Ανησυχία προκαλούν τα ευρήματα από ένα γερμανικό νοσοκομείο Παίδων, του οποίου το πλυντήριο ήταν εστία παθογόνων μικροβίων
Για πρώτη φορά, ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα πλυντήριο ρούχων αποτελούσε δεξαμενή παθογόνων μικροβίων ανθεκτικών στα φάρμακα.
Τα παθογόνα βακτήρια (Klebsiella oxytoca), είχαν μεταδοθεί σε νεογέννητα που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ σε νοσοκομείο παίδων της Γερμανίας.
Η μετάδοση σταμάτησε μόνο όταν το πλυντήριο απομακρύνθηκε από το νοσοκομείο. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology.
«Αυτή είναι μία πολύ ασυνήθιστη περίπτωση για ένα νοσοκομείο, στην οποία εμπλέκεται ένα, οικιακού τύπου, πλυντήριο», δήλωσε η Δρ. Ricarda M. Schmithausen, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.
Τα νοσοκομεία συνήθως χρησιμοποιούν ειδικά πλυντήρια και διαδικασία κατά την οποία η πλύση γίνεται σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και με τη χρήση απολυμαντικών, σύμφωνα με τις οδηγίες των Γερμανικών υπηρεσιών υγείας.
Η έρευνα αφορά πρωτίστως τα πλυντήρια οικιακής χρήσης, δήλωσε η Δρ. Schmithausen στα οποία η θερμοκρασία του νερού διαρκώς μειώνεται για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας, αρκετά κάτω από τους 60 βαθμούς Κελσίου, με αποτέλεσμα κατά την πλύση να μην εξουδετερώνονται τα παθογόνα.
Σε αυτές τις χαμηλές θερμοκρασίες πλύσης συχνά επιβιώνουν διάφοροι μικροοργανισμοί και ανθεκτικά παθογόνα μικρόβια, εξηγούν οι ερευνητές.
«Αν στο σπίτι ζουν άτομα μεγάλης ηλικίας που απαιτούν φροντίδα επειδή έχουν ανοιχτές πληγές ή νεότερα άτομα με τραυματισμούς ή μολύνσεις, η θερμοκρασία πλύσης των ρούχων πρέπει να είναι υψηλότερη ή να χρησιμοποιούνται απολυμαντικά, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση επικίνδυνων παθογόνων.
Αυτή είναι μία μεγάλη πρόκληση για τους φορείς της υγείας, όσο ο αριθμός των ανθρώπων που λαμβάνουν φροντίδα υγείας από τα μέλη της οικογένειάς τους, αυξάνεται διαρκώς»,
δήλωσε ο Martin Exner, πρόεδρος του Ινστιτούτου για τη Δημόσια Υγεία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βόννης.
Στο νοσοκομείο που λειτουργούσε το πλυντήριο – εστία μετάδοσης του K. oxytoca, οι εξετάσεις ρουτίνας έδειξαν την παρουσία παθογόνων στα βρέφη στη ΜΕΘ. Οι ερευνητές τελικά εντόπισαν ότι τα παθογόνα προέρχονταν από το πλυντήριο.
«Τα νεογέννητα βρίσκονταν στην ΜΕΘ κυρίως λόγω προωρότητας ή άλλη μόλυνσης. Τα ρούχα που τους μετέδωσαν το K. oxytoca ήταν πλεκτά σκουφιά και καλτσάκια που τα βοηθού να κρατηθούν ζεστά στις θερμοκοιτίδες», εξήγησε ο Δρ. Exner.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα παθογόνα «είχαν μεταδοθεί μετά τη διαδικασία της πλύσης, μέσω λιμνάζοντος νερού στο πλυντήριο ή/και από τη διαδικασία του ξεπλύματος το οποίο έγινε με κρύο νερό και χωρίς απορρυπαντικό».
Ωστόσο, εξακολουθεί να παραμένει ασαφές το πώς και μέσω ποιας οδού τα παθογόνα φτάνουν μέσα στο πλυντήριο.
Πάντως αν και αποικίες K. oxytoca εντοπίστηκαν στα νεογνά, εντούτοις δεν είχαν μολυνθεί από τα παθογόνα.
Σε κάθε περίπτωση η μελέτη υποδεικνύει ότι οι αλλαγές στη σχεδίαση των πλυντηρίων είναι επιβεβλημένες για να αποτρέπουν τη συγκέντρωση νερού όπου τα μικρόβια μπορούν να αναπτυχθούν και να μεταφερθούν στα ρούχα.
Σέρνεστε κάθε πρωί; Αuτά είναι τα 9 μυστικά για να ξυπνάτε γεμάτοι ενέργεια
Αϋπνία: Το αξεσουάρ που μπορεί να κάνει θαύματα για τον ύπνο μας
«Ο τελευταίος δράκος του Καλεντρίν» Από την ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΣΕΡΡΩΝ