07/06/2023
26.5 C
Serres

Πώς να φτιάξετε πεϊνιρλί βήμα-βήμα

Όταν «γνώρισα» τη σπουδαία Εύη Βουτσινά μέσα από τα βιβλία της, ο τρόπος που ξετύλιγε το κουβάρι για την ελληνική γαστρονομία και την ιστορία της με κέρδισε αμέσως και συνεχίζει να με επηρεάζει κάθε φορά που επιστρέφω στα βιβλία της.

Όπως και η ίδια λέει, με ένα ζυμάρι και δυο υλικά είχες φαγητό. Η ζύμη του πεϊνιρλί είναι φτιαγμένη με μία από τις συνταγές της για ένα γιορτινό ψωμί.

Είναι μια ζύμη πασπαρτού, για γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα, ήταν από τις πρώτες ζύμες που καταπιάστηκα και η πιο αγαπημένη μου.

Υλικά


Μερίδες: 4

BARAT


Για τη ζύμη:


300 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
200 γρ. σκληρό αλεύρι
12 γρ. μαγιά νωπή


8 γρ. μαγιά ξηρή
230 ml χλιαρό νερό
100 ml χλιαρό γάλα



45 γρ. βούτυρο, λιωμένο
1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
½ κουτ. γλυκού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού αλάτι


Για τη γέμιση:


400 γρ. γραβιέρα ή κασέρι
100 γρ. τσαλαφούτι
100 ml γάλα


200 γρ. σάλτσα κιμά
Για την επάλειψη:
1 κουτ. σούπας βούτυρο μαλακωμένο

Διαδικασία


Βήμα 1



Ζύμη: Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα και ανακατεύουμε. Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη, το νερό και το
γάλα. Αφήνουμε 10΄ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν ξεκινάμε το ζύμωμα με γάντζο και προσθέτουμε το βούτυρο. Ζυμώνουμε για 5΄ μέχρι να έχουμε μια ζύμη ελαστική και ελαφρώς υγρή.

Βήμα 2


Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη για 4΄ σε ζεστό σημείο, χωρίς ρεύμα αέρα, για να διπλασιαστεί. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, σε
αλευρωμένο πάγκο, και με τη βοήθεια πλάστη ανοίγουμε κάθε ζυμαράκι σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ.

Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, γυρίζουμε και κλείνουμε πιέζοντας, δηλαδή δημιουργούμε έναν κόθρο γεμιστό.

Βήμα 3


Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, δίνοντας στα πεϊνιρλί σχήμα «βαρκούλα». Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί ή προσθέτουμε και τον κιμά. Πασπαλίζουμε κάθε πεϊνιρλί με όση γραβιέρα μας έχει περισσέψει.

Ψήνουμε για 25΄ προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στο χαμηλότερη θέση του φούρνου. Όσο είναι ζεστά από τον φούρνο, τα αλείφουμε καλά με το μαλακό βούτυρο και σερβίρουμε.

Εύκολη σπανακόπιτα

Πηγή:olivemagazine

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Μαίρη Χρονοπούλου: «Έχω πάθει σοκ με το θανατικό που έχει πέσει γύρω μου,...

Η Μαίρη Χρονοπούλου μίλησε στο Πρωινό και στην Έλλη Αυξεντίου, με αφορμή τον θάνατο του Γιάννη Φλωρινιώτη σε ηλικία 76 ετών. Όπως είπε η...

Πάπας Φραγκίσκος: Στο χειρουργείο για «επείγουσα επέμβαση»

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εκ νέου ο Πάπας Φραγκίσκος, αυτή τη φορά για επείγουσα εγχείρηση. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano, ο...

14-17 Ιουνίου στο κλειστό γυμναστήριο Σιδηροκάστρου camp με τον Παναγιώτη Γιαννάκη

Ο Αθλητικός Γυμναστικός Σύλλογος Σιδηροκάστρου, ΤΟ "ΡΟΥΠΕΛ", σε απόλυτη συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφέρεια Σερρών και με την στήριξη του...

Κίνα: 29χρονος άεργος ζει σε σκηνή γιατί απλώς δεν θέλει να δουλεύει

Αποφάσισε να συνεχίσει τον χαλαρό τρόπο ζωής του στην ύπαιθρο, ανάμεσα στα συντρίμμια ενός εγκαταλειμμένου πάρκινγκ. Ένας 29χρονος άνδρας που ζει σε μια σκηνή σε...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Η Finos Film λέει «αντίο» στη Νόνικα Γαληνέα με την αριστοκρατική ομορφιά

«Με ιδιαίτερη παιδεία, αριστοκρατική ομορφιά και ταλέντο, υπηρέτησε το θέατρο για πάνω από 50 χρόνια, μέσα από εκλεκτά έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα...

Διαβήτης τύπου 2: Ο γάμος μπορεί να είναι η ασπίδα σας

«Βάλτε δαχτυλίδι» στην καλή υγεία. Νέα έρευνα λέει ότι το να είσαι παντρεμένος και ο διαβήτης τύπου 2 δεν πάνε μαζί. Το να έχετε έναν...

Μιχάλης Τζελέπης: Καλή επιτυχία σ’ όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων!

Θα ήθελα να ευχηθώ ολόψυχα «Καλή επιτυχία» σ’ όλους τους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, σ’ όλους εσάς που αγωνίζεστε για την εισαγωγή σας στην...

Συνέχισε να διαβάζεις