Πληρώθηκαν με περικοπές οι αγροτικές επιδοτήσεις Αντιδράσεις από τους αγρότες!

Πιστώθηκαν χθες 70 εκατ ευρώ στους αγρότες, ως συμπληρωματική ενίσχυση προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις μέχρι τώρα πληρωμές και στην τελική εκκαθάριση.

Αντιδράσεις όμως αναμένονται από τους αγρότες καθώς έγινε περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων, περικοπή που ήδη ανέδειξαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στους 650.000 αγρότες που δικαιούνται ενισχύσεων δεν έγινε η τελική εκκαθάριση!

Πιστώθηκαν χθες οι αγρότες 70 εκατ ευρώ, ως συμπληρωματική ενιαία ενίσχυση, αλλά παραμένουν πολλά ερωτηματικά , καθώς δεν έχει καλυφθεί ένα μέρος της διαφοράς που υπάρχει ανάμεσα στις μέχρι τώρα πληρωμές και στην τελική εκκαθάριση που ανέμεναν οι 650.000 αγρότες δικαιούχοι των άμεσων ενισχύσεων.

Ενισχύσεις που αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών απαιτήσεων κάθε δικαιούχου,
μια διαδικασία που αφήνει «ουρές» σε σχέση με τα τελικά ποσά.

Ο προγραμματισμός προβλέπει την ολοκλήρωση των ενισχύσεων εντός της εβδομάδας με την πίστωση των εξισωτικών αποζημιώσεων ή και κάποιων ακόμα μικρότερων ποσών, όπως είναι αυτό που αφορά στους νεαρούς αγρότες.

Με συμπληρωματική πληρωμή ακόμα και εντός της ημέρας, εφ’ όσον οι συνθήκες το επιτρέψουν, απαντά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί με τη μεγάλη οριζόντια μείωση στα ποσά ενιαίας ενίσχυσης που δικαιούνται οι αγρότες.

Για μια ακόμη φορά η οριζόντια μείωση της τάξεως του 15% και πλέον ήταν αποτέλεσμα των μεγαλύτερων κατά 35-40 εκατ. ευρώ δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα, όπου έχουν παρεισφρήσει αλλότρια συμφέροντα και του «υψηλού αποθεματικού» που προβλέφθηκε για να μην μείνει κανένας απλήρωτος.

Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, με το πρώτο να συνιστά κατάφορη παραβίαση των κανονισμών και το δεύτερο να δείχνει άγνοια και κακοδιαχείριση.

Το υπουργείο μάλιστα βλέποντας τις αστοχίες που υπήρξαν, διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει και δεύτερη συμπληρωματική πληρωμή σήμερα, η οποία θα καλύπτει τουλάχιστον το 7% από τα χρήματα που έχουν παρακρατηθεί για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.

Μείζον πολιτικό ζήτημα

Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να εξελιχθεί, η διαχείριση που έγινε τα τελευταία 24ωρα στη διαχείριση των κοινοτικών πόρων που προορίζονται για άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, με αποτέλεσμα να υπάρξει ξαφνική, αδικαιολόγητη και πολύ βαριά οριζόντια μείωση στα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους οι δικαιούχοι.

Μάλιστα τις τελευταίες ώρες υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και στα πολιτικά κόμματα, καθώς οι βουλευτές και τα κλιμάκια των κομμάτων γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων από την πλευρά των αγροτών.

Βεβαίως, η απάντηση από την πλευρά των αγροτών είναι ότι από τους λογαριασμούς τους λείπει όχι το 7% αλλά το 15% και πλέον της προβλεπόμενης εκκαθάρισης, πράγμα που σημαίνει ότι η πληγή θα παραμείνει ανοικτή.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, επέλεξαν να παρακρατήσουν σημαντικά ποσά, δηλαδή τουλάχιστον το 15% των ενισχύσεων που ανέμενε κάθε ένας από 650.000 δικαιούχους αγρότες, προκειμένου να ικανοποιήσει, 3.800 νέους δικαιούχους ειδικών ενισχύσεων από το Εθνικό Απόθεμα.

Το υπουργείο υπολογίζει τις πρόσθετες απαιτήσεις από το Εθνικό Απόθεμα σε 35 εκατ. ευρώ, ενώ οι τεχνοκράτες κάνουν λόγο για πρόσθετη δαπάνη 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο μέχρι τώρα υπολογισμός με βάση τα χρήματα που πληρώθηκαν (περί τα 800 εκατ. ευρώ) κάνει λόγο για έλλειμμα από τους λογαριασμούς των αγροτών της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ.

Η αναστάτωση που έχει προκληθεί είναι μεγάλη και όλοι περιμένουν, αν και πότε θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τη διαχείριση του ΟΣΔΕ

Την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου για την αιφνιδιαστική περικοπή των κοινοτικών ενισχύσεων που αγγίζει τα όρια της κακοδιαχείρισης αναδεικνύουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, 39 βουλευτές υπέβαλλαν Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητώντας να μάθουν τόσο το λόγο της περικοπής, όσο και τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ και των εμπλεκόμενων οργανισμών.