26/09/2023
27.8 C
Serres

Ο Λωτ ποτίζει το δένδρο του Σταυρού

Μια από τις λιγότερο γνωστές ιστορίες της βιβλικής παράδοσης είναι και αυτή με τον Λωτ, τον ανιψιό του Αβραάμ, να ποτίζει το ξύλο του Σταυρού.

Μετά την καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρρων, στην οποία η γυναίκα του Λωτ μετατράπηκε σε στήλη άλατος,

καθώς γύρισε να δει τη φωτιά που κατέβαινε από τον ουρανό, παρότι είχε λάβει όλη η οικογένεια εντολή από τον Θεό να μην κοιτάξει πίσω την ώρα της καταστροφής, ο Λωτ έπεσε σε δύο μεγάλες αμαρτίες:

η μία της μέθης και η άλλη της αιμομιξίας, παρασυρμένος από τις θυγατέρες του.

Εξομολογήθηκε με συντριβή στον θείο του τον Αβραάμ τις αμαρτίες του και πήρε από αυτόν την εντολή να φυτέψει ένα ραβδί μισοκαμένο, το οποίο ανήκε στους τρεις αγγέλους που είχαν φιλοξενηθεί από τον Αβραάμ κάτω από την δρυ στην περιοχή της Μαμβρή.


Ο Αβραάμ είπε στον Λωτ να το ποτίζει καθημερινά και αν το καμένο ραβδί φύτρωνε, αυτό θα ήταν σημάδι ότι ο Θεός τον συγχώρεσε για τις αμαρτίες του.

Ο Λωτ πήγαινε καθημερινά και έφερνε νερό από τον Ιορδάνη ποταμό και πότιζε το καμένο ξύλο.

Έκανε την προσευχή του και προς μεγάλη του έκπληξη και χαρά, είδε να φυτρώνει ένα δέντρο, το οποίο όμως ήταν ταυτόχρονα κέδρος, κυπαρίσσι και πεύκο.


Ο Λωτ ανακουφίστηκε πάντως, διότι ένιωσε πως ο Θεός τον συγχώρεσε.

Αυτό το παράξενο δέντρο υψωνόταν χρόνια στην έρημο. Όταν ο βασιλιάς Σολομώντας θέλησε να οικοδομήσει τον περίφημο ναό του, συνέλεξε ξυλεία από διάφορους τόπους.

Οι απεσταλμένοι του έφτασαν και στην έρημο όπου βρισκόταν το δέντρο του Λωτ. Το έκοψαν και το πήγαν στους εργάτες που ετοίμαζαν τη ξυλεία για τον ναό.

Τότε συνέβη κάτι θαυμαστό. Ήταν αδύνατον το ξύλο αυτού του δέντρου να χρησιμοποιηθεί, γιατί όπου το τοποθετούσαν, άλλοτε μίκραινε και άλλοτε μεγάλωνε και πουθενά δεν προσαρμοζόταν.


Έτσι, το έριξαν σε μια γωνιά ως άχρηστο. Έμενε εκεί ριγμένο για αιώνες. Η παράδοση λέει, ότι όταν επρόκειτο να σταυρωθεί ο Χριστός αυτό το περιφρονημένο ξύλο χρησιμοποίησαν για τη σταύρωσή Του και τότε το ξύλο αυτό σα να ήταν ζωντανό, δέχτηκε να γίνει ο σταυρός του Χριστού.

Αυτή η όμορφη παράδοση μας δείχνει αλήθειες για το νόημα της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού.

Η ανθρωπότητα, μεθυσμένη από την έπαρση ότι μπορεί να καταφέρει να υπάρξει χωρίς Θεό, καταλήγει στην απουσία κάθε σεβασμού, ακόμη και στις πιο ιερές αξίες, όπως είναι η αγάπη, και προχωρά στην χρήση των πάντων για την ευχαρίστησή της, όπως ο Λωτ.

Συνειδητοποιεί την πτώση, αλλά, για να επιστρέψει στον Θεό, χρειάζεται κόπος πολύς, υπομονή, αγώνας για το ανέφικτο.

Όμως όποιος αγαπά και νιώθει τι έχει χάσει, παλεύει για το ανέφικτο. Και τότε το αδύνατο γίνεται δυνατό, όχι όμως με τους όρους της φύσης, ούτε με τους όρους που θέλει ο άνθρωπος. Θέλει χρόνο η συγχώρηση.

Θέλει χρόνο η αλλαγή. Και σ’ αυτή μετέχει και η φύση. Μόνο που ό,τι οι άνθρωποι περιφρονούν, διότι δεν μπορούν να το υποτάξουν,

ούτε και να το χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς τους, ακόμη κι αν αυτοί φαίνονται ιεροί, έρχεται ο Θεός να φανερώσει το νόημά του. Κι αυτό δεν είναι άλλο από την ταπείνωση.

Το δέντρο του Λωτ γίνεται ο σταυρός του Χριστού. Γίνεται το ξύλο της ταπείνωσης. Το ξύλο που από τον θάνατο βγάζει ζωή. Γιατί ο άνθρωπος δίχως τον Θεό μόνο θάνατο τελικά ζει και σκορπίζει.

Ο άνθρωπος όμως, τον οποίο ο Θεός έκανε ένα με τη φύση Του στο πρόσωπο του Χριστού, όταν ζει την ταπείνωση, την αγάπη, την υπομονή, την πάλη για το ανέφικτο, την εμπιστοσύνη στο θεϊκό θέλημα, τότε βρίσκει ζωή.

Ο Σταυρός είναι η βάση για το πέρασμα από το πρόσκαιρο στο αιώνιο. Στον Σταυρό νικιέται το κακό.

Γι’ αυτό και φρίττουσι δαίμονες, ακριβώς διότι δεν αντέχουν αυτό που οι ίδιοι νομίζουν ως το ξύλο της κατάρας , της ήττας και της συντριβής, να γίνεται ξύλο ζωής, δύναμης και στερέωσης στην Αλήθεια.

Ας μην το ξεχνούμε αυτό κάθε φορά που κάνουμε τον σταυρό μας, φορώντας τον σταυρό, ζώντας την ελπίδα ότι δεν είμαστε μόνοι μας σε κάθε δοκιμασία της ζωής, κάνοντας αυτό το ευλογημένο σταυροκόπημα, της αγάπης και της ανάστασης, του Χριστού.

Σταυρέ του Χριστού, σώσον ημάς τη δυνάμει σου!

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Δεν θυμάμαι πόσο χρονών είμαι, νιώθω νέα»

Γιώργος Καραμίχος: «Στην εντατική ήταν δύσκολα, έγινε άμεσα η επέμβαση»

Δήμος Νέας Ζίχνης: Από τον Παντελή Μπόζη δυναμικό ξεκίνημα!

Πηγή:pemtousia

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ο Νίκος Ρωμανός

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας ορίστηκε ο Νίκος Ρωμανός, μετά από απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Υπενθυμίζεται πως, ο Νίκος Ρωμανός κατείχε τη θέση του...

Ο Κασσελάκης είναι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να μιλήσει ποτέ για...

Κατά την διάρκεια της συναυλίας του Παπακωνσταντίνου μάθαμε και τα νέα για τον Κασσελάκη. Η έκπληξη που λέγαμε πριν από ένα μήνα ότι είναι...

Γιάννης Πουλόπουλος: «Στα 31 ανακάλυψα τη σεξουαλικότητά μου, πριν είχα σχέσεις με κοπέλες»

«Με ψυχοθεραπεία, όπως και ο Κασσελάκης» συνέχισε Με αφορμή τα αλλεπάλληλα ρεπορτάζ για τον Στέφανο Κασσελάκη και το γεγονός ότι δημοσιοποιούνται λεπτομέρειες για το παρελθόν...

Άδωνις Γεωργιάδης: Στα εργοστάσια θα τσακώνονται ποιος θα πάει να δουλέψει την Κυριακή

«Εξαιρετικά φιλεργατικό το νέο νομοσχέδιο», λέει ο υπουργός Εργασίας - Μέχρι τέλος του χρόνου πάνω από τις μισές επικουρικές συντάξεις θα έχουν εξοφληθεί Για τις...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Λαμία: Ψάχνουν ακόμη να βρουν τον πατέρα και τον γιο που εξαφανίστηκαν, ενώ ταξίδευαν για την Άρτα

Διαψεύδονται οι αναφορές του «Φως στο Τούνελ» ότι βρέθηκαν νεκροί σε χαράδρα με το όχημά τους Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του πατέρα και του γιου...

Μελίτος – Ναλμπάντης λένε όχι στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας!

Εμείς είμαστε αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας όπως θέλει η δημοτική αρχή του Στέργιου Φραστανλή αναφέρει ο Κώστας Μελίτος. Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας...

Λάρισα: Τού έδωσε η θεία του 250.000 ευρώ γιατί δεν εμπιστευόταν τις τράπεζες και εκείνος την έκλεψε

Τα είχε κρύψει στον πάτο ενός βαρελιού Με ποινή φυλάκισης τριών ετών με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χθες ένας 65χρονος στη Λάρισα, ο οποίος κρίθηκε ένοχος...

Συνέχισε να διαβάζεις