26/05/2024
27 C
Serres

Οι Πίκτες κι οι Σκωτσέτζοι, το Τείχος του Αδριανού, το Brexit, Κι η διαχείριση των Συμβόλων !

Array

Του Μάρκου Μπόλαρη *

  • Τον Αδριανό, ναι, τον Αυτοκράτορα της Ρώμης, τον στωικό κι επικούρειο φιλόσοφο που αποπεράτωσε στην Αθήνα τον μέγιστο Ναό του Ολυμπίου Διός, που χτιζόταν και δεν ολοκληρωνόταν επί πέντε αιώνες, τον Αυτοκράτορα που ανήγειρε ως κόσμημα την ξακουστή Βιβλιοθήκη του Αδριανού, συγκεντρώνοντας πάνω από είκοσι χιλιάδες περγαμηνές, πλούτο μέγιστο τω όντι της Ελληνικής Γραμματολογίας, μέχρι να την καταστρέψουν οι επιδραμόντες Έρουλοι, τον Αδριανό, που γιά χάρη του οι Αθηναίοι έστησαν την αψίδα του θριάμβου στα όρια της παλαιάς πόλεως, που το κάτω τμήμα της το ρωμαικό σχήμα της τιμητικής αψίδας έχει και το άνω τμήμα της, ως επίστεψη , το της ελληνικής παράδοσης πρόπυλο με τους κίονες, τούτον που γιά την ευρυμάθειά του στα των Ελλήνων και Graeculum , μικρό Έλληνα, τον προσεπικαλούσαν οι σύγχρονοί του, τούτον θα προσκαλέσω, τούτον θα προσεπικαλεστώ , σήμερα, γιά μιά παρατήρηση των ευρωπαικών , συγχρόνων, δρωμένων που αφορούν καίρια τις Ευρωπαικές πολιτικές και την δική μας εξωτερική πολιτική , ως Κράτους – Μέλους της Ευρωπαικής Ένωσης.

Είναι καταφανές κι αυταπόδεικτο θεωρητικά ως αρχή χάραξης εξωτερικής πολιτικής, παρά την καθημερινή παραμέλησή της εν τοις πράγμασι, ότι γιά στιβαρή και θεμελιωμένη εξωτερική πολιτική κρίσιμοι παράγοντες, πολλάκις καθοριστικοί, ήταν και είναι οι διαδρομές των πολιτισμών, τα πολιτισμικά αποτυπώματα και τα εξ αυτών σύμβολα, οι γλώσσες, οι λογοτεχίες, οι μύθοι, τα έπη, τα αρχιτεκτονήματα, οι μουσικές !

Μιά εξωτερική πολιτική που χαράζεται με αξιώσεις και προοπτικές, εάν επιθυμεί να έχει στοχευμένους μακροπρόθεσμους στόχους , να θεμελιώσει θετικές συνέργειες , να ιδρύσει επωφελείς συμμαχίες !

Γιαυτό, τον Αδριανό επικαλούμε, που αντιμετωπίζοντας πριν χίλιους εννιακόσιους χρόνους στα 121-122 μ.Χ. μιά εξέγερση στα βόρεια του μεγάλου νησιού της Βρετανίας, μετέβη αυτοπροσώπως επι τόπου !

Ήταν οι Πίκτες, λαός βαρβαρικός που είχαν ξεσηκωθεί και νικήσει τις λεγεώνες του. Ο ίδιος , φιλοσόφως και φιλειρηνικός φερόμενος, δεν θέλησε να συντρίψει τους ανυπότακτους ! Θα του ήταν εύκολο !

Αντί να επιλέξει τεράστια συγκέντρωση στρατού γιά την συντριβή των ολίγων, προτίμησε να χαράξει απαραβίαστα σύνορα, προτίμησε να τους αποκλείσει από τα αυτοκρατορικά εδάφη εγείροντας τείχος , το τείχος του Αδριανού.

VALLUM AELIUM, θα το βρείτε στους τουριστικούς – ιστορικούς οδηγούς.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ένα ισχυρότατο τείχος μήκους ογδόντα ρωμαικών μιλίων , περίπου εκατόν είκοσι χιλιόμετρα, από την ανατολή, τις ακτές της Βόρειας Θάλασσας, τείχος που τέμνει εγκάρσια το νησί, μέχρι την δύση, την Θάλασσα της Ιρλανδίας !

