30/05/2024
22.6 C
Serres

Επισκέψιμος ο Τύμβος Καστά για επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικούς και τουριστικούς πράκτορες!

Array

Μπορεί να «άπλωσε» το χρονοδιάγραμμα κατά το οποίο το ταφικό μνημείο στον Τύμβο Καστά και την Αμφίπολη θα μπορέσει να αποδοθεί στο σύνολό του στο ευρύ κοινό , μιας και η υπουργός Πολιτισμού κ. Μενδώνη το τοποθέτησε στο μακρινό 2027

και φυσικά αν και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί όλα τα απαραίτητα έργα υποδομής, αποκατάστασης και ανάπλασης του περιβάλλοντα χώρου, αλλά ευτυχώς από την ερχόμενη βδομάδα το φημισμένο ταφικό μνημείο θα είναι επισκέψιμο από ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού.


Από την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με όσα δήλωσε, η υπουργός Πολιτισμού στη διάρκεια της επίσκεψής της προκειμένου να δει από κοντά την εξέλιξη των εργασιών, το φημισμένο ταφικό μνημείο του τύμβου Καστά, στον δήμο Αμφίπολης, θα είναι επισκέψιμο από ολιγομελείς ειδικές ομάδες κοινού.

Ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη ανοίγει επιτέλους για τους πρώτους επισκέπτες

Μόνο έπειτα από συνεννόηση με τη Διεύθυνση Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της αυτοδιοίκησης θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το εσωτερικό του τύμβου και να θαυμάσουν από κοντά ένα μέρος από τον διάκοσμό του.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1


Αυτό μάθαμε κατά την αυτοψία στις εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου του Τύμβου Καστά και της ευρύτερης περιοχής της Αμφίπολης Σερρών, που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας με την Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.


Οι εργασίες στο μνημείο προχωρούν και το επόμενο διάστημα ο Τύμβος Καστά θα είναι επισκέψιμος από ολιγομελείς ομάδες, όπως επιστήμονες, ερευνητές, εκπαιδευτικοί, τουριστικοί πράκτορες και άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης, σε πρώτη φάση.


Όπως τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, “ενημερωθήκαμε από την Υπουργό Πολιτισμού και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για την πορεία και την εξέλιξη των εργασιών στον Τύμβο Καστά, όπως και για το γεγονός ότι την επόμενη εβδομάδα ο Τύμβος θα ανοίξει επιτέλους για τους πρώτους επισκέπτες, που θα είναι ολιγομελείς ομάδες, οι οποίες θα μπορούν να επισκέπτονται το μνημείο.


Είναι ένα πολύ σημαντικό, θετικό πρώτο βήμα, όμως για εμάς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο στόχος είναι ένας: Να ανοίξει το ταχύτερο δυνατό το παγκοσμίου ενδιαφέροντος αυτό μακεδονικό μνημείο για όλους τους πολίτες και τους επισκέπτες του τόπου μας. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε.


Όπως γνωρίζετε καλά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη που πίστεψε στην ανασκαφή της Κατερίνας Περιστέρη και τη χρηματοδότησε με τα πρώτα κονδύλια.


Συνολικά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει χρηματοδοτήσει τον Τύμβο Καστά και την ευρύτερη περιοχή με πόρους που ξεπερνούν τα 2,5 εκ. ευρώ μέχρι στιγμής και είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε και στη νέα Προγραμματική Περίοδο τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη ολοκλήρωσης των εργασιών, με ακόμη περισσότερους πόρους, προκειμένου οι εργασίες στο μνημείο αυτό να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατό.


Αυτό που ζήτησα από την Υπουργό κι από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού είναι οι χρόνοι των εργασιών να συμπτυχθούν και οι ταχύτητες των παρεμβάσεων να βελτιωθούν, διότι ο στόχος όλων μας είναι και πρέπει να είναι ο Τύμβος να παραδοθεί το συντομότερο, χωρίς καθυστερήσεις, στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες.Θέλω να ευχαριστήσω τη Λίνα Μενδώνη για την εξαιρετική συνεργασία που είχαμε αυτά τα τέσσερα χρόνια και βέβαια θέλω να ευχαριστήσω και τους συμπολίτες μας για την υπομονή τους.

Διότι πολλές φορές, ειδικά σε έργα πολιτισμού όντως, δυστυχώς, χρειάζεται υπομονή.
Εμείς όμως είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε ότι το ταχύτερο δυνατό και με την προσοχή που πρέπει να έχει ένα τέτοιο μνημείο θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και θα παραδοθεί στους πολίτες του τόπου μας”.


Τον κ. Τζιτζικώστα και την κ. Μενδώνη συνόδευσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος η Τομεάρχης Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Κατερίνα Περιστέρη και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Μπαλαξής.

“Αυτοψία” Μενδώνη σε Αμφίπολη και Τύμβο Καστά!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Να μην βάλουν πρόστιμα οι Δήμαρχοι για την νέα εφαρμογή του κανονισμού πυροπροστασίας

Η Λαική Συσπείρωση καλεί τους Δήμους να απειθαρχήσουν στην εγκύκλιο και να μην βάλουν πρόστιμα καθώς τον Απρίλιο του 2024 η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικής, Οικοδομικών...

Θεόδωρος Σκυλακάκης: Ενεργειακός διάδρομος διαμετακόμισης η πατρίδα μας

ΔΕΣΦΑ: Η περιφερειακή συνεργασία κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια και τη μετάβαση σε ένα μέλλον καθαρής ενέργειας  Ο ΔΕΣΦΑ υποστήριξε τη διήμερη εκδήλωση υψηλού επιπέδου...

Αυτή την Παρασκευή στο Δήμο Σερρών η εθελοντική δράση “WORLD CAFÉ” – Διάλογοι...

Ο Δήμος Σερρών σε συνεργασία με τους Roes Cooperativa, διοργανώνουν την Παρασκευή 31 Μαΐου και 19:00 στην Πλατεία Ελευθερίας στις Σέρρες, μία βιωματική δράση...

Ιωάννης Καλόμοιρος, Πρόεδρος της Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη με προυποθέσεις η συνεργασία των εξωτερικών...

Με αφορμή την ανακοίνωση του Συλλόγου Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών, περί αναστολής της συνεργασίας του με τη Δημόσια Βιβλιοθήκη, το Εφορευτικό Συμβούλιο της Βιβλιοθήκης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Νέλλη Γκίνη: Η μοναξιά είναι αρρώστια, εμένα με σήκωσαν οι φίλοι και η οικογένειά μου από το σκοτάδι

Είχαν περάσει 15 ημέρες και δεν είχα βγει ούτε στο παράθυρο, θυμάται για μια περίοδο που είχε απομονωθεί στο σπίτι της Η Νέλλη Γκίνη μίλησε...

Ανδρομάχη – Γιώργος Λιβάνης: Έκαναν gender reveal – Αυτό είναι το φύλο του μωρού τους

Σε ένα χρωματιστό πάρτι, η Ανδρομάχη και ο Γιώργος Λιβάνης έμαθαν το φύλο του μωρού που περιμένουν. Η στιγμή της αποκάλυψης. Το πρώτο τους παιδί...

Χώρισε η Ιωάννα Παλιοσπύρου – “Δεν μπορούσα να το ζήσω 100%”

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου αποκάλυψε πώς αισθάνεται που η γυναίκα που της επιτέθηκε με βιτριόλι αποφυλακίζεται σε 1,5 χρόνο, ενώ επίσης, αναφέρθηκε και στον άντρα...

Συνέχισε να διαβάζεις