25/07/2024
30.4 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Υγειονομική βόμβα το άνοιγμα των σχολείων

Η Λαϊκή Συσπείρωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:Υγειονομική βόμβα το άνοιγμα των σχολείων – Απαράδεκτη η βιασύνη και η μετακύλιση της ευθύνης στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Ν. Σερρών και συγκεκριμένα

 • στους Δήμους Σερρών Φαρμάκης Παύλος,
 • Ηράκλειας Χατζίδου Δέσποινα,
 • Σιντικής Ιωαννίδου Μαρία,
 • Εμ. Παππά Μανδάνας Αργύρης,
 • Βισαλτίας Λάγιος Μάκης,
 • Αμφίπολης Άντσιου Άννα & κ. Μαδεσης ΝΙκος
 • και Ν. Ζίχνης Στεφανόπουλος Γιάννης

Με κοινή τους ανακοίνωση θεωρούν πως το άνοιγμα των σχολικών μοναδων χωρίς τα αναγκαία κονδύλια για τον εξοπλισμό καθώς και την απουσία προσωπικού καθαριότητας θα αποτελέσει και υγειονομική αλλά και οικονομική βόμβα!

Λαϊκή Συσπείρωση Σερρών: Υγειονομική και οικονομική βόμβα το άνοιγμα των σχολικών μονάδων

Την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων, την απολύμανση, την υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και μαζικά τεστ ανίχνευσης του ιού ζητούν με ανακοίνωσή τους οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους της Π.Ε. Σερρών , ενώ με την ανακοίνωσή τους θεωρούν απέλπιδα την προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση για επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς βάζει στην πρώτη γραμμή χιλιάδες εκπαιδευτικούς, μαθητές, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες με μοναδικό εφόδιο ευχές για καλή τύχη!

Είναι ένα βήμα το οποίο βγάζει στην επιφάνεια την υποβάθμιση που υφίσταται το εκπαιδευτικό σύστημα όλα αυτά τα χρόνια.

Nektar

Η ακαταλληλότητα των κτηριακών εγκαταστάσεων στο σύνολο των Δήμων του νομού Σερρών, η έλλειψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για τη συνεχή απολύμανση είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν με το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού!

Η κρατική ευθύνη για παροχή δωρεάν παιδείας μετακυλύεται στην ευθύνη κυρίως των γονέων αλλά και εξωσχολικών επιχειρήσεων- δωρητών για την κάλυψη βασικών αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει υιοθετηθεί το μοντέλο της «ατομικής ευθύνης» έναντι της κύριας κρατικής μέριμνας με τους γονείς κατά κύριο λόγο να βάζουν κάθε χρόνο όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Κάτι αντίστοιχο θα συμβεί και τώρα με την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση η οποία είναι η κύρια εκπαίδευση – σε αντιδιαστολή με την τηλεκπαίδευση η οποία αύξησε κατά πολύ την ανισότητα στις οικογένειες των μαθητών.


Από τη μία υποχρέωσε πολλούς να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό με κόπο, στερούμενοι από βασικές τους ανάγκες, προκειμένου να απαλείψουν την διαφορά αυτή, από την άλλη έκανε τις εταιρείες να τρίβουν τα χέρια τους για το αναπάντεχο αυτό «δώρο» εν μέσω καραντίνας.

Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι υπέρ της επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων προκειμένου να συνεχιστεί η εκπαιδευτική λειτουργία.

Κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου μιας και η επιστροφή αυτή όπως προγραμματίζεται, χωρίς τα αναγκαία κονδύλια για τον εξοπλισμό καθώς και την απουσία προσωπικού καθαριότητας θα αποτελέσει και υγειονομική αλλά και οικονομική βόμβα!

Για το άνοιγμα των σχολείων σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας απαιτείται:

 • Αριθμός παιδιών ανά τμήμα σε συνάρτηση με τον κανόνα του 1,5 μέτρου.
 • Αντίστοιχα ο αριθμός εκπαιδευτικών στο σχολείο αλλά και στο γραφείο των εκπαιδευτικών πρέπει να ικανοποιείται ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Αερισμός και συνθήκες υγιεινής μέσα στις τάξεις.
 • Λειτουργία τουαλετών κλπ – κατάσταση προαυλίων.
 • Αντισηπτικά – μάσκες – γάντια για όλους.

Εμείς θεωρούμε οτι:


Είναι απαράδεκτη η βιασύνη και η μετακύληση της ευθύνης στους γονείς και στα ίδια τα παιδιά.

Με την αβεβαιότητα για το αν θα πραγματοποιηθούν ή όχι ενδοσχολικές εξετάσεις, οι μαθητές τώρα καλούνται να συμμετέχουν στο «πιλοτικό» πρόγραμμα της σταδιακής επαναφοράς.

