Αναζητώντας εκείνη τη γεύση που ορίζει το ελληνικό comfort food, στη σκέψη όλων έρχεται ένα κοκκινιστό.
Η παστιτσάδα είναι κάτι περισσότερο από ένα λαχταριστό κοκκινιστό, χάρη στο σπετσερικό.
Είναι το φαγητό που θα γεμίσει το τραπέζι μας αναμνήσεις. Σερβίρεται απαραιτήτως με χοντρό μακαρόνι!
Συνολικός Χρόνος: 1:50′
Υλικά
Μερίδες: 4-5
80 ml ε.π. ελαιόλαδο
1 κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
3 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στο ρεντέ
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί, καλής ποιότητας
200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί
300 γρ. ντοματάκια κονκασέ, ψιλοκομμένα
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
500 ml ζεστό νερό
1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
2 δαφνόφυλλα
μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
αλάτι
Για το σπετσερικό
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα, τριμμένη
1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι, τριμμένο
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, τριμμένο
Για το σερβίρισμα
1 κουτ. γλυκού βούτυρο
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
Διαδικασία
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3΄-4΄, σβήνουμε με το ξίδι. Μόλις εξατμιστεί, χαμηλώνουμε τη φωτιά.
Περιχύνουμε με το κρασί, καπακώνουμε, μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια.
Βήμα 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μπαχαρικά για το σπετσερικό.
Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ντοματοπελτέ διαλυμένο σε ζεστό νερό, ζάχαρη, δαφνόφυλλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κουτ. σούπας από το σπετσερικό, αλάτι, πιπέρι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45΄-50΄, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3
Βράζουμε τα μακαρόνια, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε, προσθέτουμε 3-4 κουτ. σούπας σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
Πίτσα Μαργαρίτα σε τραγανά ρολάκια
Συνταγή για στριφτά πατατοπιτάκια
Άννα Άντζιου: Η ώρα των …μεγάλων λόγων, και η ώρα των …τίποτα έργων!