταν ήταν 9 ετών

O 50χρονος ασχολείται με τη μουσική και δίδασκε στο παιδί μουσική και με αυτό το πρόσχημα έβρισκε την ευκαιρία να βρεθεί πολλές στιγμές μόνος...

Λαμπρόψωμο

Φτιάχνουμε παραδοσιακό ψωμί για το δείπνο της Ανάστασης. Βάζουμε μπόλικα μπαχαρικά για να μοσχομυρίζει και το απολαμβάνουμε αφράτο και πεντανόστιμο. Συνολικός Χρόνος: 1:30' Υλικά 25 γρ. φρέσκια...

Συνέχισε να διαβάζεις