Κώστας Μπούμπας: Η ενέργεια πρέπει να είναι εθνικό αγαθό

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΟΥΜΠΑ ΣΤΗΝ Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, υπό την προεδρία του Προέδρου της, κυρίου Εμμανουήλ Κόνσολα, με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό δίκτυο – Πράσινη ενεργειακή μετάβαση για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές.»

Καταρχάς, κύριε Πρόεδρε το θέμα το οποίο συζητάμε σήμερα είναι σημαντικό, αλλά συνάμα είναι και ειδικό. Είναι ένα ειδικό θέμα ακούγοντας όλους τους φορείς που έχουν την ευθύνη για την ηλεκτροδότηση των νησιών που αυτοί ξέρουν πραγματικά και τις ελλείψεις στον τεχνολογικό τομέα, προκειμένου τα νησιά να έχουν ένα σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα που απαιτείται γιατί αλλιώς δεν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη. Δεν ξέρω, αν μας έχει απασχολήσει η νησιωτική πολιτική που αφορά βέβαια και την ηλεκτροδότηση – οικονομική ανάπτυξη των νησιών, όπως και το θέμα της ιατρικής που είχαμε προηγουμένως. Η νησιωτική πολιτική από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς υπάρχει ένα συγκεκριμένο άρθρο, το 174, το οποίο μιλάει για μια νησιωτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου τα 322 νησιά εκ των οποίων τα περισσότερα ανήκουν στον ελλαδικό χώρο να μπορέσει να έρθει μια οικονομική ανάπτυξη μέσα από τη ρήτρα νησιωτικής πολιτικής που μιλά και τους χαμηλούς συντελεστές φορολόγησης που λένε τα Επιμελητήρια, όπως το Επιμελητήριο της Δωδεκανήσου που, από εκεί είστε, έχει κάνει προτάσεις για να ανέλθει η οικονομία στα νησιά.

Όταν δεν υπάρχει μία σταθερή τάση ηλεκτρικού ρεύματος αντιλαμβάνεστε, ότι αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα νησιά και κυρίως κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν περιουσίες, είτε με ευπαθή προϊόντα, είτε να χαθεί ο τουρισμός από αυξομειώσεις της τάσης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Οφείλω να πω ότι γι’ αυτό και εμείς, ως Ελληνική Λύση, από την πρώτη στιγμή λέμε ότι η ενέργεια πρέπει να είναι εθνικό αγαθό από εθνικό πραγματικά μεταφορέα ηλεκτρικού ρεύματος, όπως είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού από το 1950. Σε μια δύσκολη προσπάθεια ηλεκτροδότησης των νησιών, διαβάζοντας κάποιος την ιστορία της, μετά το 1960 μέχρι και το 1990. 

Όμως, μετά το 1990, παραδόξως επήλθαν πάρα πολλά ζητήματα. Σε πολλά νησιά που έπρεπε να επιλύσουν την εναέρια ηλεκτροδότηση, γιατί δε μπορούμε να μιλούμε σήμερα για ανάπτυξη στα νησιά αν δεν υπάρχουν τα υπόγεια αυτά καλώδια. Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αν και το υγροποιημένο αέριο ή οι νέες μορφές πετρελαίου σε κάποιες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, όπως στην Άνδρο, στην Πάρο και σε άλλα νησιά, επαρκούν για να επιλύσουν κάποια ζητήματα εκτάκτου ανάγκης.

Επίσης, τα υποβρύχια αυτά καλώδια έχουν υποστεί ζημιές όλα αυτά τα χρόνια; Λένε κάποιοι από τις τράτες, από άγκυρες, από χίλιους δυο παράγοντες. Πόσο εύκολο είναι να αποκατασταθούν ή να αντικατασταθούν και εξαιτίας πολλών γεωλογικών φαινομένων που θα παρατηρηθούν τα επόμενα χρόνια;

Στο θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθεί το αρχιτεκτονικό τοπίο, είτε των Κυκλάδων, είτε της Δωδεκανήσου, είτε των Ιονίων νήσων και τα αποτελέσματα να είναι πολύ χειρότερα από αυτήν την ανάπτυξη που θέλουμε να φέρουμε μέσω των ΑΠΕ.Άρα, πρέπει να είμαστε φειδωλοί και προσεκτικοί.

