15/04/2024
13.6 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Όχι στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης Δήμου Σερρών – ΣΟΦΨΥ

Array

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024 υπεγράφη στο Δημαρχείο Σερρών, από την Δήμαρχο, Βαρβάρα Μητλιάγκα, και την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΟΦΨΥ Ν. Σερρών, Νίκη – Ελένη Νομίδου, η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου και του ΣΟΦΨΥ για την ανάληψη πρωτοβουλιών και συνεργασιών για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και έρευνας με στόχο την στήριξη και ένταξη ή επανένταξη στον κοινωνικό ιστό, ατόμων με ψυχικές διαταραχές, άνοια και νόσο Alzheimer.

Με μια πρώτη ματιά, θα μπορούσαν να σκεφτούν οι συμπολίτες μας, πως είναι μία πρωτοβουλία εθελοντικής προσφοράς και αλτρουισμού, ανθρώπων που προσφέρουν αφιλοκερδώς παροχή υπηρεσιών σε ηλικιωμένους, ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε άτομα με ψυχικά προβλήματα υγείας. 

Όμως δε γίνεται να κλείνουμε τα μάτια μας ως κοινωνία, όταν οι αντίστοιχες δομές ψυχικής υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), το Νοσοκομείο Σερρών, είναι στο «κόκκινο»! 

Δε γίνεται να παρατηρούμε ως θεατές την ανυπαρξία οργανωμένων κρατικών υπηρεσιών ΠΦΥ, την Κοινοτική Ψυχιατρική να αναπτύσσεται ως μια «καρικατούρα» των πραγματικών δυνατοτήτων της εποχής που ζούμε!

Εκτός των άλλων, στη σύμβαση αναφέρεται πως από πλευράς δήμου, θα παρέχεται βοήθεια σε προσωπικό ή μηχανήματα και εν γένει εξοπλισμό, τεχνογνωσία ή και συνδυασμό όλων αυτών.

procredit bank serres epimelitirio

Ρωτάμε εμείς, με ποιο προσωπικό;

Το υπάρχον και ήδη υποστελεχωμένο σε κοινωνικές δομές  προσωπικό του δήμου; Με τι είδους εξοπλισμό; 

Θεωρούμε πως η σύμβαση αυτή, είναι μεθεόρτιο μιας κατάστασης που χρόνια τώρα  διαμορφώνεται στην Ψυχική Υγεία  με υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας από την μία, και με ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσω του εθελοντισμού και των ΜΚΟ από την άλλη. 


Η πόλη μας, μία πρωτεύουσα νομού με χιλιάδες κατοίκους, το λιγότερο που θα μπορούσε να έχει είναι σύγχρονα και στελεχωμένα Κέντρα Ψυχικής Υγείας (ΚΨΥ), Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, Ψυχιατρείο και Νοσοκομείο.

Όλες αυτές οι δημόσιες δομές είναι απαραίτητες και αναγκαίες  για να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των δημοτών στην πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση. 

Αντί αυτού, ακολουθείται κατά γράμμα από όλες τις Ελληνικές Κυβερνήσεις, από Περιφέρειες, Δήμους, η κατεύθυνση της ΕΕ για δραστική περικοπή κρατικών δαπανών για την ψυχική υγεία. Στελέχη της Κυβέρνησης, προτρέπουν τους υγειονομικούς που εργάζονται στις δημόσιες δομές, «να συνεργάζονται και να στέλνουν ασθενείς στη ΜΚΟ».

Με τελικό σταθμό, την πρόσφατη σύμβαση συνεργασίας με αόριστη διάρκεια.


Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές και ολόκληρη η Τοπική Διοίκηση, πρέπει να ντρέπονται για την κατάσταση του ΚΨΥ Σερρών, στον Αη Γιάννη, σε ένα κτίριο ασυντήρητο, που λειτουργεί στοιχειωδώς, αφού έχει μόλις ένα ψυχίατρο και μία παιδοψυχίατρο, καλύπτοντας περιστατικά και από το νομό Δράμας.

Χωρίς ούτε έναν κοινωνικό λειτουργό, να μην μπορεί να πραγματοποιεί ούτε κατ’ οίκον επισκέψεις αφού δεν έχει ούτε οδηγό!

Όσο για το νοσοκομείο, μόλις πριν μια εβδομάδα στη σύσκεψη της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών νομού Σερρών (ΕΝΙΝΣ), κοινοποιήθηκαν οι τραγικές ελλείψεις που οδηγούν στην κυριολεξία στην απαξίωση και την υποβάθμισή του. 

Οι υπηρεσίες και οι δομές είναι απαραίτητες στο δήμο μας. Πόσο μάλλον όταν ο πληθυσμός μας γερνάει, όταν σχεδόν σε κάθε οικογένεια έχουμε μέλη (ηλικιωμένους, Αμεα, άτομα με ψυχικές νόσους, εφήβους με αγχώδη διαταραχή, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες κλπ) που χρειάζονται βοήθεια από εξειδικευμένο ιατρικό επιστημονικό προσωπικό, όπως και στήριξη των υπολοίπων μελών της οικογένειας.

