03/03/2024
14.8 C
Serres

Ιατρικός Σύλλογος Σερρών: H Kατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών και οι «κομπογιαννίτες»

Αναλυτικά παρουσιάζεται η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών για την πανδημία του κορωνοϊού, την κατάσταση στο Νοσοκομείο Σερρών και τους διάφορους «κομπογιαννίτες».

Έχοντας περάσει (με ανέλπιστα μικρές απώλειες) το πρώτο και – ελπίζουμε – χειρότερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες μας προς τους Ιατρούς – μέλη του Συλλόγου μας οι οποίοι πρωτοστάτησαν σ’ αυτή τη μάχη που κερδήθηκε και προς τους συνεργάτες τους.

Ήταν μια μάχη μ’ έναν εχθρό που κανείς δεν είχε ξανασυναντήσει, έναν εχθρό επικίνδυνο όχι μόνο για τους ίδιους, αλλά και για τις οικογένειές τους, μια μάχη που δόθηκε από ένα σύστημα υγείας τραυματισμένο, γερασμένο κι απαξιωμένο μετά τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, επανδρωμένο με λειτουργούς απογοητευμένους και κουρασμένους από πολλά και άδικα που έγιναν και ειπώθηκαν εις βάρος τους και εναντίον τους…

Κι όμως, όπως συμβαίνει πάντα με μας τους Έλληνες, οι λειτουργοί της υγείας, άντεξαν, παραμέρισαν απογοητεύσεις, αδυναμίες, φόβους κι αγανάκτηση, συγκέντρωσαν τις δυνάμεις τους, ξεπέρασαν την κόπωση και τα κατάφεραν.


Είμαστε περήφανοι που είστε μέλη του Συλλόγου μας κι ευχόμαστε να συνεχίσετε πάντα με την ίδια αφοσίωση, γνώση, σοφία κι αγάπη στον άρρωστο συνάνθρωπο!

Όμως και όλοι οι υπόλοιποι, φέρθηκαν σωστά. Αυτοπειθαρχία, υπακοή, σύνεση, υπομονή, ψυχραιμία, αυτοπροστασία, πρόληψη, φροντίδα για τους άλλους, αρετές που είχαμε την εντύπωση ότι σπανίζουν πια, αποδείχθηκε ότι βγαίνουν στην επιφάνεια αν υπάρξει ανάγκη.

Τα συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους.


Και όλοι θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι όταν παραστεί ξανά ανάγκη, οι γιατροί τους θα είναι και πάλι στο πλευρό τους.

Όμως ο πόλεμος με τον κορωνοϊό δεν έχει τελειώσει. Ήδη, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι ένα δεύτερο κύμα, τροφοδοτημένο από την ανθρώπινη αμέλεια, πλησιάζει. Και μάλλον κι ένα τρίτο, τροφοδοτημένο από την αθρόα προσέλευση επισκεπτών.

Η επαγρύπνηση δεν πρέπει να χαλαρώνει.

Ας μη ξεχνούμε:• Αποφυγή συνωστισμού και σημείων με πολυκοσμία.
• Όχι κοντινές επαφές, εναγκαλισμοί, φιλιά, χειραψίες.
• Να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας.
• Συχνό πλύσιμο και απολύμανση χεριών.
• Χρήση μάσκας όταν βρισκόμαστε αναγκαστικά μαζί με πολλούς άλλους.
• Φυσικός εξαερισμός των χώρων.
• Ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα παραπάνω όταν επισκεπτόμαστε ηλικιωμένους.

Εν τω μεταξύ τα μέσα που υπάρχουν στη διάθεσή μας αυξάνονται. Οι έρευνες για φάρμακα και εμβόλια προσχωρούν, οι κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας αυξάνονται, οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι (και από κινητές μονάδες) πολλαπλασιάζονται, μέσα προστασίας και αντιδραστήρια υπάρχουν πλέον σε αφθονία και λογικές τιμές, ο καιρός βελτιώνεται και το κυριότερο, οι γνώσεις μας για τον φονικό αυτό ιό και η εμπειρία της αντιμετώπισής του, μέρα με την ημέρα μεγαλώνουν. Κάθε αύριο θα είναι λιγότερο επικίνδυνο.

Χρειάζεται βεβαίως αυτοπροστασία και από τον ιό της «βλακείας». Να μη δίνουμε πίστη σε διαδόσεις, «εναλλακτικές» πηγές πληροφοριών και συνωμοσιολογίες, αλλά να βασίζουμε την ενημέρωσή μας στις έγκυρες επιστημονικές πηγές.

Η εμπειρία και τα μαθήματα που προέκυψαν από την επιδημία θα πρέπει να αξιοποιηθούν ώστε να ενισχυθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Να σταματήσει η υποβάθμιση και οπισθοχώρηση και να προχωρήσει μπροστά. Να ενισχυθούν όλα τα στοιχεία του (πρωτοβάθμια, νοσοκομεία, κέντρα αναφοράς, υπηρεσίες ελέγχου κλπ). Να εκσυγχρονισθεί η δομή και η λειτουργία του, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, ειδική εκπαίδευση και μονάδες (π.χ. ΜΕΘ, εργαστήρια, κινητά συνεργεία).

