20/04/2024
11.5 C
Serres

Παγκόσμια ανησυχία για τη μυστηριώδη ηπατίτιδα σε παιδιά: Τα έξι συμπτώματα και τα μέτρα προφύλαξης

Array

Η ηπατίτιδα σε παιδιά, τόσο σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες, όσο και στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, με τους γονείς να παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), τα κρούσματα άγνωστης προέλευσης παιδικής ηπατίτιδας αρχικά ταυτοποιήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον έχουν εντοπισθεί σε παιδιά σε άλλες τέσσερις χώρες της Ευρώπης.

«Έπειτα από κρούσματα άγνωστης προέλευσης οξείας ηπατίτιδας που εντοπίσθηκαν από τη βρετανική Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας, στις αρχές Απριλίου, επιπλέον κρούσματα σε παιδιά έχουν αναφερθεί στη Δανία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία και την Ισπανία», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωσή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας.

Παράλληλα, εννέα ύποπτα κρούσματα εντοπίσθηκαν επίσης σε παιδιά ηλικίας από 1 ως 6 ετών στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ECDC, επισημαίνοντας «οι έρευνες συνεχίζονται σε όλες τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα. Αυτή τη στιγμή, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας παραμένει άγνωστη», ωστόσο, οι Βρετανοί ερευνητές «θεωρούν πως μια μολυσματική αιτία είναι η πιθανότερη λόγω των κλινικών και των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών των κρουσμάτων».

Σε επιφυλακή βρίσκονται και οι ελληνικές αρχές, παρά το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κρούσμα, με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να εκφράζει την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία καθώς, όπως τόνισε, σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, η νόσηση οδήγησε σε μεταμόσχευση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5 ετών.

Τα έξι συμπτώματα που προκαλεί η ηπατίτιδα σε παιδιά

Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» σημείωσε η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ, Ντέιρντε Κέλι, στο Science.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Οι γιατροί στη Βρετανία συμβουλεύουν τους γονείς να παρακολουθούν τα παιδιά τους, ηλικίας κάτω των 16 ετών, ώστε να διαπιστώσουν αν εμφανίσουν τα εξής συμπτώματα:

1. Ικτερο

2. Αλλαγή στο χρώμα τον ούρων και των κοπράνων

3. Κνησμό στο σώμα


4. Πυρετό

5. Ναυτία

6. Πόνο στην κοιλιακή χώρα

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός στην παρούσα χρονική στιγμή και πρόσθεσε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης της συγκεκριμένης ηπατίτιδας και στη χώρα μας.

«Πράγματι παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτή την ασθένεια, η οποία δεν σχετίζεται με κανέναν από τους πέντε γνωστούς τύπους ηπατίτιδας που γνωρίζουμε. Από την άλλη ξέρουμε πως άλλοι ιοί μπορούν να προκαλέσουν ηπατικά προβλήματα, όπως οι κυτταρομεγαλοϊοί. Επίσης γνωρίζουμε πως η ασθένεια αυτή δεν έχει σχέση με τον εμβολιασμό των παιδιών κατά του covid, αλλά δεν έχει σχέση ούτε με τον κορονοϊό, καθώς θα είχαμε προφανώς έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων. Πιθανότατα, από προσωπική μου άποψη, πρόκειται για κάποιον τοπικό αδενοϊό, μια ίωση, η οποία έχει προκαλέσει τα συγκεκριμένα προβλήματα. Δεν αποκλείω να δούμε τέτοια περιστατικά και στη χώρα μας ή σε άλλα μέρη του πλανήτη», συμπλήρωσε ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος.

Ο ίδιος εφιστά την προσοχή των γονέων, ώστε να διαπιστώσουν γρήγορα πως το παιδί τους νοσεί με ηπατίτιδα, υπογραμμίζοντας «είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν ένα παιδί νοσεί. Το σύμπτωμα του ίκτερου είναι το συνηθέστερο, ωστόσο όταν διαπιστωθεί είναι αργά. Οι γονείς θα πρέπει να κοιτάξουν το ασπράδι των ματιών των παιδιών σε φυσικό φως για να διαπιστώσουν αν υπάρχει κάποια κιτρινωπή όψη. Τότε θα πρέπει να θορυβηθούν. Η αυτοεξέταση αυτή θα πρέπει να γίνεται στο φυσικό φως και όχι κάτω από λάμπα».


Τέλος, τόνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας τη δεδομένη χρονική στιγμή και όλα τα στοιχεία εξετάζονται ενδελεχώς από τους ειδικούς.

Από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχει καμία συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου για τον κορονοϊό και τη σοβαρή ηπατίτιδα σε παιδιά και εξηγεί τι μπορεί να προκαλεί την ασθένεια και ποια τα μέτρα προφύλαξης.

Ο καθηγητής του LSE διευκρινίζει πως μία από τις πιθανές αιτίες που μπορεί να προκαλεί την ασθένεια – και βρίσκεται υπό διερεύνηση – είναι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου για την ηπατίτιδα σε παιδιά

“Όπως ακούμε τις τελευταίες ημέρες, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις ΗΠΑ, στην Ισπανία, στη Δανία, στην Ιρλανδία και στην Ολλανδία, τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε μια αύξηση κρουσμάτων ηπατίτιδας – αδιευκρίνιστης για την ώρα αιτιολογίας- σε παιδιά κάτω των 10 ετών.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν καταγραφεί 74 περιπτώσεις από τον Ιανουάριο του 2022, εκ των οποίων 49 στην Αγγλία, 13 στη Σκωτία και 12 μεταξύ Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Τα νούμερα είναι προφανώς μικρά, αλλά για να καταλάβουμε την διαφορά, ένας τυπικός αριθμός κρουσμάτων ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε ολόκληρη τη Σκωτία είναι μικρότερος από 4 ετησίως ( https://doi.org/10.1136/archdischild-2016-311916 ).

Καταρχάς, να πούμε πως κανένα από τα επί του παρόντος επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό. (https://www.gov.uk/…/organisa…/uk-health-security-agency, doi.org/10.2807/1560-7917.ES.2022.27.15.2200318)

Άρα οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι αβάσιμοι.

Στις 15 Απριλίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε ανακοίνωση, όπου αναφέρεται πως στις 5 Απριλίου, ο ΠΟΥ ενημερώθηκε για 10 περιπτώσεις σοβαρής οξείας ηπατίτιδας άγνωστης αιτιολογίας σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, στη Σκωτία. Μέχρι τις 8 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 74 κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι ιοί της ηπατίτιδας (A, B, C, E και D κατά περίπτωση) έχουν αποκλειστεί μετά από εργαστηριακό έλεγχο, ενώ συνεχίζονται περαιτέρω έρευνες για την κατανόηση της αιτιολογίας αυτών των περιπτώσεων (https://www.who.int/…/acute-hepatitis-of-unknown…).

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ εξέδωσαν επίσης ανακοίνωση, αναφέροντας εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας που χρονολογούνται από τον Νοέμβριο του 2020. Κανένα από τα παιδιά δεν είχε υποκείμενα προβλήματα υγείας, ανέφερε η ανακοίνωση, αλλά σε δύο από τα εννέα απαιτήθηκε μεταμόσχευση ήπατος.

Μία από τις πιθανές αιτίες που βρίσκονται υπό διερεύνηση είναι ότι μια ομάδα ιών που ονομάζονται αδενοϊοί μπορεί να προκαλεί την ασθένεια. Ωστόσο, διερευνώνται διεξοδικά και άλλα πιθανά αίτια.

Οι αδενοϊοί είναι μια οικογένεια κοινών ιών που συνήθως προκαλούν μια σειρά από ήπια συμπτώματα και οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς επιπλοκές. Μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα, έμετο και διάρροια. Συνήθως δεν προσβάλουν το συκώτι (ώστε να προκαλέσουν ηπατίτιδα), αλλά και αυτό έχει καταγραφεί ως γνωστή αλλά σπάνια επιπλοκή του ιού.

