03/03/2024
9.9 C
Serres

Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Σερρών: Συνεχίζεται η άδικη φορολογική πολιτική

Η άδικη φορολογική πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζεται, προσκολλημένη σε πεπερασμένες νοοτροπίες που στοχοποιεί όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, θεωρώντας τους όλους φοροφυγάδες.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης, με την εισαγωγή τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος για τους επιστήμονες και τους ελεύθερους επαγγελματίες,

αποτελεί έναν οριζόντιο και αναχρονιστικό τρόπο φορολόγησης που αδικεί καταφανώς μια μεγάλη μερίδα της ελληνικής κοινωνίας.

Σημειώνεται δε, ότι για τον προσδιορισμό του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος χρησιμοποιείται, όχι ο καθαρός φορολογητέος μισθός του μισθωτού αλλά ο μικτός μισθός, συνυπολογιζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών.

 Οι οριζόντιοι φόροι με τεκμήρια που δεν εφαρμόζονται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, ουσιαστικά επιβάλλονται για να καλύψουν την κυβερνητική αδυναμία στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.


Το αφήγημα πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει επιβάλλει νέους φόρους καταρρέει ολοκληρωτικά με το νέο σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών.

Παρά τις διαχρονικές υποσχέσεις της κυβέρνησης, από το 2019 μέχρι σήμερα, συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και πυροβολεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους μικροεπιχειρηματίες, τους επιστήμονες.

Πιστεύοντας λανθασμένα πως η τεκμαρτή φορολόγηση συλλήβδην και οριζοντίως όλων των ελεύθερων επαγγελματιών θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του φαινομένου της φοροδιαφυγής.


Η φορολόγηση όμως με βάση τεκμαρτό εισόδημα, ήτοι με εισόδημα που δεν έχει αποκτηθεί, πλήττει τους αδύναμους νέους ελεύθερους επαγγελματίες που σε μεγάλο ποσοστό διατηρούν την έδρα τους στο σπίτι τους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την μεσαία τάξη,

αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τους «μεγάλους» και ισχυρούς που φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν τεχνηέντως, μέσω φορολογικών παραδείσων. Το 8% των εταιρικών κερδών στην Ελλάδα χάνονται, γιατί είναι σε φορολογικούς παραδείσους.

Ενώ η κυβέρνηση μέχρι πριν από λίγους μήνες ευαγγελιζόταν καμία αύξηση φόρου αλλά αντιθέτως υποσχόταν την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και μείωση τεκμηρίων χωρίς αστερίσκους, δια στόματος του κ. Μητσοτάκη,

εξήγγειλε ένα νέο οριζόντιο κεφαλικό φόρο για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ενώ παραμένει και το τέλος επιτηδεύματος έστω και μειωμένο κατά 50%.


Αν συνυπολογίσουμε στους νέους φόρους ότι τα κρατικά έσοδα στηρίζονται κατά 65% στους έμμεσους οριζόντιους φόρους και αν συμπεριλάβουμε σε αυτούς και τους φόρους περιουσίας καταλαβαίνουμε ότι στο τέλος του φορολογικού έτους έρχονται να κάνουν το κράτος συνιδιοκτήτη μιας μικρής επιχείρησης, κατέχοντας κοντά στο 70% των εσόδων αυτής, αν δεν τα ξεπερνά κιόλας.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες λοιπόν δηλώνουν, την πλήρη αποτυχία της στην πάταξη της φοροδιαφυγής και την προσπάθεια της να προστατέψει τους ολιγάρχες και το μεγάλο κεφάλαιο, που αποτελούν άλλωστε και διαχρονικά το κομματικό της ακροατήριο.

Έτσι αποφεύγει αδικαιολόγητα να αξιοποιήσει τα ψηφιακά εργαλεία που αξιοποιούνται στις υπόλοιπες Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η αυξημένη χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών με την επέκταση της χρήσης των POS,

η παροχή κινήτρων για ηλεκτρονικές συναλλαγές και η συνέχιση της αναβάθμισης των ηλεκτρονικών εργαλείων της ΑΑΔΕ είναι μερικά από τα μέτρα που θα μπορούσαν να στοχεύσουν τη μεγάλη φοροδιαφυγή και να δώσουν πραγματική λύση στο πρόβλημα. 

Εκτός όμως ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει δραστικά μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν δίνει και κίνητρα για τον περιορισμό της.

Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η κατάργηση προκαταβολής φόρου, τα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου απασχόλησης των ελεύθερων επαγγελματιών με το περίφημο καθεστώς «μπλοκάκι» μέσω ελέγχων στους εργοδότες, θα αποτελούσαν σοβαρά κίνητρα για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Επίσης η κυβερνητική πολιτική έχει αποτύχει στη βάση της καταπολέμησης της μεγάλης φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, όπως στην καταπολέμηση λαθρεμπορίου καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

Έχει αποτύχει στο να εισπράξει το κράτος τις οφειλές των μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου (140 δις).

Έχει αποτύχει στον ουσιαστικό έλεγχο των μεγάλων πολυεθνικών που κάνουν φοροαποφυγή.

Έχει αποτύχει στον έλεγχο των εικονικών τιμολογίων των πολυεθνικών και των ενδοομιλικών συναλλαγών που ανεβάζουν τις τιμές και εξαφανίζουν τα κέρδη για τους υπερεθνικούς συνεργάτες των εντόπιων αντιπροσώπων.

Το ΠΑΣΟΚ μένοντας πιστό στην διαχρονική του θέση, ότι μόνο εις βάθος μεταρρυθμιστικά μέτρα μπορούν να πατάξουν την φοροδιαφυγή στεκόμενο όπως πάντα στο πλευρό της μεσαίας τάξης,

που σήκωσε το βάρος της οικονομικής κρίσης και με τα νέα φορολογικά μέτρα απειλείται στην ουσία με επαγγελματικό αφανισμό,

ζητά την άμεση απόσυρση του εν λόγω φορομπηχτικού νομοσχεδίου και καταδικάζει την Κυβέρνηση που κατηγορεί αδιακρίτως όλους τους Επιστήμονες, όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πορευόταν με τα ψέματα. Είναι όμως πολύ γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα συνεχίσουν να κυβερνούν με τα ψέματα.

Το ΠΑΣΟΚ, της ρεαλιστικής, προοδευτικής, μεταρρυθμιστικής διακυβέρνησης, θα συνεχίσει να αναδεικνύει όλα αυτά που τους ενοχλούν και τους εκθέτουν.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ!

Τακτικό Μέλος της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας ορίστηκε ο Θεόφιλος Λεονταρίδης

Song culture 

Έρχονται ελεγκτές της OLAF από τις Βρυξέλλες – Ελέγχουν πληρωμές και ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σπύρος Μαρτίκας: Είμαι ένας εκσυγχρονισμένος άνδρας παλιάς κοπής»

«Μάλλον ήρθε η ώρα να της κάνω ένα παιδί» Ο Σπύρος Μαρτίκας και η Βρισηίδα Αδριώτου παραχώρησαν δηλώσεις σε κάμερα τηλεοπτικής εκπομπής, μεταξύ άλλων, για...

Νέα Σμύρνη: Παντρεύτnκε το πρώτο ομοφuλόφιλο ζευγάρι στην Ελλάδα – Έχουν ήδη 3...

Ο γάμος του Σταύρου Γαβριλιάδη και του Δημήτρη Ελευσινιώτη τελέστηκε το Σάββατο σε κλειστό οικογενειακό κύκλο – Είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν τρία...

Σuνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Μένιος Φουρθιώτης

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη ο Μένιος Φουρθιώτης μετά από μήνυση του πατέρα του Νίκου Κοκλώνη Ο παρουσιαστής συνελήφθη έξω από ξενοδοχείο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης Συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο...

Βασιλική Τρουφάκου για εγκυμοσύνη: “Είναι τόσο εύκολη που μερικές φορές το ξεχνάω”

Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή για το πως βιώνει τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της. Η ηθοποιός Βασιλική Τρουφάκου βρέθηκε σε πρωινή...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Δημοτική Αστυνομία: 15 θέσεις στην Π.Ε. Σερρών

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για την Δημοτική Αστυνομία ενώ 15 θα είναι οι θέσεις για τη Π.Ε Σερρών Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη που αφορά στην πλήρωση 1.213...

Βαρύ πένθος για τον Βασίλη Τερλέγκα

Δύσκολες ώρες για τον τραγουδιστή. Δύσκολες ώρες βιώνει ο Βασίλης Τερλέγκας, καθώς έφυγε από τη ζωή η μητέρα του. Συγκεκριμένα, η μητέρα του τραγουδιστή πέθανε την...

Κατερίνα Λέχου: Είμαι σε μια ηλικία που θέλω να ξεκουράζομαι και να χαίρομαι

Η αποκάλυψη που έκανε για τη σειρά «Μάγισσα» Η Κατερίνα Λέχου μίλησε για την πορεία της στην υποκριτική και τι θα ήθελε να κάνει το...

Συνέχισε να διαβάζεις