20/03/2023
13.1 C
Serres

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΟΧΙ!

Στο φως όλα! Ποιοι θέλουν την Συμφωνία με τα Σκόπια και ποιοι όχι – Η ΦΩΤΟ με Ζάεφ που κάνει τον γύρο του κόσμου

Τα πρακτικά δυο συσκέψεων των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια έρχονται στο φως της δημοσιότητας!
Φαίνεται ξεκάθαρα, από πολύ νωρίς, η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει την συμφωνία, η οποία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου για την Μακεδονία, σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και την Ρωσία, ενώ φωτογραφίες με τον Ζάεφ δείχνουν τι μας περιμένει.

Σύμφωνα με την Καθημερινή είναι δυο συσκέψεις που έγιναν στις 27 Ιανουαρίου, δυο βδομάδες πριν την έναρξη της διαδικασίας υπό τον Μάθιου Νίμιτς και στις 19 Μαΐου 2018 όταν πλέον είχε πέσει στο «τραπέζι» η πρόταση για Μακεδονία του Ίλιντεν, την οποία θέλουν να μετουσιώσουν σε πράξη οι Σκοπιανοί (μακεδονικό κράτος με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη), μετά την αναγνώριση από πλευράς της Ελλάδας «μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα πρακτικά περιλαμβάνουν και ορισμένες λεπτομέρειες που υποδηλώνουν τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

GOTSIKA

Τον Ιανουάριο, ο κ. Τσίπρας εμφανιζόταν να θέλει να έχει κλείσει τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ταχέως και να πάει σε εκλογές με κύριο επιχείρημα το τέλος του μνημονίου. Τον Μάιο αυτή η αφήγηση απουσιάζει.

Όπως, επίσης, διαφορετική είναι η αντιμετώπιση της ΝΔ, καθώς δεν είναι όλοι ίδιοι. Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον Ιανουάριο περιγράφεται ως ενδεχομένως θετική, ενώ τον Ιούνιο οι ηγέτες της ΠΓΔΜ εμφανίζονται βέβαιοι ότι συμφωνία με κυβέρνηση ΝΔ δεν μπορεί να υπάρξει.

Σαφής αναφορά γίνεται για την θετική στάση των Αλβανών, με αντίστοιχα ανταλλάγματα, και για κίνδυνο παρέμβασης από την Ρωσία στην περιοχή με σκοπό να μην υπάρξει συμφωνία.


Την ίδια ώρα, στην σχολική τάξη που επέλεξε για να ψηφίσει, κατά το δημοψήφισμα της Κυριακής στα Σκόπια, ο Ζόραν Ζάεφ, υπήρχε στον τοίχο ο χάρτης της Μεγάλης Μακεδονίας, ο οποίος εμφανίζει την Θεσσαλονίκη και όλη την Μακεδονία να ανήκει στο κράτος των Σκοπίων, αναφέρει το xronometro.com

Τυχαίο; Δείτε:

Γιατί άραγε βιάστηκε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να ενεργοποιήσει την πρόβλεψη του άρθρου 8 της Συμφωνίας και να καλέσει Σκοπιανούς ιστορικούς και αρχαιολόγους να παρέμβουν στα σχολικά βιβλία μας και στις ανασκαφές μας, την ώρα μάλιστα που το δημοψήφισμα στα Σκόπια απέτυχε λόγω μειωμένης συμμετοχής;


Γιατί η Ελλάδα δεν εκμεταλλεύεται το γεγονός, την ώρα που ακόμα και διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για φιάσκο;

Για να οδηγηθούμε τελικά σε αυτά που απεικονίζει ο παραπάνω χάρτης;

Θυμίζουμε ότι μία από τις διατάξεις του άρθρου 8 της αποτυχημένης Συμφωνίας προβλέπει την σύσταση Κοινής Διεπιστημονικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για θέματα ιστορίας, αρχαιολογίας και εκπαιδεύσεως.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σημείωνε ότι θα ασχοληθούν οι επιστήμονες των δύο χωρών κυρίως με στοιχεία αλυτρωτισμού στα σχολικά βιβλία.

Τουτέστιν, πριν καν κυρωθεί η Συμφωνία από Έλληνες και Σκοπιανούς, έσπευσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών να παραχωρήσει στους ιστορικούς της γειτονικής χώρας το δικαίωμα να μας κάνουν υποδείξεις για θέματα που άπτονται της εθνικής μας ταυτότητας.

Άραγε εμείς είμαστε ύποπτοι… αλυτρωτισμού;

via