Δεν ξέρω αν απασχολούν τους ειδικούς οι πλωτές εγκαταστάσεις που μπορούν εν μέρει να επιλύσουν κάποια ζητήματα στην ηλεκτροδότηση των νησιών για σταθερή τάση ηλεκτρικού ρεύματος και κυρίως σε περιόδους όπου η ζήτηση είναι μεγαλύτερη.

Όσον αφορά την Μήλο,η γεωθερμία θα μπορούσε να επιλύσει κάποια ζητήματα, όπως και η μελέτη γεωθερμικού πεδίου που έχει γίνει εκεί;Βέβαια, εκεί μπαίνουν άλλα προβλήματα σε ότι αφορά τη γεωθερμία που θεωρείται ακόμη εξόρυξη και δεν θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Δηλαδή, αφήνουμε έναν θησαυρό, έναν πλούτο στη χώρα μας, όπως και στο νομό μου, στις Σέρρες, προκειμένου να μην εκμεταλλευτούμε την γεωθερμία στο έπακρο.

Είναι ζητήματα που πρέπει να μας απασχολήσουν απέναντι στη νέα τεχνολογική εξέλιξη και εδώ φαίνεται η εθνική σημασία που έχει η Δ.Ε.Η. από το 1950, η οποία ήρθε πραγματικά για να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση. Να φύγουμε από πεπαλαιωμένες τεχνικές που δημιουργούνται προβλήματα, είτε με χιονόπτωση και ούτω καθεξής, προκειμένου να έχουμε ένα ρεύμα σταθερό στα νησιά, μια ηλεκτροδότηση με επάρκεια και με σταθερή τάση, διότι οτιδήποτε άλλο θα δημιουργήσει προβλήματα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη στο θέμα των νησιών. Ακόμη και ένα σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα, γιατί δε μπορεί να βασίζεται σε γεννήτριες ακόμη και η ιατρική στα νησιά, θα προσδώσει μια ασφάλεια και μια ανακούφιση στους κατοίκους.

Είναι ζητήματα που πάνω απ’ όλα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, στον τεχνολογικό της εξοπλισμό, στις ειδικότητες που πρέπει και στην εξειδίκευση που πρέπει να έχει το προσωπικό στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται και με βάση τη ζήτηση, αλλά και το θέμα, αφού θέλουμε να πάμε σε μια κυκλική οικονομία και παραδοσιακά θα χαθούν πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, εμείς, βέβαια, λέμε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον υποθαλάσσιο ορυκτό πλούτο και δη, το φυσικό αέριο που έχουμε μεγάλα κοιτάσματα στη χώρα, κάτι που είναι μακρόπνοο όμως.

Το θέμα είναι να μπούμε γρήγορα σε ένα μεταβατικό στάδιο, το οποίο δε μπορεί να βασιστεί στις ΑΠΕ και να γεμίσουμε ανεμογεννήτριες προσβάλλοντας το αρχιτεκτονικό τοπίο των Κυκλάδων, το οποίο είναι μια σημαντική παρακαταθήκη και είναι πραγματικά μια μεγάλη κληρονομιά από τις προηγούμενες γενιές που πρέπει να την μεταλαμπαδεύσουμε και να κρατήσουμε τον χαρακτήρα που πρέπει να έχουν τα νησιά, χωρίς να χαλάσουμε το αρχιτεκτονικό αποτύπωμα που θα έχει μελλοντικά μεγάλες και ολέθριες επιπτώσεις στον τουρισμό.

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα που συζητάμε, διότι, ο ηλεκτρισμός τα νησιά είναι μαζί με το νερό που υπάρχει πρόβλημα και εκεί, το βασικότερο αγαθό για την αξιοποίηση των νησιών και για να μην αισθάνονται οι νησιώτες παραγκωνισμένοι και ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Τα μικρά νησιά πρέπει πραγματικά να ηλεκτροδοτούνται με σταθερό ηλεκτρικό ρεύμα για να απαλύνουν πληγές των κατοίκων. Ευχαριστώ.