30/04/2024
14.8 C
Serres

Σαραγλί Θεσσαλονίκης από τον Άκη

Array

Ένα παραδοσιακό, σιροπιαστό και εύκολο γλυκό Θεσσαλονίκης παρόμοιο με τον μπακλαβά 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το στικ κανέλας, τη γλυκόζη, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.
  • Μεταφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
  • Βράζουμε περίπου 5-7 λεπτά μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
  • Ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σαραγλί

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C στον αέρα.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
  • Σε ένα μπλέντερ ή γουδί χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο. Δεν τα διαλύουμε πολύ να γίνουν σκόνη αλλά δεν θέλουμε και πολύ μεγάλα κομμάτια γιατί θα σπάσουν στη συνέχεια το φύλλο μας.
  • Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
  • Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
  • Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.
  • Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.
  • Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του.
  • Βάζουμε 2 ξυλάκια στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
  • Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.
  • Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.
  • Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
  • Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 70-90 λεπτά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
  • Αφήνουμε 30-40 λεπτά να απορροφήσει το σιρόπι.
  • Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 300 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 6 γαρίφαλα
  • φλούδα, από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το σαραγλί

  • 400 γρ. βούτυρο
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 100 γρ. αμύγδαλα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
  • 900 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά
  • φιστίκια Αιγίνης, τριμμένα, για σερβίρισμα

Διαβάστε επίσης για άλλη συνταγή του Άκη:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Τρείς προτάσεις προοπτικής γιά την Ίμβρο και την Τένεδο

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Μιά προβοκάτσια, Τρείς αιρετικές σκέψεις γιά την ιστορία & Τρείς προτάσεις προοπτικής  γιά την Ίμβρο και την Τένεδο Εισήγηση στην Ημερίδα που διοργάνωσαν οι Ιμβριακές...

Ο Σερρών Θεολόγος-Εμπνευσθείτε από την αγία πίστη μας

Στον ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Νιγρίτης, όπου, από την παρελθούσα Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, βρισκόταν προς προσκύνηση των πιστών, απότμημα εκ του χαριτοβρύτου λειψάνου...

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο δήμο Αμφίπολης

Περιοδεία στο δήμο Αμφίπολης πραγματοποίησε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Ιντζέ Κώστα  και την εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο στο δήμο Άτσιου Άννα.  Κατά...

Ζήτησε μέτρα προστασίας ο Αυγενάκης για εισαγωγές από τρίτες χώρες

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη, θεωρεί ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τις αλλαγές...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των νέων Σερραίων Μουσικών από τον ΟΡΦΕΑ Μουσικοί από τα … θρανία

Ο Όμιλος «ΟΡΦΕΑΣ» Σερρών, πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Τετάρτη 17 Απριλίου, την 14η παρουσίαση νέων Σερραίων Μουσικών με τίτλο «ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΡΑΝΙΑ».  Ήταν...

«Δεν μπορείς να λες σε μία γuναiκα να σου ρiξω ένα χαστοúκı»: Χαμóς στο Survivor, κάνουν επiθεσn στον Περπατάρη

Η επεισοδιακή σύγκρουση μεταξύ του Γιάννη Περπατάρη και της Σταυρούλας Χρυσαειδή τέθηκε υπό συζήτηση στο Survivor. Ο νεαρός παίκτης εξέφρασε για μια ακόμα φορά τη...

Ζωζώ Σαπουντζάκη: «Είμαι πιστή, είμαι 30 χρόνια με έναν κύριο»

Η Ζωζώ Σαπουντζάκη μίλησε στο «Πρωινό» για την πρόσφατη περιπέτεια με την υγεία της και τον έρωτα Η Ζωζώ Σαπουντζάκη έκανε λόγο στο «Πρωινό» αναφορικά...

Συνέχισε να διαβάζεις