01/12/2023
11.1 C
Serres

Από την Βαρβάρα Μητλιάγκα: ΝΑΙ στον ΟΠΑΚΠΑ, ΟΧΙ στην ΚΕΔΗΣ!

Το θέμα μπορεί να ήταν η διατήρηση ή μη των δύο δημοτικών επιχειρήσεων του Δήμου Σερρών, αλλά μετά την σύμφωνη γνώμη του κ. Χρυσάφη και της παράταξής του, πως θα κάνει δεκτή οποιαδήποτε πρόταση της νέας Δημάρχου, άπαντες περίμεναν την δική της πρόταση για τον ΟΠΑΚΠΑ και την ΚΕΔΗΣ.

Στην πρότασή της η κ. Μητλιάγκα ζήτησε την διατήρηση της λειτουργίας μόνο του ΟΠΑΚΠΑ και μάλιστα ουσιαστικά της διατήρησης της εποπτείας – λειτουργίας του κοινωνικού κομματιού του, αυτό των παιδικών και βρεφικών σταθμών, ζητώντας παράλληλα να κλείσει οριστικά η ΚΕΔΗΣ και οι δραστηριότητές της, όπως και οι εργαζόμενοι της να μεταφερθούν στον Δήμο Σερρών.

Τέλος για την ΚΕΔΗΣ μετά από πρόταση της κ. Μητλιάγκα

Από την Βαρβάρα Μητλιάγκα ΝΑΙ στον ΟΠΑΚΠΑ ΟΧΙ στην ΚΕΔΗΣ 2
Από την Βαρβάρα Μητλιάγκα ΝΑΙ στον ΟΠΑΚΠΑ ΟΧΙ στην ΚΕΔΗΣ 2

Αναστάτωση έχει προκαλέσει εδώ και δύο περίπου μήνες στους δημάρχους όλης της χώρας η απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές κοινωφελείς επιχειρήσεις , αλλά και τις σχολικές επιτροπές που υπάγονται στους ΟΤΑ.

Το νομοσχέδιο είχε προκαλέσει μάλιστα την αντίδραση των δημάρχων σε επίπεδο ΚΕΔΕ, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα προκαλέσει προβλήματα, δεδομένου ότι η επίμαχη διάταξη προβλέπεται να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.


Συνεπώς και το Δημοτικό μας Συμβούλιο έπρεπε μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να εκφράσει την άποψή του τόσο για την ΚΕΔΗΣ όσο και για τον ΟΠΑΚΠΑ.

Το σύνολο σχεδόν των δημοτικών συμβούλων είχε την άποψη να διατηρηθούν και οι δύο δημοτικές επιχειρήσεις και παρά την συναινετική πρόταση του κ. Φωτιάδη στο τέλος της συζήτησης για μια απόφαση με πρόταση την έστω διατήρηση μιας εκ των δύο επιχειρήσεων, η κ. Μητλιάγκα επέμεινε στην πρότασή της για να κλείσει η ΚΕΔΗΣ και να μείνει ο ΟΠΑΚΠΑ, και δη η εποπτεία του κοινωνικού κομματιού του και συγκεκριμένα αυτό των παιδικών και βρεφικών σταθμών.

Τούσκα Νότας
Τούσκα Νότας

Μια πρόταση που μπορεί να μην πέρασε ομόφωνα, αλλά ουσιαστικά θα πάει στο Υπουργείο Εσωτερικών ως πρόταση του δημοτικού μας συμβουλίου, αν και οι περισσότεροι δεν ελπίζουν στην διατήρησή του.


Ευτυχώς η συγκεκριμένη διάταξη δεν περιελάμβανε τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ), αλλά και τα Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα (ΔΗΠΕΘΕ) όπως και τις ανώνυμες εταιρείες, όπως το Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών.

Για την άσκηση των αρμοδιοτήτων των καταργούμενων νομικών προσώπων, οι δήμοι βεβαίως μπορούν να συστήσουν επιτροπές, ενώ για θέματα των σχολικών επιτροπών θα πρέπει να συσταθούν υποχρεωτικά έως δύο επιτροπές, στις οποίες μετέχει τουλάχιστον ένας εκπρόσωπος σχολικών μονάδων ή Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του οικείου δήμου.

Επίσης, προβλέπεται ότι για κάθε ένα νομικό πρόσωπο που καταργείται, αυξάνεται ο αριθμός των αντιδημάρχων κατά έναν, εφόσον ο μέσος όρος του προϋπολογισμού του καταργούμενου νομικού προσώπου των πέντε τελευταίων ετών είναι μεγαλύτερος του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Πολλοί δήμαρχοι συμφωνούν επί της ουσίας, δεν ισχύει όμως το ίδιο επί της διαδικασίας. Κι αυτό γιατί ειδικά οι μεγάλοι δήμοι που έχουν ΝΠΔΔ και επιχειρήσεις με σημαντικό αριθμό εργαζομένων θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδιατάξουν τις υπηρεσίες τους, κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο, αν σκεφτεί κανείς ότι το διάστημα που μεσολαβεί είναι ελάχιστο.