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται συνήθως από άτομο σε άτομο, από μολυσμένες επιφάνειες, καθώς και μέσω της αναπνευστικής οδού. Για αυτό ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να ελαχιστοποιηθεί η εξάπλωση των αδενοϊών είναι τα συνήθη μέτρα υγιεινής, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, και το να προσέχουμε όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε ή κάποιος βήχει/φτερνίζεται κοντά μας. Στα μικρότερα παιδιά χρειάζεται και η εκμάθηση και η επίβλεψη κατά τη διάρκεια του σχολαστικού πλυσίματος των χεριών.

Οι οδηγίες του παγκόσμιου οργανισμού υγείας συνιστούν προσοχή και προτεραιότητα στον προσδιορισμό της αιτιολογίας των περιπτώσεων ώστε να υπάρχει συντονισμός των περαιτέρω κλινικών δράσεων και των μέτρων δημόσιας υγείας.

Οποιεσδήποτε επιδημιολογικές σχέσεις μεταξύ των περιπτώσεων ενδέχεται να παρέχουν ενδείξεις για την αιτιολογία της ασθένειας. Οι χρονικές και γεωγραφικές πληροφορίες των περιπτώσεων, καθώς και οι επαφές τους θα πρέπει επίσης να εξετάζονται. Ενώ ορισμένες περιπτώσεις βρέθηκαν θετικές για SARS-CoV-2 ή/και αδενοϊό, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί γενετικός χαρακτηρισμός των ιών για τον προσδιορισμό τυχόν πιθανών συσχετίσεων μεταξύ των περιπτώσεων. Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα.

Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους”.

Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έλλη Στάη: Αποκαλύπτει την ηλικία της και ότι περιμένει το τρίτο της εγγόνι

Η γνωστή δημοσιογράφος σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης. Η Έλλη Στάη βρέθηκε καλεσμένη στον Σταύρο Θεοδωράκη και τους «Πρωταγωνιστές» το βράδυ της Πέμπτης...

Σωτήρης Τσαφούλιας: Οι Έλληνες δεν είμαστε καλοί γονείς

Και να θέλαμε, δεν μας αφήνουν, τόνισε Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε για την πορεία του στη σκηνοθεσία, την οικογένειά του και όσα τον προβληματίζουν...

Απόστολος Τζιτζικώστας: Ο πολιτισμός κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2024 παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας...

Τάσος Χαλκιάς: «Πηγαίνω στο βουνό και ουρλιάζω, είναι ανακουφιστικό»

O αγαπημένος ηθοποιός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα νεανικά του χρόνια τα οποία όπως είπε αναπολεί αλλά δεν θα επέστρεφε σε αυτά και αποκάλυψε πως...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ξέσπασε σε λυγμούς σήμερα η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου

Δίκη για Ίριδα και Μαλένα: Ξέσπασε σε λυγμούς η αδερφή της Ρούλας Πισπιρίγκου – Τι κατέθεσε Η αδερφή της κατηγορουμένης δέχθηκε ερωτήσεις για μηνύματα που...

Ιωσήφ Παναγιωτίδης: 100 ημέρες της νέας δημοτικής αρχής στο Δήμο Σιντικής

Κάθε δύο μήνες θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία να λογοδοτεί ο δήμαρχος στο δημοτικό συμβούλιο σε μία ανοιχτή συνεδρίαση για όλους και να ενημερώνει για...

Νίσυρος: Πατέρας κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού του και συνελήφθη

Ένα αδιανόητο περιστατικό φέρεται να σημειώθηκε στη Νίσυρο, όπου κάτοικος του νησιού κατήγγειλε τη σεξουαλική παρενόχληση του ανήλικου παιδιού του και συνελήφθη. Την έντονη αντίδραση...

Συνέχισε να διαβάζεις