29/11/2023
10.8 C
Serres

Πέντε απρόσμενα οφέλη του να κρατάτε ημερολόγιο

Ημερολόγιο:Yπάρχει λόγος που το hashtag #journaling έχει συγκεντρώσει πάνω από 2,8 δισεκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Υπάρχουν τόσα πολλά οφέλη από το να γράφεις ημερολόγιο – και εξίσου πολλοί διαφορετικοί τρόποι για να το κάνετε.

Μπορείτε να γράψετε στο ημερολόγιο για τη μέρα σας, να καταγράψετε τις σκέψεις σας, να ξεσπάσετε για τα προβλήματά σας ή να σημειώσετε πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες.

Μπορεί να μουτζουρώνετε με ένα στυλό σε χαρτί, να πληκτρολογείτε σε μια εφαρμογή σημειώσεων ή να γράφετε σε ένα 10σέλιδο word.

Όπως και να επιλέξετε να το κάνετε, μπορείτε να είστε σίγουρη ότι το να γράφετε ημερολόγιο σάς κάνει καλό.


«Η τήρηση ημερολογίου είναι η διαδικασία που κάνει τα συναισθήματα και τις σκέψεις πιο απτές, βάζοντάς τα σε φυσική μορφή», λέει η κοινωνική λειτουργός Jessica Hoeper.

«Βασικά, είναι ένας τρόπος να βγάλεις τις σκέψεις σου από το μυαλό σου και να τις μεταφέρεις στο χαρτί (ή στο τηλέφωνό σου). Και όπως όλα τα εργαλεία αυτοφροντίδας, όσο περισσότερο το κάνεις, τόσο καλύτερα θα νιώθεις.

Ο χρόνος που γράφετε δεν είναι τόσο σημαντικός όσο το πόσο συχνά εξασκείστε στο να κάθεστε να το κάνετε», λέει η Hoeper στο Bustle.

Συνιστά να γράφετε ημερολόγιο μερικές φορές την εβδομάδα, όποτε νιώθετε εσείς καλά.

Ένα σημαντικό πράγμα που δεν πρέπει να ξεχάσετε; Μην αφήσετε τον φόβο ότι «θα το κάνετε λάθος» να σας κρατήσει πίσω από το να ξεκινήσετε.


«Συχνά έχουμε μια προσδοκία για το πώς πρέπει να μοιάζει ένα ημερολόγιο», λέει ο Hoeper. «Μπορεί να ανησυχείτε για τον κακό γραφικό χαρακτήρα, τα γραμματικά λάθη ή ότι δεν ξέρετε τι να πείτε – αλλά επειδή αυτό είναι το ημερολόγιό σας, τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία».

Αν ακόμα δεν είστε σίγουρη πώς να ξεκινήσετε με τη δημοφιλή πρακτική ευεξίας, δοκιμάστε την ελεύθερη γραφή.

«Απλώς αφήστε την πένα σας να ακουμπήσει το χαρτί και προσπαθήστε να μην λογοκρίνετε ή να μην σκέφτεστε υπερβολικά αυτό που γράφετε», προτείνει η Lindsey Pratt, LMHC, ψυχοθεραπεύτρια στη Νέα Υόρκη με ειδίκευση στις σχέσεις.

Είστε έτοιμη να το δοκιμάσετε; Ακολουθούν πέντε βασικά οφέλη της τήρησης ημερολογίου, όπως τα εξηγούν οι επαγγελματίες.

Βοηθά να εστιάσετε στα θετικά


«Η καταγραφή μιας γρήγορης λίστας ευγνωμοσύνης είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεκινήσετε να γράφετε ημερολόγιο και ένας πολύ καλός τρόπος για να σας βοηθήσει να επικεντρωθείτε στις θετικές πτυχές της ημέρας σας.


Ακόμη και αν τα πράγματα δεν φαίνονται τόσο καλά με την πρώτη ματιά, το να κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια να ασκείτε την ευγνωμοσύνη σε τακτική βάση είναι ένας αποδεδειγμένος τρόπος για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε μια αίσθηση ηρεμίας, ευγνωμοσύνης και αξίας», λέει ο κλινικός ψυχολόγος John Y. Lee, Ph.D.

Ο Lee συνιστά να κάθεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα και να εντοπίζετε ένα πράγμα για το οποίο είστε ευγνώμων – ακόμη και αν είναι εξαιρετικά μικρό ή φαινομενικά τετριμμένο.

Είναι ένας τρόπος να κατανοήσετε τα συναισθήματά σας


Σύμφωνα με την Katie Fracalanza, Ph.D., κλινική επίκουρη καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, το να γράφετε για τις εμπειρίες σας – μικρές και μεγάλες, θετικές και αρνητικές – μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε πώς οι διάφορες καταστάσεις σας κάνουν να αισθάνεστε.

«Όσο περισσότερο γνωρίζετε τον εαυτό σας, τόσο περισσότερο θα ξέρετε τι πρέπει να κάνετε για να κινηθείτε προς την ευημερία σας», λέει στο Bustle.

«Για παράδειγμα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι συχνά αισθάνεστε λίγο νευρική πριν βρεθείτε με φίλους και μερικές φορές θέλετε ακόμη και να το ακυρώσετε. Αλλά αφού συναντηθείτε μαζί τους, τείνετε να αισθάνεστε χαρούμενη και συνδεδεμένη.

Παρατηρώντας μοτίβα όπως αυτό σε ένα ημερολόγιο, μαθαίνετε ποια συναισθήματα να περιμένετε σε διαφορετικές καταστάσεις και πώς να τα διαχειρίζεστε».

Μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε καλύτερο ύπνο


Παραδόξως, το να γράφετε ό,τι σας απασχολεί μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε ποιοτικά.

«Οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να κοιμηθούν και ξεκουραστούν τη νύχτα λόγω των αγωνιωδών σκέψεων και της επεξεργασίας όσων συνέβησαν την ημέρα τους», λέει η ψυχολόγος υγείας Dr. Julia Kogan, PsyD, γι’ αυτό και προτείνει να αφιερώσετε λίγο χρόνο πριν τον ύπνο για να βγάλετε τις σκέψεις σας σε ένα χαρτί ή ένα lap top, ειδικά αυτές που σας αγχώνουν.

«Ο καθορισμός ενός συγκεκριμένου χρόνου για τη διαχείριση της ανησυχίας μπορεί να μειώσει την αϋπνία, δίνοντας μια διέξοδο για να επεξεργαστείτε σκέψεις σας, ώστε όταν έρθει η ώρα να κοιμηθείτε, το μυαλό να είναι ήρεμο και χαλαρό», λέει.

Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης


Το να γράφετε σε ένα ημερολόγιο είναι ένας τρόπος για να αντιμετωπίσετε το άγχος και την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με την Saba Harouni Lurie, LMFT, θεραπεύτρια και ιδρύτρια του Take Root Therapy, η τήρηση ημερολογίου είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για τη διαχείριση του στρες.

«Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταφέρετε να αναγνωρίζετε καλύτερα τα ερεθίσματα που σας προκαλούν άγχος και να αναπτύξετε τεχνικές για να τα αντιμετωπίσετε πιο αποτελεσματικά στο μέλλον», λέει η Lurie.

Πολύ καλό μπορεί να βγει και από το να βλέπετε τις ανησυχίες και τους στρεσογόνους παράγοντες σας γραμμένους σε μια σελίδα, καθώς μπορεί να σας βοηθήσει να επανεκτιμήσετε τι χρειάζεστε περισσότερο (ή λιγότερο) στη ζωή σας.

Σας δίνει προοπτική


Για μερικούς, ένα μεγάλο μέρος της ημερολογιακής καταγραφής αποτελεί την πράξη της επιστροφής σε παλαιές καταχωρήσεις, ως ένας τρόπος να εξασκηθούν στην συμπόνια για τον εαυτό τους – και να δουν πόσο μακριά έχουν φτάσει.

Σύμφωνα με την Pratt, αυτό μπορεί να δημιουργήσει θετικά συναισθήματα, καθώς οι άνθρωποι έχουν την τάση να “μαλακώνουν” τον εαυτό τους με την πάροδο του χρόνου και μόλις βγουν από μια δύσκολη κατάσταση γρήγορα ξεχνούν τα πόσα πέρασαν.

«Μπορεί να βρεθείτε να διαβάζετε για πράγματα με τα οποία παλεύατε μήνες ή χρόνια πριν και πλέον να έχετε ένα νέο επίπεδο εκτίμησης για όσα περάσατε», λέει.

Από την άλλη πλευρά, η τήρηση ημερολογίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να καταγράψετε και να ανακαλέσετε σπουδαίες αναμνήσεις, που θα σας βοηθήσουν να πάτε παρακάτω.

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Τουαλέτας

19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα του άνδρα

Πηγή:marieclaire

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

26χρονος επιλέγει να ζήσει μόνιμα σε ένα χωριό 15 κατοίκων για να εκπληρώσει...

Ο 26χρονος ορειβάτης Σωτήρης Φιλίππου εδώ και μερικούς μήνες μένει στο Πετρίλο Αργιθέας της Καρδίτσας θέλοντας να διοργανώσει αγώνες ορεινού τρεξίματος αλλά και να...

Από τη ζάχαρη ξεκινούν όλα τα προβλńματα υγείας – 11 δuσάρεστα πράγματα που...

Ζάχαρη: Όλα τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί στον οργανισμό Η ζάχαρη είναι ένας από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στον οργανισμό από ότι...

Τράπεζα Πειραιώς: Έκτακτη ανακοίνωση – Τέλος όλες οι κάρτες αuτής της εταιρείας

Με μια λιτή και γενική ειδοποίηση μέσα στο ebanking μας, η Τράπεζα Πειραιώς μας ενημέρωσε σήμερα για την σταδιακή κατάργηση των χρεωστικών καρτών. Συγκεκριμένα, μέσα...

«Χτύπnμα» με Τσαντίρι; Πρóταση-βóμβα σε Λάκη Λαζόπουλο για επιστροφή στη σάτıρα

Με την κωμωδία «Πνίξε τη Γιολάντα» ετοιμάζεται να επιστρέψει τηλεοπτικά ο Λάκης Λαζόπουλος, ο οποίος αυτήν την περίοδο γράφει το συγκεκριμένο σενάριο, όπως αποκάλυψε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τι κερδίζουμε όταν κοιμόμαστε σε ένα κρύο δωμάτιο

Θα κοιμόσασταν ποτέ σε ένα κρύο δωμάτιο; Κι όμως, όσο κι αν αυτό ακούγεται ως... extreme sport, τα οφέλη για την υγεία από την...

Πληρωμές 28 εκατ. € από ΕΛΓΑ

Καταβάλλονται σήμερα Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, μετά την 12:00 μεσημβρινή, στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγούς, αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α.: Πληρωμή προκαταβολών ύψους 8 εκ. €,...

Τρоχαiο στη Βάρκιζα: Σuντετριμμένоς ο πατέρας της 18χρоνης – «Ήθελε να σπouδάσει – Τn μεγαλώσαμε με ταλαιπωρiα»

Περίπου έναν χρόνο είχε το δίπλωμα οδήγησης η 19χρονη ξαδέρφη της Στελίνας – Ακόμα δεν ξέρει ότι οι δύο κοπέλες έχασαν τη ζωή τους Σοκ...

Συνέχισε να διαβάζεις