Η αγωνία αυξάνει ακόμη περισσότερο, που εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που στην ουσία βάζει σε κίνδυνο και τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών.

Αδιαφορεί για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών, σχολικών στεγών, υποδομών.

Δεν λαμβάνει υπόψη τις συστάσεις των ειδικών και προτείνει την αύξηση του αριθμού παιδιών ανά τάξη!

Απαιτούμε:

● Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να δίνονται δωρεάν με κρατική ευθύνη όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής υγιεινής (αλκοολούχα διαλύματα, μάσκες, γάντια, κ.ά.). Να πραγματοποιούνται παντού απολυμάνσεις.

● Απολύμανση όλων των σχολείων πριν την έναρξή τους, αλλά και καθημερινά όπως προβλέπεται με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και τροποποίηση των συμβάσεων τους (σχολικές καθαρίστριες)

● Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή και ασφαλή μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία και να υπάρχει ειδική μέριμνα για τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών, που αναγκάζονται να πηγαίνουν με λεωφορεία ή ταξί.

● Να ικανοποιηθεί άμεσα η υλικοτεχνική υποστήριξη σε σχέση με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Δωρεάν σύνδεση γρήγορου internet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς κυρίως για τους μαθητές που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και δεν θα μπορούν να είναι με φυσική παρουσία στην σχολική τάξη.

● Με ευθύνη του κράτους και των υγειονομικών αρχών να διερευνηθεί η ανάγκη πραγματοποίησης μαζικών τεστ ανίχνευσης του ιού στα σχολεία. Δημιουργία, άμεσα, δομών σχολικής υγιεινής και ασφάλειας με τη στελέχωση όλου του απαραίτητου προσωπικού κυρίως σε μεγάλες σχολικές μονάδες (σχολίατροι, νοσηλευτές κ.τ.λ.).

● Όλες οι παραπάνω οικονομικές επιβαρύνσεις να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό και όχι από τους Συλλόγους Γονέων.

Διαβάστε επίσης εδώ για το άνοιγμα των σχολείων

Διαβάστε εδώ 475.000 ευρώ κατέβαλαν για τον Κορονοιό οι βουλευτές της Ν.Δ.

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ο πλανήτης «φλέγεται» – Η κλιματική αλλαγή απειλή για τον πλανήτη

Η Κυριακή 21 Ιουλίου ήταν η πιο ζεστή μέρα που έχει καταγραφεί παγκοσμίως στα χρονικά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας της ΕΕ...

Γιάννης Μυλόπουλος: Προτάσεις για την «πράσινη» μετάβαση, με σεβασμό στο κλίμα

Η παράταξη “ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας” θα καταψηφίσει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που συνοδεύει την αίτηση κατασκευής φωτοβολταϊκού σταθμού στην Περιστερά του Δήμου...

Γιάννης Μανιάτης: Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανία να ανταποκριθεί στις σύγχρονες γεωπολιτικές ανάγκες

Το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Ένωσης τόνισε στην ομιλία του στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Ενέργειας και Έρευνας ο Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας...

Έλενα Τούσκα: Το προσωρινό κλείσιμο των σχολικών μονάδων, να μην γίνει “λουκέτο”

Ανακοίνωση για τη σχολική στέγη με αφορμή το προσωρινό κλείσιμο σχολείων των Σερρών από την Έλενα Τούσκα, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερρών. Τα τελευταία χρόνια,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις – Έως 12 Σεπτεμβρίου οι δηλώσεις ΟΣΔΕ 2024

Σε κίνδυνο βρίσκονται οι επιδοτήσεις 2 δισ. ευρώ για 660.000 αγρότες καθώς η λειτουργία της πλατφόρμας ΟΣΔΕ 2024 τόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και...

Κ. Μητσοτάκης: Τα 50 χρόνια από την επιστροφή της Δημοκρατίας να γίνουν αφετηρία για μια καλύτερη δημόσια ζωή στη χώρα

«Αυτή την ημέρα γιορτής των 50 χρόνων από την επιστροφή της Δημοκρατίας στη γη που τη γέννησε, θέλησα να βρεθω στο Κοινοβούλιο, στο χώρο...

Μαθητές 22 σχολείων της Δυτικής Ελλάδας εκπαιδεύτηκαν στο Μάθημα πρόληψης της άνοιας

Η Παγκόσμια Ημέρα του Εγκεφάλου φέρνει στο προσκήνιο τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου. Με δεδομένο ότι η αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης στις ανεπτυγμένες...

Συνέχισε να διαβάζεις