Λευτέρης Αβραμάκης: Η μάσκα της πρόληψης δεν πρέπει να εμποδίσει τη μετάδοση της γνώσης

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δήλωσε:

«Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί φέτος την απαρχή μιας μεγάλης δοκιμασίας για την ελληνική κοινωνία στο σύνολό της.

Η απειλή του κορωνοϊού και ο κίνδυνος μεγάλης εξάπλωσης του στις σχολικές μονάδες καθιστούν την κατάσταση ιδιαιτέρως κρίσιμη.

Την κρισιμότητα αυτή επιτείνουν οι διαρκείς παλινωδίες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και η ελλιπής λήψη μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

Η ανάγκη για τη λήψη πρόνοιας σχετικά με την σύσταση μικρών τμημάτων έως 15 άτομα και την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικού προσωπικού αποδομήθηκε στο σύνολό της από την κυβέρνηση, τόσο από τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, όσο από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στα μαζικά τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, στην οργάνωση της απολύμανσης των σχολικών κτηρίων και στην προμήθεια των μέσων προστασίας καμία συγκεκριμένη δέσμευση δεν υπήρξε, τόνισε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Μόνο αόριστες δεσμεύσεις, τις οποίες αναμένουμε να δούμε σήμερα στην εφαρμογή τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, θέλω να ευχηθώ στα παιδιά που θα καθίσουν σήμερα για πρώτη μέρα στα θρανία δύναμη και υπομονή.

Η μάσκα θα αποτελέσει για αυτά ένα καινούργιο δεδομένο στο οποίο καλούνται να προσαρμοστούν.

Έτσι, θα ήθελα συνεκδοχικά να ευχηθώ καλή δύναμη και στους γονείς. Να επιδείξουν την δέουσα υπευθυνότητα.

Οι γονείς αποτελούν σε αυτό το εγχείρημα έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες, που θα διασφαλίσουν την ομαλή και ασφαλή εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Μπορούν, λοιπόν, πράγματι να αναπληρώσουν το κενό ευθύνης που επιδεικνύει η κυβέρνηση στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Όπως, τον ίδιο ρόλο μπορούν να επιτελέσουν και οι εκπαιδευτικοί, των οποίων τα καθήκοντα φέτος είναι αυξημένα και ιδιαιτέρως κρίσιμα.

Καλούνται, λοιπόν, να γίνουν οι εγγυητές στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και μαζί με τους γονείς να αποτελέσουν το αντίβαρο στην κυβερνητική ανευθυνότητα. Εύχομαι, έτσι και σε αυτούς δύναμη αλλά και συνείδηση της ευθύνης.

Όλοι μαζί, εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στη μάχη κατά της πανδημίας.

Μπορούν να κρατήσουν τη μετάδοση του ιού σε χαμηλά επίπεδα. Και οφείλουν να το πράξουν.

Η μάσκα της πρόληψης φέτος μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση της νόσου. Δεν μπορεί, να σταματήσει, όμως, τη μετάδοση της γνώσης. Αντιθέτως, θα γίνει το μέσο που θα τη διασφαλίσει, ανέφερε ο Λευτέρης Αβραμάκης.

Καλή σχολική χρονιά σε όλες και όλους.» 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: