28/04/2024
14.8 C
Serres

Κρεμμυδοκαλίτσουνα και καλτσούνια με χόρτα

Array

Τα παραδοσιακά καλτσούνια της Κρήτης ή αλλιώς πιτάκια, με δύο λαχταριστές γεμίσεις, για να διαλέξετε αυτή που σας αρέσει περισσότερο.

Συνολικός Χρόνος: 1:10′

Υλικά

Για το φύλλο

500γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή ειδικό για φύλλο
½ ποτήρι ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 ποτήρι περίπου νερό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
ξύσμα λεμονιού
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Για τη γέμιση των κρεμμυδοκαλίτσουνων

1 κιλό κρεμμύδια, σε λεπτές φέτες
3 ντομάτες χοντροκομμένες
1 φλιτζάνι φέτα θρυμματισμένη
½ (ή λίγο περισσότερο) ποτήρι ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι

Για τη γέμιση των καλτσουνιών με χόρτα


1-2 κρεμμύδια μεγάλα, ψιλοκομμένα
1 κιλό διάφορα χόρτα όπως τσουκνίδες, παπούλες, καυκαλίθρες, παπαρούνες, αγαλατσίδες, κουτσουνάδες*
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
ανθότυρο τριμμένο**
αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Πρώτα ετοιμάζετε το φύλλο. Η συνταγή είναι κοινή και για τα δύο είδη καλιτσουνιών, εσείς επιλέγετε ποια από τις δύο γεμίσεις θα ετοιμάσετε.

Αν θέλετε να φτιάξετε και τα δύο θα χρειαστείτε διπλάσια δόση ζύμης.


Βήμα 2

Ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτετε το ελαιόλαδο, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και λίγο λίγο το νερό.

Ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Τη χωρίζετε σε μπαλάκια και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες.

Βήμα 3

Πασπαλίζετε την επιφάνεια εργασίας με νισεστέ και ανοίγετε τα μπαλάκια σε πολύ λεπτά φύλλα.

Βήμα 4

Για τα κρεμμυδοκαλίτσουνα: Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια αφού τα αλατίσετε.

Προσθέτετε τις ντομάτες, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε να σιγοψηθούν για 15 λεπτά περίπου και να απορροφηθούν τα παραπανίσια υγρά. Στο τέλος προσθέτετε πιπέρι και τη φέτα.

Βήμα 5

Κόβετε τα φύλλα σε στρογγυλούς δίσκους με τη βοήθεια κουπ πατ ή ενός πιάτου του καφέ.

Βάζετε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και διπλώνετε το φύλλο ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο.

Βήμα 6

Πατάτε τα πιτάκια γύρω γύρω με πιρούνι να κολλήσει η ζύμη και τα τηγανίζετε σε μπόλικο ζεστό λάδι μέχρι να ροδίσουν όμορφα.

Τα ακουμπάτε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν τα λάδια τους πριν τα σερβίρετε ζεστά ζεστά στο τραπέζι.

Βήμα 7

Για τα καλτσούνια με χόρτα: Πλένετε και καθαρίζετε καλά τα χόρτα. Τα χοντροκόβετε και τα στραγγίζετε.

Αν χρησιμοποιήσετε τσουκνίδες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο τους τρυφερούς βλαστούς. Ζεσταίνετε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια.

Προσθέτετε τα χόρτα και τα τσιγαρίζετε όλα μαζί για μερικά λεπτά. Αλατοπιπερώνετε και ανακατεύετε μέσα ανθότυρο κατά βούληση.

Βήμα 8

Ανοίγετε με τη ζύμη λεπτά φύλλα και τα κόβετε στρογγυλούς δίσκους με πιατάκι του τσαγιού.

Βάζετε λίγη γέμιση, διπλώνετε τη ζύμη ώστε να σχηματιστεί μισοφέγγαρο και πατάτε με πιρούνι τις άκρες για να κολλήσουν.

Βήμα 9

Τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα σερβίρετε ζεστά αφού πρώτα τα αφήσετε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.

Tips

* Τα χόρτα έχουν και διαφορετικές ονομασίες από τόπο σε τόπο. Το καλοκαίρι δεν υπάρχει ποικιλία άγριων χόρτων, γι’ αυτό πολλοί στην Κρήτη χρησιμοποιούν βλίτα.

** Ο κρητικός ανθότυρος είναι εξαιρετικό λευκό τυρί που διατίθεται στην αγορά. Εκτός από φρέσκος υπάρχει και ο ώριμος αποξηραμένος, που είναι κατάλληλος και για τρίψιμο, ιδιαίτερα όταν είναι ελαφρά αλατισμένος και ωριμασμένος για μερικές εβδομάδες.

Μπορείτε, αν θέλετε, να φτιάξετε μια μεγάλη πίτα με την ίδια ζύμη και γέμιση και να την ψήσετε στο φούρνο, στους 200οC για 55-60 λεπτά.

Αλμυρός «μπακλαβάς» με χοιρινό

Ψήφισμα για τα Μνημεία των Σερρών από το Σωματείο Σερραίων Πολιτεία

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

«Είμαι τεκνατζού, πάω και φυλακή για πάρτη του»: Η Μαρία Ιωαννίδου θέλει τον...

«Είμαι τεκνατζού, τι να κάνουμε; Όταν δω τον Κωνσταντίνο Βασάλο θα του την “πέσω” και θα του πω “παντρέψου με”. Πάω και φυλακή για...

Μαρία Σολωμού: Αν ο γιος μου, μου έλεγε πως έχει σχέση με συμμαθήτριά...

«Δεν έχω κάνει ποτέ one night stand αλλά θα έκανα με τον Μπραντ Πιτ» Η Μαρία Σολωμού μίλησε για όλα στο «Χαμογέλα και Πάλι!». Η...

Γιατί σήμερα Κυριακή των Βαΐων τρώμε ψάρι

Την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του Κυρίου Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ. Παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή, το ψάρι καταλύεται. Την Κυριακή...

Αιμιλία Υψηλάντη: «Οι γονείς μου ήταν το σκάνδαλο της επαρχίας»

"Κι εμείς μεγαλώναμε με τα παιδιά της γειτονιάς. Εγώ δεν κατάλαβα ότι η μητέρα μου έλειπε 2-3 χρόνια" ανέφερε η Αιμιλία Υψηλάντη. Η Αιμιλία Υψηλάντη...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Βασιλική Ανδρίτσου: «Δεν με νοιάζει τι λέει ο κόσμος. Νιώθω περήφανη που κατάφερα να γίνω μάνα στα 46»

Στην εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα» του Mega, πρόσφατος καλεσμένος ήταν η γνωστή ηθοποιός Βασιλική Ανδρίτσου Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μίλησε για πολλά θέματα...

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών έκανε ΔΩΡΕΑ στο Κ.Α.Α.Με.Α και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο

 Αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Σερρών αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Αναστάσιο ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ, τη Γενική Γραμματέα Ελπίδα ΖΑΓΟΡΑ, τον Ταμία Κων/νο...

Πάτρα: Είχαν στήσει κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε σχολείο – 19 συλλήψεις

Η οργάνωση είχε αρχηγούς που χρησιμοποιούσαν μαθητές για τη διακίνηση Στη σύλληψη 19 ατόμων προχώρησαν οι αρχές στην Πάτρα για διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών σε...

Συνέχισε να διαβάζεις