Λευτέρης Αβραμάκης: Προϊόν απροκάλυπτης συναλλαγής κυβέρνησης και σχολαρχών, το νομοσχέδιο για την ιδιωτική εκπαίδευση

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, σε ομιλία του στη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων «Εκσυγχρονισμός της ιδιωτικής εκπαίδευσης και άλλες επείγουσες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», κατηγόρησε την κυβέρνηση για την πλήρη υποβάθμιση της Δημοκρατίας και τον αυταρχισμό που τη διακρίνει. 

«Δεν αποδέχεται το δημοκρατικό διάλογο, δεν απαντάει στην κριτική που της ασκείται, παράγει διαρκώς ψευδείς ειδήσεις, το μόνο που κάνει πλέον απροκάλυπτα είναι να παραδίδει τα συμφωνηθέντα στους πελάτες της», τόνισε χαρκτηριστικά. 

Είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη Βουλή ένα νομοσχέδιο που αποτελεί προϊόν απροκάλυπτης συναλλαγής μεταξύ των στελεχών της κυβέρνησης και των επίσημων χορηγών της, των ιδιοκτητών ιδιωτικών σχολείων.

Μόνο αυτό το γεγονός, θα έπρεπε να είναι αρκετό για να καταψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο και να ξεκινήσει ένα ευρύς διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το εάν και κατά πόσο χρειάζονται αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η κυβέρνηση αδιαφορεί για τις αντιδράσεις της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ, του ΔΟΕ ακόμα και της ΔΑΚΕ. 

Λευτέρης Αβραμάκης: Κατάργηση εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, μετατροπή εκπαιδευτικών σε απλούς υπαλλήλους, διευκόλυνση απολύσεων, πλήρης ελευθερία στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να κάνουν ότι θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν.

Η κυβέρνηση παρέχει τη δυνατότητα να συστεγάζονται στους ίδιους χώρους από βρέφη παιδικών σταθμών μέχρι ενήλικες των ιδιωτικών ΙΕΚ και κολλεγίων και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης, χωρίς να θέτει ούτε ένα κανόνα για να προστατευτούν οι ανήλικοι μαθητές.

Επιτρέπει τη συστέγαση ιδιωτικών σχολείων με κέντρα ξένων γλωσσών, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι αυτό επιτρεπόταν και στο παρελθόν.

Καθιστά απλή διαδικασία την απομάκρυνση εκπαιδευτικών, επιτρέπει την τοποθέτηση διευθυντών και υποδιευθυντών ακόμα και αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που απαιτούνται.

Οι ιδιοκτήτες θέλουν υπάκουους υπαλλήλους και όχι εκπαιδευτικούς, αυτό αγόρασαν και αυτό παραδίδει η κυβέρνηση.

Περνάει το μήνυμα στα παιδιά ότι όλα αγοράζονται, ότι τα κτίρια είναι σταθερά και οι άνθρωποι αναλώσιμοι, ότι δεν έχουν όλοι τα ίδια δικαιώματα. 

Με τροπολογία παύει τους διευθυντές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δρομολογεί διαδικασία αντικατάστασής τους μέσω μιας διορισμένης πενταμελούς επιτροπής αφήνοντας εκτός τους αιρετούς του κλάδου με μια διαβλητή διαδικασία που καταστρατηγεί κάθε έννοια αξιοκρατίας και δίκαιης αντιμετώπισης αφού δεν υπάρχουν πλέον αντικειμενικά κριτήρια και μοριοδότηση.

Λευτέρης Αβραμάκης: Η στόχευση της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη.

Κομματικοποίηση παντού, ο απόλυτος κομματικός έλεγχος όλων των αρμών της εξουσίας, σε μια προσπάθεια επαναφοράς μιας κανονικότητας που ταιριάζει σε αυτούς που βλέπουν τον εαυτό τους ως τον νόμιμο και μόνιμο ιδιοκτήτη του κράτους. 

Διαβάστε επίσης για τον Λευτέρη Αβραμάκη: