28/04/2024
19.8 C
Serres

«Τούρτα» από βάφλες με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού

Array

Μια «τούρτα» διαφορετική από τις άλλες! Αυτή εδώ έχει στρώσεις από βάφλες, κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού!

Για τη συνταγή θα χρειαστούμε βαφλιέρα, για να αποκτήσουν οι βάφλες μας το χαρακτηριστικό «τρισδιάστατο» σχήμα τους.

Αν δεν έχουμε την ειδική συσκευή, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμες βάφλες είτε από το εμπόριο (ακολουθώντας τις οδηγίες για το ζέσταμά τους, που αναγράφονται στη συσκευασία τους) είτε από ανάλογο κατάστημα που τις ετοιμάζει.

Συνολικός Χρόνος: 1 ώρα και 30′

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τις βάφλες

2 κούπες (260 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
4 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 + 3/4 κούπας (350 γρ.) γάλα φρέσκο, πλήρες
1/2 κούπα (100 γρ.) λιωμένο αγελαδινό βούτυρο (όχι καυτό)
λίγο λάδι για τη βαφλιέρα


Για την κρέμα γαλακτομπούρεκου

1½ λίτρο (7½ κούπες) φρέσκο γάλα, πλήρες
1 κούπα (200 γρ.) ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
3 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό

Για το σιρόπι μελιού

2 νεροπότηρα (600 ml) νερό
1/2 νεροπότηρο (150 γρ.) ζάχαρη
1 νεροπότηρο (350 γρ.) μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
μέλι
φρούτα εποχής, σε κομμάτια


Διαδικασία

Βάφλες

Για να φτιάξουμε την «τούρτα» από βάφλες με κρέμα γαλακτομπούρεκο και σιρόπι μελιού, ξεκινάμε και σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το γάλα και το βούτυρο.

Σε άλλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν απαλό υποκίτρινο χρώμα. Προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε.

Αδειάζουμε το μείγμα αυγών στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα, μέχρι να φτιάξουμε ένα λείο, ομοιογενές μείγμα. Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.

Προθερμαίνουμε τη βαφλιέρα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και την αλείφουμε ελάχιστα με λάδι ή την ψεκάζουμε με λιπαρή ουσία.

Ρίχνουμε στην καυτή βαφλιέρα το 1/3 του μείγματος που ετοιμάσαμε και ψήνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή.

Συνεχίζουμε με το υπόλοιπο μείγμα, φτιάχνοντας συνολικά 3 βάφλες. Τις αφήνουμε κατά μέρος.

Κρέμα γαλακτομπούρεκου

Σε μια μικρή κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το ξύσμα και το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να διαλυθούν τυχόν σβόλοι, μέχρι η κρέμα να αρχίσει να κοχλάζει και να πήζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε κάθε 2-3 λεπτά, προσθέτοντας κάθε φορά και από λίγο βούτυρο, μέχρι να το ρίξουμε όλο και να λιώσει.

Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει λίγο.

Σιρόπι μελιού

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 1-2 λεπτά, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει τελείως.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξαφρίζουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως.

Συναρμολόγηση

Σε μια στρογγυλή πιατέλα βάζουμε τη μία βάφλα και την περιχύνουμε με σιρόπι, μέχρι να βραχεί καλά. Από πάνω απλώνουμε τη μισή κρέμα γαλακτομπούρεκου και ισιώνουμε την επιφάνεια με σπάτουλα.

Σκεπάζουμε με τη δεύτερη βάφλα, την οποία ραντίζουμε επίσης με σιρόπι μελιού, μέχρι να βραχεί καλά. Την καλύπτουμε με την υπόλοιπη κρέμα γαλακτομπούρεκου και ισιώνουμε την επιφάνεια.

Τέλος, σκεπάζουμε με την τρίτη βάφλα, επίσης ραντισμένη με σιρόπι μελιού, αυτή τη φορά πιο ελαφρά, για να παραμείνει κάπως τραγανή.

Αν θέλουμε, διακοσμούμε με φρούτα εποχής και ραντίζουμε με μέλι.
Σερβίρουμε αμέσως.

Πανεύκολο σοκολατένιο γλυκό ψυγείου με μπισκότα για να εντυπωσιάσετε τους καλεσμένους σας

Από εργοστάσιο παραγωγής Ζάχαρης Real estate η σημερινή ΕΒΖ;

Πηγή:gastronomos

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτά τα καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ σήμερα -Το εορταστικό ωράριο για την...

Ανοικτά είναι σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, τα εμπορικά καταστήματα καθώς ξεκίνησε από χθες το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων για την περίοδο των εορτών...

28 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία

Διεθνής Ημέρα Μνήμης Εργατών Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία»,...

Συγκλονίζει η Άννα Κουτσαφτίκη: «Έχασα τον πατέρα μου και 3,5 μήνες μετά έμεινα...

«Δεν μπόρεσα ούτε το πένθος του πατέρα μου να βιώσω όπως πρέπει ούτε την εγκυμοσύνη μου, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια» δήλωσε μεταξύ άλλων η...

Έφη Σαρρή: Δεν βουτάω στην πισίνα μου, την έχω για να τη βλέπω

Στην εκπομπή της Μαρίας Μπακοδήμου παραχώρησε συνέντευξη η Έφη Σαρρή. Η τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, μίλησε και για την πισίνα που έχει στο σπίτι της,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Αλέξης Κούγιας για Εύη Βατίδου: Η πρώην γυναίκα μου έδωσε το 25% σε 5 δικηγόρους για να πάρουν την περιουσία των παιδιών

«Δεν έχω μιλήσει ποτέ άσχημα για τη μητέρα τους, παρότι υπέστη δεινά» Για το γάμο του με την Εύη Βατίδου ο οποίος κατέληξε σε επεισοδιακό...

Η Ιρίνα Σάικ ψάχνει άνδρα σε δύο ηπείρους – Πρέπει να είναι όμορφος, διάσημος και πλούσιος

«Είναι δύσκολα τα πράγματα», δήλωσε κοντινό της πρόσωπο H Ιρίνα Σάικ αναζητά ένα νέο σύντροφο μετά τον χωρισμό με τον Τομ Μπρέιντι, με πληροφορίες να...

Χρυσό Μετάλλιο Αξίας στην Ευαγγελία Νίκα από την Βαρβάρα Μητλιάγκα

Το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας του Δήμου Σερρών στην Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Ευαγγελία Νίκα απένειμε η Δήμαρχος κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα ύστερα από...

Συνέχισε να διαβάζεις