Να δημιουργηθούν αποθέματα κρίσιμου υλικού και να εκπονηθούν επιχειρησιακά σχέδια και πρωτόκολλα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένο για οποιοδήποτε – απευκταίο – παρόμοιο ενδεχόμενο στο μέλλον.

Να πάψει να αντιμετωπίζεται σαν «πίθος των Δαναΐδων», ένα αχόρταγο «πηγάδι» που καταπίνει όποια χρήματα ρίχνει κανείς μέσα του – και ζητάει πάντα περισσότερα, αλλά ως στοιχείο ζωτικό και απαραίτητο για την επιβίωση, την ευημερία και τη συνοχή του λαού, αλλά και για την ίδια την οικονομία.

Στο Νοσοκομείο Σερρών ιδιαίτερα, ενδημούν χρόνιες ελλείψεις προσωπικού σε διάφορες κρίσιμες ειδικότητες (άλλοτε σε μία, άλλοτε σε άλλη, άλλοτε σε πολλές μαζί).

Αυτή τη στιγμή «επώδυνη» είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία περιορίζει τον αριθμό των χειρουργείων και «μπλοκάρει» τη λειτουργία ολόκληρου του Νοσοκομείου.

Αντιλαμβανόμαστε τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν, αλλά θα πρέπει οι διάφοροι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες να ασχοληθούν σοβαρά και τουλάχιστον να πάψουν να καυχησιολογούν προκλητικά ότι «έλυσαν το πρόβλημα»!

Τέλος με αφορμή τα πρόσφατα περί «μαϊμούς γιατρού», πρέπει να επιστήσουμε άλλη μια φορά την προσοχή όλων στους «κομπογιαννίτες», είτε παρουσιάζονται σαν γιατροί, είτε σαν «εναλλακτικοί» θεραπευτές, είτε σαν κάτοχοι και διαφημιστές θαυματουργών φαρμάκων και «συμπληρωμάτων διατροφής».

Τους Ιατρούς του Νομού μας τους γνωρίζετε και τα στοιχεία όλων των ελευθέρων επαγγελματιών είναι αναρτημένα στην Ιστοσελίδα του Συλλόγου.

Αν κάποιος έχει την παραμικρή υπόνοια, ας ενημερώσει το Σύλλογο ή εμάς προσωπικά.

Όμως το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο και υποσχόμαστε να επανέλθουμε λίαν προσεχώς – κορωνοϊού επιτρέποντος – με ειδική ενημερωτική εκδήλωση.

Ευχόμαστε σε όλους «Καλό καλοκαίρι, με υγεία!»

O Πρόεδρος
Δρ Άγγελος Βάκαλος
Ωτορινολαρυγγολόγος

O Γεν. Γραμματέας
Δρ Νικόλαος Αργυριάδης
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος

Τύμβος Καστά: Μια θαμμένη πόλη;

ΔΗΠΕΘΕ Σερρών: Νέο καλοκαιρινό πρόγραμμα!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Βαρύ πένθος για τον Βασίλη Τερλέγκα

Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή. Δύσκολες ώρες βιώνει ο Βασίλης Τερλέγκας, καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. Συγκεκριμένα, η μητέρα του τραγουδιστή πέθανε την...

Αδιανόητο περιστατικό στο Άργος: Έλουσε τη σύζυγό του με χλωρίνη και την χτύπησε...

Δεν μπορεί να χωρέσει ανθρώπου νους τα όσα έκανε ένας 34χρονος στη σύζυγό του στο Άργος Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας ήρθε στη δημοσιότητα,...

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή του Ασώτου

Τι γιορτάζει σήμερα η Εκκλησία μας Σήμερα τιμώνται από την Εκκλησία μας: Οι Άγιοι Ευτρόπιος, Κλεόνικος και Βασιλίσκος οι Μάρτυρες. Ο Άγιος Θεοδώρητος ο Ιερομάρτυρας...

Ανάποδη πίτσα στο τηγάνι

Θα τη λατρέψουν μικροί και μεγάλοι Υλικά 2 κ. σ. ελαιόλαδο, μοιρασμένο1 κίτρινο κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες1 πράσινη πιπεριά, σε λεπτές ροδέλες1/2 φλ. τσαγιού πεπερόνι, κομμένο...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

ΔΙΠΑΕ: Συνάντηση Αγγελόπουλου – Ράπτη

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Πρύτανης του ΔΙΠΑΕ Σταμάτης Αγγελόπουλος με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Έλενα Ράπτη Συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού πραγματοποίησαν τη Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024,...

Κατερίνα Καινούργιου – Φίλιππος Τσαγκρίδης: «Δεν είχε κλείσει το κεφάλαıο μεταξύ τους», λέει ο Νίκος Γεωργιάδης

Τα φώτα της δημοσιότητας έχει απασχολήσει τις τελευταίες ημέρες η σχέση της Δανάης Μπάρκα και του Φίλιππου Τσαγκρίδη, καθώς ο επιχειρηματίας είχε ζήσει έναν έντονο έρωτα...

Μαρουσάκης: Ζώνη καταιγίδων θα σαρώσει τη χώρα από την Πέμπτη

Το πέρασμα των καταιγίδων μπορεί να είναι σύντομο χρονικά, παρόλα αυτά θα εμφανίζει μεγάλη ένταση  Για ισχυρό μέτωπο καταιγίδων που θα πλήξουν τη χώρα την Πέμπτη 29/02/2024...

Συνέχισε να διαβάζεις