Κορονοϊός – Ιός Δυτικού Νείλου: Εμφανίστηκαν στο Νομό Σερρών!

Το λιγότερο ως ατυχία θα πρέπει να θεωρήσουμε αυτά που συμβαίνουν στο Νομό Σερρών το τελευταίο διάστημα στο τομέα κυρίως της υγείας. Αυτό διότι τις τελευταίες μέρες έχουμε να επιδείξουμε τρία κρούσματα ίου του Δυτικού Νείλου και ένα θάνατο . Δύο νέα κρούσματα κορονοιου αλλά και την πρόσκαιρη επανεμφάνιση της ελονοσίας που ευτυχώς διαψεύτηκε.

Κατέληξε χτες η ηλικιωμένη από την Ηράκλεια που είχε προσβληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου ενώ στο νοσοκομείο Σερρών νοσηλεύεται μια 87χρονη γυναίκα που έπειτα από εξετάσεις αποδείχθηκε πως νοσεί από τον ιό.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ και γίνονται ψεκασμοί στις γύρω περιοχές

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας επανέλαβε ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος , ο οποίος δήλωσε ότι τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο από τον ΕΟΔΥ καθώς και γίνονται ψεκασμοί στις γύρω περιοχές

Ιός Δυτικού Νείλου: Τρία κρούσματα στη Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Μετά το κρούσμα ελονοσίας που καταγράφηκε στον νομό Σερρών, όπως είχε γράψει η Voria.gr, ο Νομίατρος Σερρών, Αναστάσιος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι στις Σέρρες και ειδικότερα στο Γόνιμο, εντοπίστηκε νέο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου και έτσι συνολικά στη Περιφερειακή ενότητα των Σερρών έχουμε 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίζεται στην περιφερειακή Ενότητα Σερρών μέχρι στιγμής στις περιοχές γύρω από τη λίμνη Κερκίνη.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πώς πρόκειται για μια 87χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Σερρών.

Σημειώνεται ότι τη Τετάρτη ακόμα ένα ύποπτο κρούσμα υπεβλήθη σε εξετάσεις, ωστόσο αποδείχθηκε πως δεν νοσεί.

Σέρρες: Πώς μεταδίδεται ο Ιός του Δυτικού Νείλου

Ο ιός μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω δήγματος μολυσμένων κουνουπιών, τα οποία μπορούν να μολύνουν, παρεμπιπτόντως, ανθρώπους και άλλα θηλαστικά. Οι άνθρωποι θεωρούνται αδιέξοδοι ξενιστές της νόσου και δεν συμμετέχουν στην αλυσίδα μετάδοσης.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η πλειοψηφία των ατόμων, που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (λιγότερα από 1%) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα ή παράλυση).

Π.Ε Σερρών: Δεν υπάρχει κρούσμα ελονοσίας

Η ελονοσία (malaria) είναι λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το παράσιτο «πλασμώδιο» της ελονοσίας και μεταδίδεται κυρίως μέσω τσιμπήματος μολυσμένου κουνουπιού.

Η Π.Ε Σερρών αναφέρει με ανακοίνωση στις 22/7/20 πώς βγήκαν αρνητικές στην ελονοσία οι εξετάσεις του δημότη από το Σιδηρόκαστρο Σερρών που νοσηλεύεται στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών από την προηγούμενη Πέμπτη 16/7/2020.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη νόσο, ετησίως καταγράφονται πανελλαδικά 20-110 εισαγόμενα κρούσματα ελονοσίας, ενώ τα τελευταία έτη, από το 2009 και μετά, καταγράφηκαν -σχεδόν κάθε έτος- σε ορισμένες (κυρίως αγροτικές) περιοχές της χώρας κρούσματα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Μετά από κορύφωση της εγχώριας μετάδοσης το 2011-2012, ο αριθμός των κρουσμάτων με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης ακολούθησε πτωτική πορεία τα επόμενα έτη, με την καταγραφή κυρίως σποραδικών εγχώριων κρουσμάτων.

Ελονοσία: Ατομικά μέσα προστασίας από τα κουνούπια

Ο ΙΣΑ υπενθυμίζει τα ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία μεταξύ άλλων, συνίστανται στα εξής:

  • χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.
  • τοποθέτηση στις οικίες αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών).
  • χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.
  • απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κλπ.
  • κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.
  • πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.
  • κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Σέρρες – Κορονοϊός: Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού επιβεβαιώθηκαν στις Σέρρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Epiloges.tv, πρόκειται για έναν άντρα 52 ετών και μια 49χρονη γυναίκα.

Η γυναίκα εμφάνισε συμπτώματα και προσήλθε στο νοσοκομείο Σερρών μόνη της για εξέταση, και βρίσκεται σε κατ’ οίκον θεραπεία, ενώ ο 52χρονος νοσηλεύεται στο ειδικό τμήμα Covid 19 στο ισόγειο του Νοσοκομείου Σερρών.

Και τα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι κάτοικοι της πόλης των Σερρών, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Κορονοϊός: Κρούσμα στις Σέρρες από τις 3 Ιουλίου

Το τελευταίο κρούσμα στις Σέρρες είχε καταγραφεί στις 3 Ιουλίου. Επρόκειτο για μία 72χρονη γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.