Έκοψε ο Αυτοκράτωρ Αδριανός την Μεγάλη Βρετανία σε δύο ανισομερή τμήματα , βόρειο και νότιο , ανορύσσοντας τάφρο, από την μιά θάλασσα μέχρι την άλλη, εγείροντας πίσω από την τάφρο, στα νότια, αποτρεπτικό τείχος , με σχεδιασμό που προέβλεπε, ανά ρωμαικό μίλι, μικρό οχυρό με φρουρά, ανάμεσα στα οχυρά δόμηση δυό πυργίσκων ασφαλούς άμυνας και ανά πέντε μίλια έστεκε ισχυρό φρούριο με μονάδες ιππικού και πεζικού, ενώ νότια του τείχους διέτρεχε στρατιωτική οδός γιά την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων κι υπήρχε περιτειχισμένη τάφρος !

Οι πύλες του λειτουργούσαν κι ως τελωνείο των ένθεν κακείθεν εμπορευμάτων !

Τα υπολείμματα τούτου του αρχαίου τείχους είναι από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά επισκέψιμα μνημεία της Βρετανίας, επειδή δεν σηματοδότησαν απλώς μιά αντίληψη της PAX ROMANA , όπως την εξέφρασε ο στωικός Αδριανός, αλλά επειδή τούτη η οριογραμμή, τούτο το όριον, έμελλε να σημαίνει στους επόμενους αιώνες !

Σημείον σημαίνον !
Τείχος και οχύρωμα !
Όριον λαών και πολιτισμών, νοοτροπιών και ηθών !

Όριο και σύνορο γιά τον ιδρυτή βασιλιά της Σκωτίας τον Κένεθ Α’ τον Μακάλπιν, όταν πιά οι αρχαίοι Πίκτες που αντιστάθηκαν στους Ρωμαίους συνενώθηκαν με τους Κέλτες που ήρθαν από την Ιρλανδία, κι όλοι μαζί γίνανε Σκώτοι.


Όριο και σύνορο γιά τον βασιλιά Αλέξανδρο, που όταν πέθανε στα 1286 η Σκωτία είχε την έκταση που προσδιόρισε ο Αδριανός με το τείχος του,

Όριο , όριο έθου ό ου μη παρελεύσονται, γράφει ο Προφητάναξ Δαβίδ στους Ψσλμούς του, αιματοβαμμένο κι όταν ξεσπάει ο απελευθερωτικός αγώνας με επικελής τον θρυλικό Γουίλιαμ Γουάλας που καταλήγει στον θρίαμβο της μάχης του Μπάνοκμπέρν στα 1314

Όριο απαραβίαστο κι όταν η Αγγλία εμπλέκεται στον εκατονταετή πόλεμο (1337 έως 1453) με την Γαλλία, στον οποίο πόλεμο οι βόρεια του τείχους συμμαχούν με τους Γάλλους.
Κι ύστερα ;
Όχι , δεν σημειώνω τα του τείχους χάριν ιστορικής αναδιφήσεως !

Δεν θα αναφερθώ στα των Σκωτσέζηκων αντιρρήσεων, αντιδράσεων, εθνικιστικών στρατηγικών στον εικοστό αιώνα , ούτε κάν στην επανίδρυση του Κοινοβουλίου της Σκωτίας που είχε διαλυθεί στα 1707 επί βασιλίσσης Άννας όταν υπογράφτηκε η Συνθήκη της Ένωσης Αγγλίας και Σκωτίας !

Σκοπεύω να εστιάσω στην διαχρονικότητα των ιστορικών συμβόλων !
Κι είναι
“Η Πολιτική διαχείριση των συμβόλων”,
κατά την φράση που επανέφερε στα των πολιτικών αναλύσεων ο μέγιστος Φρανσουά Μιτεράν !

Γιαυτό διαπιστώνει κάθε οξυδερκής παρατηρητής ότι στην δοκιμασία που σήμαινε γιά το Ηνωμένο Βασίλειο το δημοψήφισμα γιά την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαική Ένωση , το όριον του Τείχους του Αδριανού ηγέθη και πάλιν ! Απίστευτη η ισχύς των συμβόλων, των ορίων, των νοοτροπιών !

Οι βόρεια του Τείχους ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαική Ένωση ! Ξανατάχθηκαν με τους ηπειρωτικούς, όπως και στον Εκατονταετή Πόλεμο είχαν ταχθεί με την Γαλλία !
Κρίσιμα συμπεράσματα !

Όρια και σύνορα, Ρήνος και Δούναβις, Τείχος του Αδριανού, Τίγρις και Ευφράτης, όρια πολιτισμών, αυτοκρατοριών, θρησκειών, λαών !

Γιά όσους αδιαφορούν γιά όρια του Καστελλόριζου, της Κερήνειας, της Ίμβρου, της Χειμάρρας, της Παναγίας Σουμελά, της Αγιά Σοφιάς στην Πόλη, της Μαριούπολης , όρια απαρασάλευτα όρια πολιτισμικά, γλωσσικά, μουσικά, αρχιτεκτονικά, εκκλησιαστικά !