Αντί ο Δήμος μας να πρωτοστατήσει διεκδικώντας ενίσχυση του ΚΨΥ, στελέχωση του Κέντρου Υγείας (ΚΥ) με ειδικότητες που έχει ανάγκη ο πληθυσμός μας, θωράκιση του ΓΝΣ με γιατρούς, αντί ο δήμος μας να είναι αυτός που θα ζητά και θα διεκδικεί χρηματοδότηση όλων των παραπάνω, έχουμε το θεσμό των ΜΚΟ – που είναι στην ουσία ΝΠΙΔ, που σαν καλοί Σαμαρείτες, έρχονται να μας σώσουν, με το αζημίωτο. 

Αλήθεια, χρηματοδότηση από πού θα υπάρξει; Μα φυσικά, από τα προγράμματα της ΕΕ, από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το ΕΣΠΑ ή οποιοδήποτε άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο της ΕΕ. Όλα αυτά τα χρήματα που η ΕΕ δίνει απλόχερα σε τέτοιες δράσεις, είναι χρήματα δικά μας, όλων των λαών της ΕΕ που φορολογούνται.

Η ουσιαστική πρόληψη των ψυχικών ασθενειών, της άνοιας, της νόσου Alzheimer κλπ, δε χρειάζεται ημίμετρα λόγω ανάγκης αλλά για εμάς, είναι προτεραιότητα. 

Για να αποτελεί η ψυχική υγεία και ισορροπία του πληθυσμού κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι μπροστά στον αγώνα για :

  • την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας
  • σύγχρονο ΚΨΥ που σε συνεργασία με τα ΚΥ θα καλύπτει όλες τις ηλικιακές ομάδες και κατηγορίες ασθενών
  • να μπορεί ο κάθε συμπολίτης μας να παρακολουθείται σταθερά από εξειδικευμένο και έμπειρο ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό
  • επιστημονικό προσωπικό στα σχολεία που θα παρακολουθεί την ψυχοδιανοητική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων
  • δημιουργία κέντρων πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης 
  • προετοιμασία και εκπαίδευση των οικογενειών, πλήρη στήριξη και ψυχολογική ενίσχυσή τους
  • δημιουργία δομών όπως ξενώνες, προστατευόμενα διαμερίσματα, χώρους δημιουργικής απασχόλησης των ασθενών που δεν μπορούν να ζήσουν με τις οικογένειές τους
  • για ολοκληρωμένα προγράμματα αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης, εκπαίδευσης και εργασίας 

Απονομή Ολυμπιακών Τίτλων 25ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Ρομποτικής στους Σερραίους αθλητές που διακρίθηκαν

ΠΟΛΥΚΑΡΠΕΙΑ 2024 την Κυριακή 25 Φεβρουάριου

Σερρών Θεολόγος προς προσκυνητές: Επισκεπτόμεθα έναν τόπο αγιασμένο και μαρτυρικό, όπου τα πάντα ομιλούν για Ελλάδα

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που δεν έχουν καθόλου ζήλια μέσα τους

Αρνούνται να μπουν σε αυτό το τριπάκι Υπάρχουν όντως άνθρωποι που δε ζηλεύουν ή τουλάχιστον θα ζηλέψουν σπάνια. Ενδεχομένως γιατί τα έχουν βρει με τον εαυτό...

Γιάννης Κότσιρας: «Δεν άντεξα καμία απώλεια αλλά όταν έφυγε ο Μαχαιρίτσας, κατέρρευσα»

«Θύμωσα, αισθάνθηκα ότι μου έκανε πλάκα και ακόμα δεν τον έχω συγχωρέσει» Ο Γιάννης Κότσιρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Ιορδανίδη...

Καιρός: Τρεις εποχές τις επόμενες μέρες – Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Οι βροχές θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες μετά την παρατεταμένη ανομβρία και την ζέστη. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στα μέσα της νέας εβδομάδας, οπότε και...

Γαρμπή για Ρομπέρτο Καβάλι: «Ήμασταν με το ελικόπτερό του και με φλέρταρε, ο...

Η εξομολόγηση της Καίτης Γαρμπή για την σχέση της με τον Ρομπέρτο Καβάλι Με τον δικό της τρόπο αποφάσισε η Καίτη Γαρμπή να αποχαιρετήσει τον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Απριλίου είναι το πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που υλοποιείται με στόχο την προάσπιση της δημόσιας...

Εστιατόριο στη Μαδρίτη σερβίρει το τελευταίο δείπνο του Τιτανικού: Ένα μενού αξίας 110 ευρώ

Ποιο ήταν το μενού που δοκίμασαν οι επιβάτες της πρώτης θέσης του Τιτανικού το βράδυ της 14ης Απριλίου 1912, λίγες ώρες πριν το πλοίο...

Ηλιάνα Μαυρομάτη: Πρόσφατα έχασα τον αδερφό μου από πνευμονία

Είναι κάτι που δυσκολεύεται ο ανθρώπινος εγκέφαλος να το συνειδητοποιήσει, να το καταλάβει και να το χωρέσει, πρόσθεσε η ηθοποιός Η Ηλιάνα Μαυρομάτη μίλησε για...

Συνέχισε να διαβάζεις