Έντονος προβληματισμός σε κυβέρνηση και υγειονομικές αρχές: «Βράζει» η Βόρεια Ελλάδα

Μπορεί να μην αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση επιπλέον μέτρα που θα άλλαζαν το σκηνικό στην υπόθεση της πανδημίας, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι καθημερινά χιλιάδες και οι νεκροί αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς, αλλά υπάρχει έντονος προβληματισμός τόσο στην κυβέρνηση όσο και στις υγειονομικές αρχές.

Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε δεν έβγαλε καμιά είδηση , αλλά αν μη τι άλλο έδειξε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί με ήπιου χαρακτήρα μέτρα να ελέγξει την πανδημία, καθώς ουσιαστικά αυτό που αποφασίστηκε είναι η περαιτέρω ενίσχυση των νοσοκομείων, γεγονός αυτονόητο και οι αυξημένοι έλεγχοι προκειμένου να τηρούνται τα μέτρα που είναι εδώ και καιρό σε ισχύ.

Στο επίκεντρο η ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων με την Αναδιάταξη ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας

Χωρίς μέτρα συνεχίζει την επέλαση του ο κορονοιός παρότι όλοι περίμεναν από την κυβέρνηση να πάρει και έκτακτα και σκληρά μέτρα στις κόκκινες περιοχές.

Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιβληθεί ο περιορισμός στους κλειστούς χώρους εστίασης ή ακόμη και η απαγόρευση κυκλοφορίας από κάποιο χρονικό διάστημα για μετά τα μεσάνυχτα, αλλά είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση δεν θέλουν να σκέφτονται περιορισμούς στην εστίαση, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις επιστημόνων.

Ενδεχομένως, αύριο να υπάρξουν εισηγήσεις για πιο σκληρά μέτρα, όμως και πάλι τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει το Μαξίμου.

Πάντως η τηλεδιάσκεψη με αντικείμενα την ενίσχυση των περιφερειακών νοσοκομείων, την τόνωση των ελέγχων για την τήρηση των υφιστάμενων μέτρων του κοροναϊού και την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, της Αναπληρώτριας Υπουργού Μίνας Γκάγκα και των Υπουργών Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη και Άκη Σκέρτσου.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποί τους, καθώς και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκε η θέσπιση περαιτέρω κινήτρων για την ένταξη γιατρών σε νοσοκομεία της περιφέρειας, δεδομένων των αυξημένων αναγκών που έχει προκαλέσει η πανδημία.

Αναδιάταξη ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας

Συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα αναδιάταξης του ιατρικού προσωπικού που υπηρετεί σε Κέντρα Υγείας και εμβολιαστικά κέντρα ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή αξιοποίησή τους για την κάλυψη όλων των αναγκών του πληθυσμού.

Επισημάνθηκε η σημασία της συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες που διστάζουν να εμβολιαστούν, περιλαμβανομένης της δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών σε προσωπικό επίπεδο και σε περιβάλλον εμπιστοσύνης, μέσω εξατομικευμένων εκστρατειών ενημέρωσης.


Να ελέγχονται και οι ταυτότητες

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης υπογραμμίστηκε η σημασία των ελέγχων, όχι μόνο όσον αφορά την είσοδο εμβολιασμένων πολιτών σε αμιγείς χώρους αλλά και για την επιβεβαίωση της ταυτοπροσωπίας. 

Τις επόμενες εβδομάδες η Εθνική Αρχή Διαφάνειας και η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα εντατικοποιήσουν σε ολόκληρη την επικράτεια τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση των μέτρων πρόληψης διασποράς του κοροναϊού, με την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων στους παραβάτες.

Η αύξηση των υποχρεωτικών rapid test ανά ανεμβολίαστο

Έμμεση πίεση για τον εμβολιασμό

Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση ειδικότερα αφορά στην αύξηση σε δύο των υποχρεωτικών rapid test ανά ανεμβολίαστο εργαζόμενο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την εβδομάδα (ή και τρία στην εστίαση και διασκέδαση), με δικά του έξοδα, ως έμμεση πίεση για εμβολιασμό, καθώς και μέτρα για τον έλεγχο ή περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων πελατών σε μεικτούς χώρους, δηλαδή κατά βάση στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.