15/04/2024
13.6 C
Serres

Μαγειρεμένο φαγητό: Πόσο γρήγορα πρέπει να το βάζουμε στο ψυγείο;

Array

Το μεσημεριανό γεύμα μόλις τελείωσε αλλά η κατσαρόλα μας είναι ακόμα γεμάτη με ζεστό και μοσχομυριστό φαγητό. Πώς θα το διατηρήσουμε φρέσκο;

Πρέπει να το αποθηκεύσουμε αμέσως στο ψυγείο ή χρειάζεται να περιμένουμε πρώτα να κρυώσει; Εξετάζουμε 4 μύθους και αλήθειες γύρω από το ερώτημα αυτό δίνοντας απαντήσεις που θα λύσουν κάθε απορία μας μια για πάντα.

Το πολύ ζεστό φαγητό επηρεάζει αρνητικά την απόδοση του ψυγείου

Έχουμε ακούσει πολλές φορές πως οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες κουράζουν το ψυγείο μας και πως για αυτό το λόγο θα πρέπει να αφήσουμε το φρεσκομαγειρεμένο φαγητό να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου προτού το βάλουμε στη συντήρηση. Είναι αυτό αλήθεια;

Στην πραγματικότητα, τα σύγχρονα ψυγεία αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία τους και χωρίς αυτές να βάζουν σε κίνδυνο τα υπόλοιπα τρόφιμα.

procredit bank serres epimelitirio

Πέραν αυτού βέβαια, αυτό που μας ενδιαφέρει περισσότερο και που θα εξηγήσουμε παρακάτω είναι πως ο κίνδυνος να αναπτυχθούν επικίνδυνα μικρόβια στο φαγητό,

εάν το αφήσουμε να κρυώσει εκτός ψυγείου, είναι πολύ μεγαλύτερος και σαφώς σημαντικότερος από μια πιθανή και προσωρινή μείωση της απόδοσης του ψυγείου μας.

Πρέπει να το βάζουμε στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται

Σύμφωνα με έρευνες, ο χρυσός κανόνας λέει πως «τα ζεστά φαγητά πρέπει να διατηρούνται ζεστά και τα κρύα φαγητά κρύα» ούτως ώστε να είναι ασφαλή για κατανάλωση.


Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται πως υπάρχουν κάποιες θερμοκρασίες στη λεγόμενη «ζώνη κινδύνου», οι οποίες δημιουργούν περιβάλλον προσφιλές σε διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς.

Στην περίπτωση του ζεστού φαγητού, χρειάζεται είτε να τα κρατάμε ζεστά μετά το μαγείρεμα, για παράδειγμα στο μάτι της κουζίνας, ώστε να μπορούμε να ξαναγεμίσουμε το πιάτο μας με μια δεύτερη μερίδα μέσα στη μέρα, είτε να τα βάλουμε στο ψυγείο όσο είναι ακόμα αρκετά ζεστά.

Αντίθετα, μένοντας σε θερμοκρασία δωματίου για πολλή ώρα αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτυχθούν επικίνδυνοι μικροοργανισμοί.

Τα μικρόβια αρχίζουν να αναπτύσσονται μετά από 2 ώρες

Πράγματι, ο γενικός κανόνας συμφωνεί με αυτό. Μπορούμε λοιπόν να τον έχουμε υπόψη μας κάθε φορά που αφήνουμε το μαγειρεμένο φαγητό εκτός ψυγείου.


Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση καλό είναι να γνωρίζουμε πως εάν η θερμοκρασία του δωματίου είναι πολύ υψηλή ή εάν η ποσότητα του φαγητού μας είναι πολύ μεγάλη, το εν λόγω χρονικό όριο θα μειωθεί σημαντικά.

Με άλλα λόγια ίσως χρειαστεί να βάλουμε πχ τη σούπα μας από την μεγάλη κατσαρόλα στο ψυγείο μόλις 1 ώρα μετά το μαγείρεμα.

Αποθηκεύουμε τις μεγάλες ποσότητες φαγητού σε μικρότερες μερίδες

Σίγουρα η πρακτική αυτή θα βοηθήσει το φαγητό να ρίξει γρήγορα τη θερμοκρασία πολύ χαμηλά ώστε να μπορέσει να συντηρηθεί με ασφάλεια.

Μπορούμε για το σκοπό αυτό, να είμαστε εξοπλισμένοι με πολλά μικρά πλαστικά, γυάλινα ή ακόμα και μεταλλικά μπολ που κλείνουν αεροστεγώς και να μεταφέρουμε το φαγητό μας σε αυτά. Αυτό άλλωστε θα μας λύσει τα χέρια τις επόμενες ημέρες: θα έχουμε έτοιμες μερίδες φαγητού για να ζεστάνουμε, όσες και όποτε θέλουμε.

Πέγκυ Ζήνα για Γιώργο Λύρα: Τον ερωτεύτηκα γιατί μου παρείχε την ασφάλεια του άντρα που μπορείς να ακουμπήσεις πάνω του

Ρεσβερατρόλη: Η ουσία που συνδέεται με την μακροζωία

Το μαρτύριο του Σίσυφου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:protothema

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που δεν έχουν καθόλου ζήλια μέσα τους

Αρνούνται να μπουν σε αυτό το τριπάκι Υπάρχουν όντως άνθρωποι που δε ζηλεύουν ή τουλάχιστον θα ζηλέψουν σπάνια. Ενδεχομένως γιατί τα έχουν βρει με τον εαυτό...

Γιάννης Κότσιρας: «Δεν άντεξα καμία απώλεια αλλά όταν έφυγε ο Μαχαιρίτσας, κατέρρευσα»

«Θύμωσα, αισθάνθηκα ότι μου έκανε πλάκα και ακόμα δεν τον έχω συγχωρέσει» Ο Γιάννης Κότσιρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Ιορδανίδη...

Καιρός: Τρεις εποχές τις επόμενες μέρες – Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Οι βροχές θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες μετά την παρατεταμένη ανομβρία και την ζέστη. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στα μέσα της νέας εβδομάδας, οπότε και...

Γαρμπή για Ρομπέρτο Καβάλι: «Ήμασταν με το ελικόπτερό του και με φλέρταρε, ο...

Η εξομολόγηση της Καίτης Γαρμπή για την σχέση της με τον Ρομπέρτο Καβάλι Με τον δικό της τρόπο αποφάσισε η Καίτη Γαρμπή να αποχαιρετήσει τον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ξεκινά ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της SEREXPO-Υπογράφηκε η σύμβαση!

Υπογράφηκε η σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του Επιχειρηματικού Κέντρου SEREXPO «Χρήστος Μέγκλας», συνολικού προϋπολογισμού 2.900.000 ευρώ, που έχει...

Διονύσης Τσακνής για Λαυρέντη Μαχαιρίτσα: Είναι μια σχέση που με σημάδεψε, με έκανε πιο ανοιχτό άνθρωπο

Υπήρχε μια αλληλοσυμπλήρωση, δεν ήταν μόνο μια ταύτιση σε πράγματα, πρόσθεσε ο γνωστός συνθέτης Ο Διονύσης Τσακνής μίλησε για την καριέρα του, αλλά και τη...

Νατάσα Εξηνταβελώνη: «Άρχισα να διαβάζω το Πάσχα για τις Πανελλήνιες κι έγραψα 19.460»

“Αν δεν είχα ασχοληθεί με την υποκριτική θα ήμουν μια καλή δασκάλα” ομολογεί η Νατάσα Εξηνταβελώνη. Με αφορμή τη συμμετοχή στην καθημερινή σειρά του Alpha,...

Συνέχισε να διαβάζεις