30/04/2024
20.2 C
Serres

Λαδένια : Η νηστίσιμη ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο

Array

Η κατεξοχήν ελληνική πίτσα με καταγωγή από την Κίμωλο, με ψωμένια ζύμη και ελάχιστα υλικά: ντομάτα, κρεμμύδι, ρίγανη και φυσικά αρκετό ελαιόλαδο.

Μια συνταγή από τις Νίκη Τρέσσου, Ευδοκία Φυλακούρη

Μια εύκολη συνταγή για την οποία θα χρειαστούμε:


Υλικά
Για 1 πίτσα διαμέτρου περίπου 38 εκ.

Για τη βάση

  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 10 γρ. νωπή μαγιά (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ, συνήθως μαζί με τις φρέσκες ζύμες και τα βούτυρα)
  • 280 ml χλιαρό νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • 1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 80 ml ελαιόλαδο


Για την επικάλυψη

  • 2 ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι χοντρό
  • 100 ml ελαιόλαδο
  • λίγο ψιλό αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία
Βάση: Σε ένα μικρό μπολ θρυμματίζουμε με τα δάχτυλά μας τη μαγιά, ρίχνουμε το χλιαρό νερό, ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν και αφήνουμε στην άκρη για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το μείγμα ελαφρώς.

Σε ένα μεγάλο και βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε για περίπου 4 – 5 λεπτά,

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

μέχρι να απορροφηθεί όλο το ελαιόλαδο και να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη.

Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη (σε ζεστό περιβάλλον) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και σχεδόν να διπλασιαστεί σε όγκο.

Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τον πελτέ και τον αραιώνουμε με 40 ml νερό. Ρίχνουμε 40 ml από το ελαιόλαδο, λίγο ψιλό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, προτιμότερο στη λειτουργία του αέρα.

Λαδώνουμε με 30 ml από το ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου περίπου 38 εκ. ή τη λαμαρίνα του φούρνου.


Ανοίγουμε με τα δάχτυλά μας τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 38 εκ. και τη μεταφέρουμε στο ταψί.

Απλώνουμε το μείγμα του πελτέ ομοιόμορφα με τη ράχη ενός κουταλιού. Σκορπίζουμε τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

Πασπαλίζουμε με τη ρίγανη, το χοντρό αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στη χαμηλότερη θέση του φούρνου,

μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς τα κρεμμύδια στην επιφάνεια, αλλά να ροδίσει η ζύμη και από κάτω.

Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά μια άκρη της.

Ξεφουρνίζουμε και σερβίρουμε.


Πηγή:fumara

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Άννα Βίσση: Τραγούδησε σε σούπερ μάρκετ στη Σκύρο – Έμειναν άφωνοι πελάτες και...

Στη Σκύρο βρίσκεται η αγαπημένη τραγουδίστρια και βρήκε ευκαιρία να κάνει ένα φανταστικό Tik Tok μέσα από το μίνι μάρκετ που μπήκε να κάνει...

Η Ελένη Φιλίνη αποκάλυψε τον λόγο που δεν παντρεύτηκε ποτέ

Έφτασα δυο-τρεις φορές στο παρά πέντε να παντρευτώ, τόνισε η ηθοποιός Μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην εκπομπή «Στιγμές» με τον Μάνο Νιφλή παραχώρησε...

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη των Δέκα Παρθένων, του Αγίου Δονάτου, του Αγίου Ιακώβου του...

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σε πασχαλινούς ρυθμούς κινείται πλέον η αγορά με τους καταναλωτές να έχουν ήδη ξεκινήσει τις αγορές τους και τους επιχειρηματίες να είναι αισιόδοξοι για...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πέτυχε η προσπάθεια της ΟΕΒΕΣΣ να εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των τεχνικών επαγγελμάτων

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της ΟΕΒΕΣΣ να απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα στους μαθητές Λυκείου από όλο τον Νομό και να τους...

Financial Times: Ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά η χώρα θα είναι σύντομα η φτωχότερη στην ΕΕ

«Eλληνικό παράδοξο» – Ισχυρή ανάπτυξη, μείωση χρέους αλλά οι Έλληνες φτωχαίνουν Το ελληνικό παράδοξο της εντυπωσιακής ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την ώρα που οι Έλληνες φτωχαίνουν,...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Είμαι πιστή, είμαι 30 χρόνια με έναν κύριο»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη μίλησε στο «Πρωινό» για την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της και τον έρωτα Η Ζωζώ Σαπουντζάκη έκανε λόγο στο «Πρωινό» αναφορικά...

Συνέχισε να διαβάζεις