Στην Ελλάδα v2.0, οι Σέρρες έχουν μείνει στην v0.5; *Του Κώστα Καρπουχτσή

Ο νομός Σερρών έχει εδώ και χρόνια μια αρνητική πρωτιά σε ΑΕΠ και ρυθμούς ανάπτυξης, μια πρωτιά που η πανδημία ήρθε να συντηρήσει, καθώς όπως όλα δείχνουν είμαστε πίσω στην απορρόφηση πόρων ενίσχυσης ΜμΕ ώστε να μείνουν όρθιες από την κρίση και εκτός αυτού είμαστε απλά παρατηρητές των «τρένων» της προοπτικής ανάπτυξης, που περνάνε το ένα μετά το άλλο.

Ένας νομός σε γεωστρατηγική θέση, κομβικό σημείο εισόδου στην χώρα, που θα μπορούσε με τις κατάλληλες επενδύσεις σε υποδομές, όπως οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο να εξελιχθεί σε logistics hub της Βορείου Ελλάδος, εξαργυρώνοντας ως πλεονέκτημα του τη γειτνίαση με τη Θεσσαλονίκη.

Αντ αυτού απωλέσαμε (χωρίς καμιά αντίδραση) την διεκδίκηση στην χάραξη της σιδηροδρομικής Εγνατίας και αφήσαμε μόνους τους Δραμινούς γείτονες να μάχονται και για λογαριασμό μας, μολονότι τα οφέλη που θα προκύψουν είναι πολλαπλάσια για μας.

Ένας νομός με πλούσιο φυσικό περιβάλλον και βιοποικιλότητα, που όλοι διαφημίζουμε, αλλά λίγοι παλέψαμε ενάντια στο αντι-περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που μεσο-μακροπρόθεσμα, αποτελεί ουσιαστικά απειλή για την βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών όπως ο υδροβιότοπος της λίμνης Κερκίνης.

Ένας νομός με πλούσια ιστορία, που αντί να επενδύουμε προκειμένου να γίνουμε πολιτιστικός προορισμός, σιωπούμε μέχρι και στον διαφαινόμενο «υποβιβασμό» από την κυβερνητική ατζέντα, του τύμβου Καστά.

Ένας νομός με πλούσιο αγροδιατροφικό τομέα, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να αξιοποιήσουμε αποτελεσματικά.

Παράγουμε πρωτογενώς τόσα προϊόντα, πόσα μεταποιούμε;

Για πόσα έχουμε κατοχυρωμένες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ;
Υπάρχουν οι συνέργειες με την ακαδημαϊκή (ΔΙΠΑΕ πρώην ΤΕΙ Σερρών) και επιχειρηματική κοινότητα για τη δημιουργία cluster αγροδιατροφικού τομέα;

Τη στιγμή που στη γειτονική Θεσσαλονίκη ετοιμάζονται κέντρα καινοτομίας σε διάφορους τομείς, στις Σέρρες γιατί να μην είμαστε σημείο αναφοράς στην καινοτομία γύρω από την αγροδιατροφh, γιατί να μην επενδύσουμε στη δημιουργία ενός πανελλαδικού HUB αγροδιατροφής;

Ξέρω τα παραπάνω ίσως φαντάζουν ουτοπικά, παρόλο που είναι αυτονόητα.

Αλλά αρκετά τρένα έχασε ο νομός μας στο πέρας των δεκαετιών.

Η οικονομική κρίση της πανδημίας εκτός από την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος (εξάλλου τελευταίοι είμαστε ως νομός, πιο κάτω δεν έχει), δημιούργησε και μια ευκαιρία.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε την υπέρβαση δημιουργώντας το Ταμείο Ανάκαμψης, ως μια αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία και σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει σημαντικό μερίδιο των διαθέσιμων πόρων.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία διαβούλευση, με τοπικές κοινωνίες, με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, με εκπροσώπους επιχειρηματιών, για τις ανάγκες και τα έργα πνοής που έχει ανάγκη ο κάθε τόπος.

Ναι, θα έρθουν χρήματα.

Ναι θα γίνουν και κάποιες γενικές δράσεις πχ για περιβάλλον, ψηφιακές υποδομές κ.ά (όσα μπορούμε να μάθουμε από τις αδρές γραμμές που δημοσιοποιούνται).

Πόσα όμως από αυτά τα χρήματα θα αγγίξουν τις πραγματικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των ΜμΕ;

Πόσα από αυτά τα χρήματα και με τι στόχευση θα αφορούν και στις Σέρρες;

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι διαρθρωμένο σε έξι πυλώνες:
• την πράσινη μετάβαση,
• τον ψηφιακό μετασχηματισμό,
• την έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, με οικονομική συνοχή, απασχόληση, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα, έρευνα, ανάπτυξη και καινοτομία, και μια εύρυθμα λειτουργούσα εσωτερική αγορά με ισχυρές ΜμΕ,
• την κοινωνική και εδαφική συνοχή,
• την υγεία και οικονομική, κοινωνική και θεσμική ανθεκτικότητα,
• πολιτικές για την επόμενη γενιά, τα παιδιά και τους νέους, όπως η εκπαίδευση και οι δεξιότητες.

Ποια είναι η συγκεκριμένη στρατηγική των Σερρών σε αυτούς τους 6 άξονες ώστε να διεκδικήσουμε πόρους;

Αντί να δεχόμαστε διαρκώς τα ψιχία των περισσευμάτων που προκύπτουν αφού πρώτα μοιραστούν τα «πακέτα» σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, πρέπει να υπάρξει συστράτευση των τοπικών φορέων και να διεκδικήσουμε σθεναρά και στοχευμένα, αυτά που δικαιούμαστε, αν όχι και…παραπάνω!

*Ο Καρπουχτσής Κώστας είναι Οικονομολόγος, Μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