27/05/2024
24.1 C
Serres

Μαίνονται οι μάχες στο Σουδάν – Ώρες αγωνίας για τους εγκλωβισμένους Έλληνες σε εκκλησία [βίντεο]

Array

Σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται σε ολόκληρο το Σουδάν καθώς οι μάχες μεταξύ στρατού και μιας παραστρατιωτικής οργάνωσης συνεχίζουν να εξαπλώνονται.

Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για τους Έλληνες ομογενείς με τους εγκλωβισμένους στην μητρόπολη της πρωτεύουσας να απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τουλάχιστον 83 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 1.126 τραυματίστηκαν στις σφοδρές μάχες ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις και την ισχυρή παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Ήρεμο το βράδυ εντός της Μητρόπολης – Άρχισαν ξανά σφοδρές συγκρούσεις


Ένα ήσυχο βράδυ πέρασαν οι εγκλωβισμένοι εντός της Μητρόπολης στο Χαρτούμ, όπως ανέφερε σε πρωινή επικοινωνία με την ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν κ. Σάββας, ωστόσο όπως τόνισε άρχισαν πριν από λίγο πάλι οι σφοδρές συγκρούσεις με τα πυρά να πέφτουν ασταμάτητα.

Σε ερώτηση για το πώς είναι εντός της Μητρόπολης η κατάσταση και τι ανάγκες υπάρχουν, απάντησε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα κι ότι υπάρχουν προμήθειες. «Είμαστε σε αναμονή του τι θα γίνει από εδώ και πέρα» τόνισε. Παράλληλα πρόσθεσε πως δεν μπορούν να δουν τι γίνεται έξω καθώς είναι πολύ επικίνδυνο και πως είναι κλεισμένοι μέσα.


«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα»


«Κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα», δήλωσε χθες στο απογευματινό δελτίο της ΕΡΤ ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας, ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη συνεχόμενη μέρα εγκλωβισμένος στη Μητρόπολη του Χαρτούμ με 15 άτομα τα οποία είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

Τα άτομα που βρίσκονται εντός του κτιρίου είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, λέει ο κ. Σάββας ενημερώνοντας ότι εντός της Μητρόπολης υπάρχουν τα βασικά είδη για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά ότι το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως και σε όλο το Σουδάν.

«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον από παντού βγαίνουν καπνοί. Από τα παράθυρα από ότι βλέπουμε για λίγο γιατί δεν μπορείς να δεις ούτε να ανοίξεις πόρτες ούτε τίποτα, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δυνητικά κινδυνεύουμε όλοι», δηλώνει ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν Σάββας.

Ο κ. Σάββας αναφέρει ότι όλοι οι Έλληνες που ζουν στην περιοχή είναι καλά στην υγεία τους. Υπήρξε ένα περιστατικό όπου μια ρουκέτα χτύπησε το σπίτι ενός ζευγαριού, χωρίς όμως να υπάρξει τραυματισμός.


Απαντώντας σε ερώτηση για την πορεία υγείας των 2 Ελλήνων τραυματιών, ο κ. Σάββας είπε ότι η κατάστασή τους είναι σταθερή και ότι δεν εμπνέει καμία ανησυχία, αλλά ότι οι γιατροί περιμένουν πότε θα μπορέσουν να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα υλικά για να κάνουν το χειρουργείο, καθώς τα καταστήματα που προμηθεύουν τα νοσοκομεία είναι κλειστά λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Όπως εκτιμά ο κ. Σάββας, η κατάσταση έχει ενταθεί, με καμία από τις δύο πλευρές να δείχνει σημάδια υποχώρησης.

«Μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή»


Στην κάμερα του Alpha μίλησε μία από τους εγκλωβισμένους στον ναό, λέγοντας πως βρίσκεται στη Μητρόπολη από το πρωί του Σαββάτου. «Έξω είναι πολύ χάλια», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, προσθέτοντας πως δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν. «Προσευχόμαστε να περάσουμε αυτή την κατάσταση, διότι μπορεί να πεθάνουμε ανά πάσα στιγμή. Γιατί χτυπάνε την πόρτα της Μητρόπολης».

