15/04/2024
13.6 C
Serres

Ρεσβερατρόλη: Η ουσία που συνδέεται με την μακροζωία

Array

Η ρεσβερατρόλη, η φυτική ένωση που δρα σαν αντιοξειδωτικό και περιλαμβάνεται στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια, τα μούρα και τα φιστίκια, καταξιώνεται ως ένα από τα πιο πολυσυζητημένα συμπληρώματα διατροφής.

Στον κόσμο του wellness που συνεχώς γιγαντώνεται τόσο ψηφιακά όσο και αναλογικά, η ρεσβερατρόλη έχει αναδειχθεί ως άλλη μια ένωση που φημίζεται για τα οφέλη της για την υγεία.

Βρίσκεται σε διάφορα φυτά, ιδίως στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, των μούρων και των φιστικιών και έχει συγκεντρώσει τα βλέμματα για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες και τις πιθανές θετικές επιδράσεις της στον οργανισμό μας.

Ωστόσο, αν και δεν έχουν προκύψει από μελέτες, ιδιαίτεροι κίνδυνοι που πιθανώς μπορεί να δημιουργήσει η ένωση αυτή, λίγα πράγματα είναι ακόμη γνωστά για τη σωστή δοσολογία αυτού του συμπληρώματος που φαίνεται να κάνει ότι υπόσχεται.

Τι είναι η ρεσβερατρόλη;
Ανήκει σε μια ομάδα φυσικών ενώσεων που είναι γνωστές ως πολυφαινόλες, τις οποίες παράγουν τα φυτά ως απάντηση σε στρεσογόνους παράγοντες, όπως η μόλυνση ή η υπεριώδης ακτινοβολία.

procredit bank serres epimelitirio

Τα σταφύλια, ιδίως τα κόκκινα, αποτελούν άφθονες πηγές ρεσβερατρόλης, με το κόκκινο κρασί να αποτελεί μια γνωστή διατροφική δεξαμενή που την περιέχει. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν τα μούρα, τα φιστίκια και ορισμένα είδη φυτών όπως το ιαπωνικό knotweed, τα βατόμουρα, το κράνμπερι και τη μαύρη σοκολάτα.

Η συγκέντρωση της ρεσβερατρόλης ποικίλλει επίσης, στις διάφορες πηγές και συχνά βρίσκεται σε υψηλότερες ποσότητες στη φλούδα των φρούτων.

resveratrolh ousia makrozwia1

Η ισχύς της ουσίας αυτής έγκειται στους πολύπλευρους μηχανισμούς δράσης της. Ως πολυφαινόλη, δρα ως αντιοξειδωτικό, εξουδετερώνοντας τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες στο σώμα – χημικές ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας μετά την έκθεση του οργανισμού σε συγκεκριμένες εξωτερικές συνθήκες ή παθολογικές καταστάσεις.


Επιπλέον, η ρεσβερατρόλη έχει αναγνωριστεί ως ενεργοποιητής των σιρτουινών, μιας κατηγορίας πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη μακροζωία και την κυτταρική υγεία. Αυτές οι συνδυασμένες δράσεις συμβάλλουν στα ποικίλα οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση ρεσβερατρόλης.

Οφέλη για την υγεία
Πολλές μελέτες μέσα στα χρόνια έχουν αποδείξει τα οφέλη της ουσίας αυτής στην υγεία μας, τα οποία αφορούν τόσο το οργανικό, όσο και το νευρικό μας σύστημα. Ας δούμε ποιες είναι οι πιο σημαντικές της θετικές επιπτώσεις:

Βοηθά στην προστασία των κυττάρων μας από τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω των αντιοξειδωτικών της ιδιοτήτων, η ρεσεβαρατρόλη είναι σε θέση να σταθεροποιήσει τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υποπροϊόντα από φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στο σώμα ή εισέρχονται στο σώμα από εξωτερικές πηγές, όπως η έκθεση σε ακτίνες Χ, το όζον, το κάπνισμα, οι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι βιομηχανικές χημικές ουσίες.

Για το λόγο αυτό, η ίδια έχει διαφημιστεί ως ένας φυσικός τρόπος επιβράδυνσης της γήρανσης, μείωσης της φλεγμονής και καταπολέμησης του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων.


Εχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ρεσβερατρόλη έχει αντικαρκινικές ιδιότητες και είναι σε θέση να αναστέλλει τον σχηματισμό καρκίνου σε όλα τα στάδια ανάπτυξης: έναρξη, ανάπτυξη και μετάσταση.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη θεραπεία του καρκίνου και έχει αποδειχθεί ότι καταπολεμά ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των μυελοειδών και λεμφοειδών καρκινικών κυττάρων, των κυττάρων του μαστού, του δέρματος, του τραχήλου της μήτρας, των ωοθηκών, του στομάχου, του προστάτη, του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και των καρκινικών κυττάρων του θυρεοειδούς

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα πιθανά καρδιαγγειακά οφέλη της ρεσβερατρόλης, καθώς οι αντιοξειδωτικές της ιδιότητες συμβάλλουν στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μειώνοντας τη φλεγμονή και προάγοντας την υγεία της καρδιάς.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί επίσης να συμβάλλει στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επιπλέον, έχει συσχετιστεί με χαμηλότερα επίπεδα LDL χοληστερόλης, που συχνά αναφέρεται ως η “κακή” χοληστερόλη.

Υπόσχεται την υποστήριξη της γνωστικής λειτουργίας και ενδεχομένως την προστασία από νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον. Μελέτες δείχνουν ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να ενισχύσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, να μειώσει το οξειδωτικό στρες και να ενεργοποιήσει πρωτεΐνες που σχετίζονται με τη γνωστική υγεία.

Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν τη δυνατότητα της ρεσβερατρόλης ως νευροπροστατευτικού παράγοντα.

Ενσωμάτωση της ρεσβερατρόλης στη διατροφή μας
Η ένταξη της στη διατροφή μας περιλαμβάνει την ενσωμάτωση τροφίμων πλούσιων σε αυτή την ένωση. Τα κόκκινα σταφύλια και τα υποπροϊόντα τους, είναι πηγές που καταναλώνονται συνήθως.

Τα μούρα, όπως τα βατόμουρα και τα σμέουρα, καθώς και τα φιστίκια, περιέχουν επίσης ρεσβερατρόλη, ενώ επιπλέον, ορισμένα συμπληρώματα προσφέρουν συμπυκνωμένες δόσεις ρεσβερατρόλης για όσους αναζητούν μια πιο στοχευμένη προσέγγιση. Το κόκκινο κρασί βέβαια, έχει κερδίσει την προσοχή όχι μόνο για την πλούσια γεύση του, αλλά και για την περιεκτικότητά του σε ρεσβερατρόλη.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού έχει συσχετιστεί με ορισμένα οφέλη για την υγεία, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία. Ως εκ τούτου, το μέτρο είναι το κλειδί όταν εξετάζουμε το κόκκινο κρασί ως πηγή ρεσβερατρόλης.

Ωστόσο, αν και η ρεσβερατρόλη υπόσχεται την ενίσχυση της υγείας, ο καθορισμός της βέλτιστης δοσολογίας παραμένει μια συνεχής πρόκληση. Επιπλέον, οι ατομικές αντιδράσεις στη ρεσβερατρόλη μπορεί να ποικίλλουν.

Όπως συμβαίνει με κάθε συμπλήρωμα, είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας πριν την ενσωματώσετε στη ρουτίνα σας, ειδικά αν έχετε υπάρχουσες παθήσεις υγείας ή λαμβάνετε φάρμακα.

Κάπνıσμα: Αuτή είναι η καλύτερn ηλıκία να το κóψετε – Πóσα έτn ζωής κεpδiζουν ακóμn και όσοι το κóψουν για μόλις τρiα χρόνια

Έμφραγμα: Η λάθος κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία

Το μαρτύριο του Σίσυφου για τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή:newsmoney

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αυτά είναι τα τρία ζώδια που δεν έχουν καθόλου ζήλια μέσα τους

Αρνούνται να μπουν σε αυτό το τριπάκι Υπάρχουν όντως άνθρωποι που δε ζηλεύουν ή τουλάχιστον θα ζηλέψουν σπάνια. Ενδεχομένως γιατί τα έχουν βρει με τον εαυτό...

Γιάννης Κότσιρας: «Δεν άντεξα καμία απώλεια αλλά όταν έφυγε ο Μαχαιρίτσας, κατέρρευσα»

«Θύμωσα, αισθάνθηκα ότι μου έκανε πλάκα και ακόμα δεν τον έχω συγχωρέσει» Ο Γιάννης Κότσιρας παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Τάσο Ιορδανίδη...

Καιρός: Τρεις εποχές τις επόμενες μέρες – Έρχονται βροχές και πτώση της θερμοκρασίας

Οι βροχές θα ωφελήσουν τις καλλιέργειες μετά την παρατεταμένη ανομβρία και την ζέστη. Αλλάζει το σκηνικό του καιρού στα μέσα της νέας εβδομάδας, οπότε και...

Γαρμπή για Ρομπέρτο Καβάλι: «Ήμασταν με το ελικόπτερό του και με φλέρταρε, ο...

Η εξομολόγηση της Καίτης Γαρμπή για την σχέση της με τον Ρομπέρτο Καβάλι Με τον δικό της τρόπο αποφάσισε η Καίτη Γαρμπή να αποχαιρετήσει τον...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Μητσοτάκης στην εκδήλωση για το bυllying: «Κι εμένα μου πετоύσαν την τσάντα απó το παράθuρο»

Σε ένα προσωπικό βίωμα από τα σχολικά του χρόνια, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που του απηύθυνε μία μαθήτρια, κατά τη...

Ποιες αλλεργίες επιδεινώνονται όταν βρέχει – Τι να κάνετε

Η βροχή μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες αλλεργίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει αλλεργίες σε ορισμένες γύρες, μούχλα, σκόνη και γρασίδι. Όταν πέφτει βροχή σε αυτά τα...

Αννίτα Πάνια: Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές στα 6 σχολεία που πήγα για να τελειώσω το σχολείο

Η αντίδραση της παρουσιάστριας όταν διαγωνιζόμενος στο τηλεπαιχνίδι που παρουσιάζει, της είπε ότι είναι καθηγητής Η Αννίτα Πάνια έκανε μια μικρή αναφορά στα έξι σχολεία,...

Συνέχισε να διαβάζεις