28/05/2024
11 C
Serres

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για τον ΟΣΕ: Υπογραφές Γεραπετρίτη-Μπον για τεχνογνωσία και ασφάλεια

Array

Υπεγράφη σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η συμφωνία συνεργασίας για τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε θέματα σιδηρόδρομων μεταξύ του Έλληνα υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, αρμόδιου για θέματα Μεταφορών, με τον Γάλλο υπουργό Μεταφορών Κλεμάν Μπον.

Η εν λόγω συμφωνία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ιδίως της Société Nationale des Chemins de fer Français (SNCF) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).

Η σημερινή συμφωνία κατατείνει:

στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων,
στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων,
στην οργάνωση και επίβλεψη σιδηροδρομικών μεταφορών στον τομέα της ασφάλειας,
στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού,


στην οργάνωση κέντρων ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας,
στην οργάνωση επιτροπών και στην καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης στην εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε αρχικά στη μακραίωνη φιλία και συνεργασία των δύο χωρών. Μίλησε για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επισημαίνοντας ότι είναι αμετακίνητη η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος μέχρι τέλους.

«Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η δικαστική έρευνα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες κατατέθηκε διοικητικό πόρισμα από ad hoc ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέδειξε διεξοδικά τα ανθρώπινα λάθη αλλά και τις συστημικές πλημμέλειες του ελληνικού σιδηροδρόμου, πολλές εκ των οποίων έχουν διαχρονικό χαρακτήρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ενώ μίλησε και για την «ασφαλή επανεκκίνηση του ελληνικού σιδηρόδρομου».

Γεραπετρίτης: Αμετακίνητη θέση της ελληνικής κυβέρνησης να διερευνηθούν τα αίτια
Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας:

«Αξιότιμε κύριε υπουργέ, αγαπητέ Clement, είναι μεγάλη η χαρά και η τιμή να σας υποδεχόμαστε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, την έδρα της ελληνικής κυβέρνησης, και να επισφραγίζουμε για μια ακόμη φορά τη μακραίωνη φιλία και συνεργασία που οι χώρες μας διατηρούν σε επίπεδο, μεταξύ άλλων, ιστορικό, πολιτισμικό, αξιακό και στρατηγικό. Στην αντιμετώπιση δε των προκλήσεων, είχαμε διαχρονικά κοινή κατανόηση και στενή συνεργασία, πρακτική που επιβεβαιώθηκε και στην πολύ πρόσφατη ιστορία μας με την αντιμετώπιση, με τρόπο κοινό, των προκλήσεων που δημιουργήθηκαν από τις σύγχρονες κρίσεις στην υγεία, στην ενέργεια, στα διεθνή γεωπολιτικά γεγονότα, αλλά και στα εθνικά μας θέματα.


Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την 28η Φεβρουαρίου, ήταν μια πρωτοφανής εθνική τραγωδία η οποία μας σημάδεψε όλους. Και ακριβώς λόγω του μεγέθους της τραγωδίας αυτής, του άδικου χαμού 57 συνανθρώπων μας, η οδύνη εξακολουθεί να μας βαραίνει όλους.

Η αμετακίνητη θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι να διερευνηθούν τα αίτια και οι συνθήκες του δυστυχήματος μέχρι τέλους. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η δικαστική έρευνα, ενώ πριν από μερικές εβδομάδες κατατέθηκε διοικητικό πόρισμα από ad hoc ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που ανέδειξε διεξοδικά τα ανθρώπινα λάθη αλλά και τις συστημικές πλημμέλειες του ελληνικού σιδηρόδρομου, πολλές εκ των οποίων έχουν διαχρονικό χαρακτήρα.

Ήδη έχουμε προχωρήσει στην επανεκκίνηση της λειτουργίας του σιδηρόδρομου με αναβαθμισμένο επίπεδο ασφάλειας, ενώ μεριμνούμε ώστε τα νέα συστήματα σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης στον βασικό σιδηροδρομικό άξονα να ολοκληρωθούν έγκαιρα.

Στον στόχο αυτό συμβάλλουν ενεργά και γαλλικές εταιρείες που έχουν αναλάβει σημαντικό μέρος της αναβάθμισης αυτής. Ωστόσο, η ουσιαστική και ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του ελληνικού σιδηρόδρομου απαιτεί τακτική επαναξιολόγηση και προσαρμογή με βάση τα δεδομένα της εκάστοτε εποχής. Για τον σκοπό αυτόν είναι αναγκαίο να εφαρμόζονται καλές διεθνείς πρακτικές με τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και ανθρώπινου δυναμικού.