Καμμιά σημασία δεν έχει πώς θα προσλάμβανα τα των ιστορικο γεωγραφικών οριοθετήσεων στους αιώνες, εάν δεν είχα αρωγό τον εγκρατή και εραστή της Ελλάδας και των Ελληνικών, τον Αυτοκράτορα Αδριανό, εννοώ .


Πράγματι τούτος επιχειρών την επανασύσταση της Δελφικής Αμφικτυονίας των ημετέρων, με έγνοια για την ανόρθωση του αρχαίου κάλλους και κλέους ίδρυσε ως θεσμόν το “Πανέλληνιον” , με έδρα συναντήσεων και συνελεύσεων των Πανελλήνων τον Ναό του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα !

Τι ξεχώριζε την πρωτοπόρα αυτή σύλληψη ενός Αυτοκράτορα, που λόγιαζε τον εαυτό του ως Έλληνα ;

Στο Πανελλήνιον είχε δικαίωμα συμμετοχής κάθε Ελληνίς πόλη, όπου και εάν αυτή βρισκόταν γεωγραφικά , είτε στην Ιωνία και τον Εύξεινο, είτε στη Σικελία και την Ιταλία, είτε στη Συρία και την Αίγυπτο, είτε στην Κυρηναική και την Ισπανία !

Σ’ αντίθεση με τους την σήμερον νομοθετούντες γιά τον απόδημον ανιστορήτως και αθηνοκεντρικώς.

Την αξία και την καθοριστική μετοχή των διαιωνίων Συμβόλων στην Πολιτική αγνοούντες .
Έγνοια μας !

ΥΓ
Το Τείχος του Αδριανού , Vallum Aelium , 123μ.Χ. , Βρετανία
Τμήμα της νότιας προσόψεως
Βιβλιοθήκη του Αδριανού
132 μ.Χ., Αθήνα

  • Ο Μάρκος Μπόλαρης είναι Σερραίος πολιτικός, πρωην υπουργός

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Εννέα κορυφαίες αθλήτριες γίνονται Barbie για την ενδυνάμωση του γυναικείου αθλητισμού

«Ρίχνοντας φως σε αυτές τις εμπνευσμένες αθλήτριες και τις ιστορίες τους, ελπίζουμε να υποστηρίξουμε την πεποίθηση ότι κάθε νεαρό κορίτσι αξίζει την ευκαιρία να...

Influencer θα αναδειχθεί άγιος με τη συγκατάθεση του Πάπα

Σε συνάντηση του Πάπα με το τμήμα αγιοποιήσεων του Βατικανού άνοιξε ο δρόμος για να γίνει άγιος ο «Influencer του Θεού». Έφηβος που γεννήθηκε στο...

Ελευθερία Αρβανιτάκη: Βαρύ πένθος για τη δημοφιλή τραγουδίστρια

Η ερμηνεύτρια αποχαιρετά τη μητέρα της. Αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη απώλεια της ζωής της βρίσκεται η Ελευθερία Αρβανιτάκη. Η δημοφιλής ερμηνεύτρια «έχασε» την πολυαγαπημένη της...

Κέρκυρα: 9χρονος έπαθε ηλεκτροπληξία από παιχνίδια τύπου «Arcade»

Προανάκριση για το περιστατικό διενεργείται από τη Αστυνομική διεύθυνση Κέρκυρας Για σωματική βλάβη από αμέλεια κατηγορείται ένας 56χρονος από την Κέρκυρα, μετά από καταγγελία ότι...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νύφη που επέζησε από καρκίνο χορεύει με το δότη της . Μια συγκλονιστική στιγμή

Όταν η Greta Hokanson ήταν 16 ετών, διαγνώσθηκε με λευχαιμία και μόνο μια μεταμόσχευση μυελού των οστών θα της έσωζε τη ζωή. Η ανήλικη τότε...

Μυστήριο με αγόρι που δεν πεινάει και δεν διψάει

Μέσα σε μια νύχτα ήρθαν τα πάνω κάτω στη ζωή του, αλλά και σε εκείνη των γονιών του, οι οποίοι τρελάθηκαν από την αγωνία...

Επίτιμος δημότης των Σερρών & Επίτιμος διδάκτορας στο ΔΙΠΑΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Εκτός από επίτιμος δημότης των Σερρών αναγορεύτηκε και επίτιμος διδάκτορας στο ΔΙΠΑΕ ο Μαργαρίτης Σχοινάς. https://www.youtube.com/watch?v=usejJUJNjeo&t=34s Ο Μαργαρίτης Σχοινάς αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναγορεύτηκε τιμητικά επίτιμος...

Συνέχισε να διαβάζεις