Κατιρτζόγλου Φωτιάδης
Κατιρτζόγλου Φωτιάδης

Καταρχάς θετική όμως εμφανίζεται και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ, μιας και ήταν πάγιο αίτημα η κατάργηση των επιχειρήσεων των δήμων και φυσικά σε ό,τι αφορά τις σχέσεις εργασίας, το νομοσχέδιο καλώς μιλά για διατήρηση του εργασιακού καθεστώτος και είναι υπέρ των μόνιμων οργανικών θέσεων.

Στην ουσία σε όλη την χώρα οι δήμοι έχουν προχωρήσει σε μπαράζ διαβημάτων με σκοπό να αποτραπεί η κατάργηση των δημοτικών επιχειρήσεων

Αυτό θα γίνει και με το Δήμο Σερρών μιας και θα υποβάλλει σήμερα το αργότερο στο αρμόδιο υπουργείο, τεκμηριωμένη έκθεση και υπόμνημα για να ενταχθούν ο ΟΠΑΚΠΑ στις διατάξεις του άρθρου 52 του παραπάνω νόμου.

Τσιώνης Τσίπρας
Τσιώνης Τσίπρας

Σύμφωνα με αυτό, υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από την αυτοδίκαιη κατάργηση ΝΠΔΔ και κοινωφελείς επιχειρήσεις των οποίων η δραστηριότητα, από πλευράς εξειδικευμένου αντικειμένου, απόδοσης έργου και ευρύτερης αναγνώρισης, δικαιολογεί την εξαίρεση.

Πάντως η προθεσμία για την υποβολή του σχετικού αιτήματος λήγει αύριο και συνεπώς στις υπηρεσίες του Δήμου θα πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου, έτσι ώστε να ετοιμαστεί πλήρης και τεκμηριωμένος φάκελος για τον ΟΠΑΚΠΑ!

Να σημειωθεί πως όλοι στο Δημοτικό Συμβούλιο των Σερρών κατήγγειλαν πως θα είναι καταστροφική για τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Πολιτική η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών και μίλησαν για εγκατάλειψη των πολιτιστικών υποδομών για τις οποίες έχει δαπανηθεί πολύ κεφάλαιο και έχει καταβληθεί μεγάλη και πολύχρονη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία.

Συμμαχία Σερραίων: Σεβόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία αλλά και την τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας!

Η νέα BMW X2 σε αποκλειστική παρουσίαση στις Σέρρες από την Αφοί Ιωαννίδη ΑΕ

Κομματάκια ο ΣΥΡΙΖΑ – Απέμεινε με τον Πολάκη ο Κασσελάκης

Κώστας Σαραφίδης: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε …(ΚΕΔΗΣ – ΟΠΑΚΠΑ)

Την δομή φιλοξενίας Σερρών επισκέφτηκε ο Παύλος Χρηστίδης

Για την κρίση στη Μέση Ανατολή δημόσια συζήτηση Χατζηβασιλείου με τον Πρέσβη του Ισραήλ

Θανάσης Μαλλιαράς: Κοινό Μέτωπο αντίδρασης για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο!

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Άρμα Διός ιρόν …

Γράφει ο Μάρκος Μπόλαρης Πορεύεται ο Μεγάλος Βασιλιάς των Περσών ο Ξέρξης, μετά την άλωση της Αιγύπτου , εναντίον της Αθήνας, «ου πρότερον παύσομαι πριν...

Τη Τρίτη στα Public παρουσίαση βιβλίου του Βασίλη Τζανακάρη

Το κάθε του βιβλίο αποτελεί παρακαταθήκη ιστορίας για την πόλη μας, τον νομό, την χώρα ολόκληρη αναφέρει το Public Σερρών που διοργανώνει ακόμα μια...

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Η κυβέρνηση δίνει λύσεις στις ανάγκες των πολιτών 

Ο Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του νομοσχεδίου με τίτλο: «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων» μεταξύ άλλων τόνισε: Ένα χρόνο...

Διευθυντής Μουσείου Ακρόπολης σε Σούνακ: «Πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία, είναι και...

Ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος, Σταμπολίδης, σχετικά με τον βρετανό πρωθυπουργό, σημειώνει «Δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

OnlyFans: Μοντέλα «ψάχνουν» 18χρονους για να γυρίσουν ροζ βίντεο

Βροχή τα αρνητικά σχόλια – «Κάνουμε όλους τους απαραίτητους ελέγχους και υπογράφουν νομικά έγγραφα», απαντούν τα κορίτσια Δύο μοντέλα του OnlyFans προσκάλεσαν 18χρονους για να γυρίσουν μαζί...

Ανατροπή: Έγκλnμα δείχνει το πόρισμα για την ηλεκτροπλnξία της 24χρονης Ειρήνης

Την προχειρότητα της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης του θερμοσίφωνα που τελικά προκάλεσε την ηλεκτροπληξία στην άτυχη Ειρήνη αποκαλύπτει το πόρισμα των ειδικών. Σοβαρά λάθη και παραλήψεις αποκαλύπτει...

Τραγωδία στο Κορωπί: Δύο νεκροί από φωτιά σε αποθήκη

Ο ένας ήταν 65 ετών και ο άλλος 35 με 40 ετών - Επιχείρησαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική για φωτιά στο Κορωπί,...

Συνέχισε να διαβάζεις