Στο πλαίσιο αυτό, το γαλλικό υπουργείο Μεταφορών με την εμπειρία του και ο γαλλικός σιδηρόδρομος με το υψηλό διεθνές κύρος του και την εξειδίκευσή του μας είναι πολύτιμοι αρωγοί. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Γάλλος Πρόεδρος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συναντηθήκαμε, κύριε υπουργέ, στις αρχές του περασμένου μήνα και είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους ουσιαστικής συνεργασίας. Σήμερα, μετά από δημιουργική προετοιμασία, βρισκόμαστε στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να υπογράφουμε συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο υπουργείων, η οποία θα εξειδικευτεί στη συνέχεια με ειδικότερες συμφωνίες μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ιδίως της Société nationale des chemins de fer français (SNCF) και του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος (ΟΣΕ).


H σημερινή μας συμφωνία κατατείνει:

στην πρόληψη σιδηροδρομικών ατυχημάτων,
στη ρύθμιση ζητημάτων ευθύνης των σιδηροδρομικών φορέων,
στην οργάνωση και επίβλεψη σιδηροδρομικών μεταφορών στον τομέα της ασφάλειας,
στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού,
στην οργάνωση κέντρων ελέγχου σιδηροδρομικής κυκλοφορίας,
στην οργάνωση επιτροπών και την καθιέρωση διαδικασιών για τη διερεύνηση σιδηροδρομικών δυστυχημάτων.

Με την ελπίδα η συμφωνία αυτή να αποτελέσει την αρχή μιας μακράς και ωφέλιμης συνεργασίας που θα βελτιώσει το επίπεδο των σιδηροδρομικών μεταφορών, σας ευχαριστώ θερμά κύριε υπουργέ, καθώς και όλα τα μέλη της γαλλικής αντιπροσωπείας».

Γεραπετρίτης από Θεσσαλονίκη: Ζητούμε αυτοδύναμη εντολή, να προχωρήσουμε πάνω στο κεκτημένο που έχουμε κτίσει

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Σερρών- Διακρίσεις στον Διεθνές Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό»

Το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές, που συμμετείχαν στον Διεθνή Μαθηματικό Διαγωνισμό «Καγκουρό» έτους 2024. Σε ένα διαγωνισμό που  ο κοινός νους, η...

Δήμος Σερρών: Τη Τετάρτη συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο

Στην αίθουσα της πρώην Κ.Ε.ΔΗ.Σ., Tακτική Δια Ζώσης Συνεδρίαση του Σώματος, θα γίνει στις 29 Μαΐου 2024, ημέρα Τετάρτη και ώρα 19:00, με θέματα...

Εκδήλωση Χατζηβασιλείου στην Αθήνα Κεντρικός ομιλητής ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης

Ενόψει των ευρωεκλογών, η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της Νέας Δημοκρατίας διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση με τίτλο «Η Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης», με...

Τάσος Χανλίογλου: Θα μάθουμε τελικά τι βρήκατε στους διαχειριστικούς ελέγχους;

Πέραν των 20 χρόνων ζητώ, επανειλημμένως, εξηγήσεις για διαχειριστικές παρατυπίες ίσως και παρανομίες στο αυτοκινητοδρόμιο, ως έχων ένα μικρό δικαίωμα περισσότερο καθώς στην κυριολεξία...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νάνσυ Ζαμπέτογλου: Άλλαξα το όνομά μου στα 14

Αποκαλύψεις για τα ονόματά τους έκαναν οι παρουσιαστές της ΕΡΤ Η Νάνσυ Ζαμπέτογλου και ο Θανάσης Αναγνωστόπουλος έκαναν αποκαλύψεις σε ό,τι αφορά τα ονόματά τους,...

11 σημάδια που δείχνουν πως δεν πρέπει να την αφήσετε να σας φύγει

Κάποια στιγμή συναντάμε την γυναίκα που πάντα ψάχναμε – την γυναίκα των ονείρων μας. Τέτοιες συναντήσεις είναι συχνά τελείως αναπάντεχες. Ωστόσο, μας αλλάζουν για...

Tο καλοκαίρι ξεκινούν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις

Αυτό το καλοκαίρι του 2024 ξεκινούν τα πρόστιμα για πολεοδομικές παραβάσεις από ειδικά κλιμάκια ελέγχου και αυτοψίας του ΥΠΕΝ Καλά τα λέει ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων...

Συνέχισε να διαβάζεις