Λευτέρης Αβραμάκης: Eπί ένα χρόνο η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να ξεκινήσουν τα Σχέδια Βελτίωσης

Ο Λευτέρης Αβραμάκης ζήτησε απαντήσεις για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις σε ότι αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης

Τριάντα έξι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης, κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή (Αρ. Πρωτ. 8394/21.07.20) ζητώντας απαντήσεις για τις απαράδεκτες καθυστερήσεις σε ότι αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης. 

Οι Βουλευτές υπενθυμίζουν ότι από τον Μάιο του 2019 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, άνοιξε τη δυνατότητα χρήσης προγραμματικής υπερδέσμευσης ύψους 1.325.000.000 ευρώ (23,6% της δημόσιας δαπάνης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014 – 2020), για το σύνολο του ΠΑΑ 2014 – 2020.

Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβανόταν και η υπερδέσμευση για το υπομέτρο 4.1 για «ιδιωτικές επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις», τα γνωστά Σχέδια Βελτίωσης,  ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Έτσι, ο νέος προϋπολογισμός για τα Σχέδια Βελτίωσης, μετά την κατανομή της υπερδέσμευσης, διαμορφώθηκε στα 600 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα, χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ  έχει ήδη συσταθεί από τον Ιούλιο του 2019 το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), ως το κομβικό εργαλείο για την εξασφάλιση της απαιτούμενης ρευστότητας για την ένταξη των αγροτών κυρίως στα Σχέδια Βελτίωσης.

Ένα χρόνο αργότερα, η κυβέρνηση της ΝΔ, δεν έχει καταφέρει να φέρει σε πέρας τη σχετική διαδικασία, παρά τις δεσμεύσεις της για επιτάχυνση όλων των διαδικασιών.

Η στασιμότητα που παρατηρείται στερεί από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους την αξιοποίηση 600 εκατ. για την βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την ανάπτυξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Την ίδια στιγμή, κανένα εμπροσθοβαρές μέτρο οικονομικής στήριξης δεν έχει ληφθεί προκειμένου οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η μεγάλη ύφεση τόσο πριν όσο και μετά την πανδημία. 

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε σχετικά:

«Η κυβέρνηση αδιαφορεί πραγματικά για την πρωτογενή παραγωγή. Η επιτελική της ανικανότητα να τρέξουν τα Σχέδια Βελτίωσης στερεί από την ελληνική αγορά 600 εκατ. ευρώ.

Η κωλυσιεργία που επιδεικνύει σε κάθε πολιτική που θα εξασφαλίσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ανάπτυξη των κλάδων της γεωργίας και της κτηνοτροφίας είναι εγκληματική, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να «σπρώχνει» τους δικαιούχους ενισχύσεων των Σχεδίων Βελτίωσης στις τράπεζες προκειμένου να δανειστούν τα χρήματα που δικαιούνται από το υπομέτρο 4.1.

Η κυβέρνηση εγκληματεί σε βάρος των αγροτών και των κτηνοτρόφων συστηματικά, δεν τους στηρίζει για να ξεπεράσουν τη νέα μεγάλη οικονομική κρίση και οραματίζεται ένα μέλλον με λιγότερους αγρότες και κτηνοτρόφους και περισσότερους εργάτες γης».   

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: