Βασίλη αυτή η Βουλή ήταν η καλύτερη που είχαμε ποτέ, μιας και δεν πρόλαβαν να ψηφίσουν κανένα ...νομοσχέδιο!

«Μητέρα» των μαχών η πρώτη κάλπη για όλα τα κόμματα!

proti-kalpi-ekloges-2023

Με το που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών, ουσιαστικά οπτικοποιήθηκε και ο χρόνος που θα χάσει η χώρα, στην μακρά εκλογική διαδικασία, η οποία θα αρχίσει ουσιαστικά το Πάσχα και όλοι ευχόμαστε να τελειώσει στις αρχές Ιουλίου.


Από την ώρα που ο κύβος ερρίφθη και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, το μόνο που έχει σημασία είναι η πρωτιά στις πρώτες εκλογές, καθώς αυτή θα αποτελέσει και τον μοναδικό «μπούσουλα» για τις δεύτερες εκλογές και ο αγώνες του σταυρού για τους υποψηφίους βουλευτές.


Συνεπώς η πρώτη κάλπη είναι καθαρά η «μητέρα» των μαχών , όπως και η πρωτιά του κάθε υποψηφίου στο κόμμα του.

Η πρωτιά στις εκλογές – Και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης

Από την ώρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές τα κόμματα θα αναπτύξουν τις θέσεις τους και θα σχεδιάσουν τις τακτικές κινήσεις τους.

Parfait


Μόνο που οι κυκλωμένες με στυλό ημέρες στο ημερολόγιο, είναι το καλύτερο παράδειγμα για να συνειδητοποιηθεί κανείς ποια είναι η «ζημιά» της απλής αναλογικής, την οποία εμπνεύστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας.


Αλλά καλώς ή κακώς στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής θα κριθεί και το ποιος θα κυβερνήσει και το πως θα κυβερνηθεί η χώρα, παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μεταθέτει το δεύτερο διακύβευμα στη δεύτερη κάλπη.


Μια πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα ποσοστό «αποδοκιμασίας» του ΣΥΡΙΖΑ και μια «τιμωρία» του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα και με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι αυτά που θα επιβάλουν από τη νύχτα της 21ης Μαΐου το ποιος θα κυβερνήσει και πως θα κυβερνηθεί η χώρα.  


Αντίθετα μια πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θα αλλάξει το σημερινό πολιτικό σκηνικό και θα φέρει ριζικές αλλαγές, τόσο στο σημερινό, όσο και το αυριανό πολιτικό σκηνικό.


Βεβαίως κυκλοφορεί και το σενάριο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, το βράδυ της 21ης Μαΐου να αγωνιούν για τα αποτελέσματα αλλήλων, αλλά και του Γιάνη Βαρουφάκη. 


Προσβλέποντας ίσως στην είσοδο του στη Βουλή με ένα τέτοιο ποσοστό, που θα τους δώσει τη δυνατότητα να συγκροτήσουν μια κυβερνητική συμμαχία με «προγραμματικό» στόχο την… κάθαρση!


Και υπέρτατο σκοπό να τελειώσουν πολιτικά τον Κ. Μητσοτάκη, σύροντάς τον σε ένα ειδικό δικαστήριο για την υπόθεση των υποκλοπών.


Δεν το υπονόησε απλώς, αλλά το είπε ευθέως ο Νίκος Ανδρουλάκης και το εννόησε σαφώς ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία δημόσια τοποθέτηση του. 


Υπογείως εργάζεται πολύς κόσμος για να καταστεί εφικτή αυτή η προοδευτική κυβέρνηση με τον ευγενή σκοπό της.


Πιστεύουν πως Τσίπρας, Ανδρουλάκης και Βαρουφάκης είναι αρκούντως πρόθυμοι και ικανοί να υπερβούν τα όρια τους για να συνεργαστούν για το κακό του κοινού εχθρού τους.


Βέβαια οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι σε όλα τα κόμματα μπορεί να γυρίσουν την πλάτη στην σημερινή κυβέρνηση, λόγω της «αντιδημοκρατικής εκτροπής», της «καταπάτησης των ελευθεριών», της «κυβερνητικής αυταρχικότητας» και της «ανεπάρκειας που έδειξε το επιτελικό κράτος», αλλά ακόμα δεν ξεκίνησε καν η προεκλογική εκστρατεία


Διότι οι πολίτες στην πλειοψηφία τους είναι ρεαλιστές και μπορεί στις πρώτες εκλογές και την απλή αναλογική να εκφράσουν τη δυσαρέσκεια τους, ψηφίζοντας ένα μικρότερο κόμμα, αλλά στις δεύτερες εκλογές με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, από τις οποίες θα πρέπει να προκύψει κυβέρνηση, θα μετρήσει μόνο η θετική και όχι η αρνητική ψήφος.


Με βάση την «αριθμητική» των εδρών ουσιαστικά δεν υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης στις πρώτες εκλογές, μιας και εκ των πραγμάτων προϋποθέτει συνεργασία τριών τουλάχιστον κομμάτων, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά απίθανο να επαληθευθεί στην κάλπη.


Βεβαίως στο ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, τη Ν.Δ. την συμφέρει να έχουν προηγηθεί εκλογές με τον δικό της εκλογικό νόμο, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της θα αριθμεί σαφώς περισσότερα μέλη.


Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας η συνεργασία Ν.Δ. – Ελληνικής Λύσης θα μπορούσε να αποτελέσει μια διέξοδο για τον πρωθυπουργό, αλλά οι πιθανότητες μιας τέτοιας λύσης είναι απευκτέα για το μεγαλύτερο μέρος της σημερινής πολιτικής κατάστασης και τέλος σε ενδεχόμενο αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης μέσω κάποιας από τις προηγούμενες «εναλλακτικές», στο τραπέζι μπορεί να μπουν η προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση ή η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τρίτο πρόσωπο.


Σε περίπτωση πρωτιάς του ΣΥΡΙΖΑ στις δεύτερες εκλογές η όποια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι ούτε εύκολη, ούτε τόσο λογική, μιας και είναι δεδομένο πως το μέλλον του ΠΑΣΟΚ προβλέπετε …δυσοίωνο!

Εκλογές 2023: Κανονικά Υποψήφιος στις Σέρρες ο Κώστας Καραμανλής!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Parfait
Exit mobile version