Μια άλλη εγκλωβισμένη, ανέφερε στην κάμερα: «Πυροβολούν συνέχεια. Από τις 9:30 το πρωί χθες, μέχρι σήμερα, μέχρι αυτή τη στιγμή. Είμαστε στο κέντρο, εκεί όπου είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό ακούγονται οι πυροβολισμοί τόσο δυνατά. Δηλαδή εμείς, με λίγα λόγια πεθαίνουμε. Δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει αυτό που ζούμε».

«Είμαστε στο πάτωμα, μην μας πάρει καμία ξώφαλτση σφαίρα»


Ταυτόχρονα, συγκλονίζει η περιγραφή Έλληνα που συνέδραμε στη διακομιδή των δύο τραυματιών ομογενών. «Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο… Με τη βοήθεια των φίλων των Σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο», αναφέρει χαρακτηριστικά, την ίδια στιγμή που έξω από το σπίτι του εκτοξεύονται σφαίρες. «Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση», σημειώνει.

Παράλληλα, ο Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν, Γεράσιμος Παγουλάτος, τόνισε ότι, «είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».

Ενεργοποίηση της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ


Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας για την κρίση στο Σουδάν, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του το απόγευμα της Κυριακής της Ανάστασης το υπουργείο Εξωτερικών. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα, ο οποίος περνά δραματικές ώρες καθώς μαζί με 15 πιστούς έχουν εγκλωβιστεί στο κτίριο της ορθόδοξης Μητρόπολης, του Χαρτούμ, με τους πυροβολισμούς να ακούγονται έξω από το κτίριο.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ


Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: Το Υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση.

Από τον Πανάγιο Τάφο: Πως Το Άγιο Φως φτάνει στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα

Πηγή:iefimerida

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Ανοιχτή τυρόπιτα light, με κατσικίσια τυριά και κατσικίσιο γιαούρτι

Eίναι νοστιμότατη και έχει μόλις 286 Kcal/κομμάτι. Πώς να μην την αγαπήσεις αυτή την πίτα με την τραγανή ζύμη και την τυρένια γέμιση που...

Johnny Wactor: Νεκρός από πυρά ληστών ο ηθοποιός του General Hospital

Τραγικός θάνατος για τον 37χρονο, ο οποίος ήρθε αντιμέτωπος με τρεις άνδρες την ώρα που έκλεβαν τον καταλύτη του αυτοκινήτου του. Ο πρώην ηθοποιός του...

Αχαΐα: Άντρας εισέβαλε σε εκκλησία και έκανε ζημιές λόγω ηχορύπανσης – Η μικροφωνική...

Στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα Ρουπακιά Τριταίας, το πρωί της Κυριακής Η ηχορύπανση από τη μικροφωνική εγκατάσταση που μετέδιδε απευθείας την κυριακάτικη λειτουργία της εκκλησίας,...

Σοκ στην Αργολίδα: Πατριός απείλησε με τσεκούρι 6χρονο και κλώτσησε στο σώμα τον...

Σοκ προκαλεί ένα νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που σημειώθηκε σε περιοχή της Αργολίδας, όπου ένας 48χρονος πατριός απείλησε με τσεκούρι ένα 6χρονο παιδί, ενώ...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νύφη που επέζησε από καρκίνο χορεύει με το δότη της . Μια συγκλονιστική στιγμή

Όταν η Greta Hokanson ήταν 16 ετών, διαγνώσθηκε με λευχαιμία και μόνο μια μεταμόσχευση μυελού των οστών θα της έσωζε τη ζωή. Η ανήλικη τότε...

Ολοκληρώθηκαν οι αγώνες ρίψεων «Γιάννης Φράγγογλου» στο Δημοτικό Στάδιο «Γεώργιος Τοπτσής»

Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 22 Μαΐου 2024 υπό την αιγίδα του Δήμου Σερρών, οι αγώνες ρίψεων με την επωνυμία «ΓΙΑΝΝΗΣ...

Κίνδυνος πυρκαγιών στη πόλη και στο Νομό Σερρών

Γράφει ο Κώστας Βαβαλέκας "Με το σημερινό μου σημείωμα δεν θα ασχοληθώ με γενικότητες αλλά θα σημειώσω δύο από τις πολλές περιπτώσεις πυρκαγιών που αργά...

Συνέχισε να διαβάζεις