Το φθινόπωρο είναι η εποχή που σηματοδοτεί την έναρξη της αποστακτικής περιόδου σε όλη την Ελλάδα.
Φίλοι, συγγενείς, παρέες, γλέντια, μουσική και χορός, μεζέδες και άφθονο τσίπουρο, είναι το σύνηθες σκηνικό που ζούμε την περίοδο αυτή στα καζάνια !
Πρόκειται για μια τελετουργία, ο σκοπός της οποίας για τον συμμετέχοντα δεν είναι ούτε να μεθύσει, ούτε να χορτάσει, αλλά να παρατείνει την κοινωνική συναναστροφή και την ευχάριστη διάθεση στο μέγιστο δυνατό.
Είναι μια διαδικασία που η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων.
Το παραδοσιακό τσίπουρο είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας αγροτικής παράδοσης που αποτελεί το αγαπημένο απόσταγμα των Ελλήνων.
Στο Νομό Σερρών, η προετοιμασία των μικρών διήμερων αποσταγματοποιών ξεκίνησε ήδη με εντατικούς ρυθμούς, ούτως ώστε τις επόμενες ημέρες να είναι πανέτοιμοι να «ανάψουν» για μια ακόμη αποστακτική χρονιά τα καζάνια τους, αλλά και να υποδεχθούν τους μικρούς αμπελοκαλλιεργητές του Νομού μας για να αποστάξουν το δικό τους τσίπουρο.
Οι ημερομηνίες έναρξης της αποστακτικής περιόδου σύμφωνα με τον Σύλλογο Αμβυκούχων Αμπελουργών Ν. Σερρών ανά δήμο είναι:
- Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Εμ. Παππά
- Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Αμφίπολης
- Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Σερρών
- Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Νέας Ζίχνης
- Tετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Σιντικής
- Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Βισαλτίας
- Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2023 – Δήμος Ηράκλειας
Για μια ακόμη χρονιά ο κλάδος δοκιμάζεται, με την κλιματική αλλαγή να επηρεάζει σημαντικά την παραγωγή των σταφυλιών στο νομό μας.
Οι τεράστιες ζημίες που προκλήθηκαν από τις πολλές και συνεχόμενες βροχοπτώσεις την άνοιξη αλλά και η έντονη ξηρασία του καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα την αισθητή μείωση της παραγωγής.
Το κόστος ενέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ η αύξηση των αγαθών συνεχώς αυξάνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζει αισθητά και τον κλάδο μας.
Σε αυτό το πλαίσιο οι διήμεροι μικροί αποσταγματοποιοί αλλά και οι μικροί αμπελοκαλλιεργητές του νομού Σερρών, δίνουν για μια ακόμη χρονιά ραντεβού με την παράδοση και την μακρόχρονη ιστορία της παραδοσιακής απόσταξης, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα.
Η χαρά που πηγάζει από τις παρέες και τα γλέντια γύρω από τα καζάνια είναι μοναδική, δίνοντας την αίσθηση ότι σταματάει ο χρόνος σε μια άλλη εποχή.
Αυτή τη χαρά αλλά και την παράδοση παλεύουμε να κρατήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ως σύλλογος.
Ευχόμαστε σε όλο το κόσμο καλή αποστακτική χρονιά και καλά ανταμώματα με υγεία
Για την νέα φορολογική περίοδο 2023 – 2024 – Το δίμηνο απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών – Διημέρων
Από την Τελωνειακή Περιφέρεια Θεσσαλονίκης μετά από εισήγηση του Τελωνείου Σερρών και του Συλλόγου Αμβυκούχων Αμπελοκαλλιεργητών Ν. Σερρών, καθορίστηκε το δίμηνο απόσταξης των μικρών αποσταγματοποιών – Διημέρων για τον Ν. Σερρών, για την νέα φορολογική περίοδο 2023 – 2024 ως εξής:
- 1.- ΔΗΜΟΣ EMM. ΠΑΠΑ 19/10/2023 – 18/12/2023
- 2.- ΔΗΜΟΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ 20/10/2023 – 19/12/2023
- 3.- ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΡΩΝ 23/10/2023 – 22/12/2023
- 4.- ΔΗΜΟΣ ΝΕΑΣ ΖΙΧΝΗΣ 24/10/2023 -23/12/2023
- 5.- ΔΗΜΟΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ 25/10/2023 – 24/12/2023
- Δ.Δ ΡΟΔΟΠΟΛΗΣ 17/10/2023 – 16/12/2023
- 6.- ΔΗΜΟΣ ΒΙΣΑΛΤΙΑΣ 27/10/2023 – 26/12/2023
- 7.- ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 30/10/2023 – 29/12/2023
Όπως και στην περσινή αποστακτική περίοδο, έτσι και στην τρέχουσα επιβάλλεται φορολογία 3,7 ευρώ/ Λίτρο Άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
Η κύρια πρώτη ύλη Απόσταξης είναι τα στέμφυλα (τσίπρα) που προέρχονται από επιμελημένη και κανονική έκθλιψη των σταφυλιών για παραγωγή οίνου.
Τα στέμφυλα δεν πρέπει να περιλαμβάνουν οίνο παρά μόνο οινολάσπες, επιτρέπεται όμως να αποστάζονται και αυτούσια σταφύλια οινοποιήσιμης ποικιλίας με διαφορετική φορολόγηση λόγω μεγαλύτερης απόδοσης σε τελικό προϊόν.
ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΥ
Για κάθε απόσταξη με άμβυκα (ρακοκάζανο) 130 kg που είναι και η συνήθης χωρητικότητα εφόσον α) η Ά ύλη απόσταξης είναι τα στέμφυλα, ο οφειλόμενος φόρος είναι 27,75 €/ καζάνι β )η Ά ύλη απόσταξης είναι τα σταφύλια, ο οφειλόμενος φόρος είναι 37,00 €/ καζάνι.
Από την τρέχουσα αποστακτική περίοδο καμία βεβαίωση δεν εκδίδεται από τις Δημοτικές Αρχές όπως επίσης και από την <ά/νσΠ Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.
Οι αμπελοκαλλιεργητές οι οποίοι επιθυμούν να αποστάξουν τα προϊόντα για την περίοδο 2023-2024 θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο αμπελουργικό μητρώο και να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής, η οποία θα προσκομίζεται στην Υπηρεσία μας. Για τις κληματαριές υποβάλλεται Υ.Δ με την έκταση σε τ.μ., την ποσότητα των σταφυλιών που παρήχθησαν και την ακριβή θέση (γεωγραφικές συντεταγμένες).
ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ
Το προϊόν πρέπει να διατίθεται χύμα, χωρίς οποιασδήποτε μορφής τυποποίηση, σε δοχεία από γυαλί ή και άλλο κατάλληλο υλικό. Σε περίπτωση παραβάσεων προβλέπονται πρόστιμα σύμφωνα με το ν.2969/2001
Θύελλα Σερρών: Πως προέκυψε το “Λιγνιτωρύχοι” και πως συνδέεται με την ιστορία των Σερρών;
Δήμος Σερρών: Νέα Δήμαρχος η Βαρβάρα Μητλιάγκα – Το νέο δημοτικό Συμβούλιο!
Δήμος Βισαλτίας: Νέα Δήμαρχος η Βάνα Πλιάκου – Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο!
Δήμος Νέας Ζίχνης: Εκ νέου Δήμαρχος Ο Παντελής Μπόζης – Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο!
Δήμος Σιντικής: Νέος Δήμαρχος ο Γιώργος Τάτσιος – Το νέο Δημοτικό Συμβούλιο!