Συρίγος: Η επόμενη κρίση είναι “ante Portas”

Η Τουρκία θα επιδιώξει να μεταφέρει την κρίση νοτιότερα, αμέσως μόλις τελειώσει η κρίση του κορονοϊού, προέβλεψε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ, Άγγελος Συρίγος.

Μιλώντας στον Flash 99.4 και στην εκπομπή «απλά επικίνδυνοι», ο κ. Συρίγος ανέφερε μάλιστα το πως θα εκδηλωθεί αυτή η νέα κρίση, που είναι όπως είπε, “ante portas”.

«Απλή τετράγωνη λογική.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 930 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει έναν γεωτρητικό  και σεισμογραφικό στόλο και δεν τα έδωσε για να τα κρατήσει τα πλοία αυτά στα λιμάνια.

Αμέσως μετά την κρίση με τον κορονοιό θα τα βγάλει.

Επομένως, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε πρώτα σεισμογραφικά σκάφη στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελορίζου και Κρήτης, απλά πράγματα», σημείωσε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής.

«Η Τουρκία θα επιδιώξει να επιδείξει την επικυριαρχία της, στην ανατολική Μεσόγειο, στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Συρίγος και αναφέρθηκε στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και την στρατιωτική βοήθεια που στέλνει η Τουρκία «με αντάλλαγμα την παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς Λιβύης».

Τα παράδοξα της Ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής

Αναφερόμενος στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, μίλησε για τα παράδοξα της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής.

«Την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες, μιλούν για ανεκτικότητα και πολυπολιτισμό την ίδια ώρα οι μυστικές υπηρεσίες όλων των χωρών παρακολουθούν τα τζαμιά γιατί εκεί γίνεται η ριζοσπαστικοποίηση φανατικών μουσουλμάνων».

Να αλλάξουμε πολιτική με την Τουρκία

Κατά τον κύριο Συρίγο η Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει πολιτική στο θέμα των παραβιάσεων του εναέριου χώρου, που αποτελεί ένδειξη για τις προθέσεις της Τουρκίας.

«Έπρεπε με βάση τις διεθνείς συμβάσεις να λύσουμε το θέμα πριν από πολλά χρόνια, ταυτίζοντας τον εναέριο χώρο με τα χωρικά ύδατα, είτε κατεβάζοντας τον εναέριο χώρα στα 6 μίλια είτε επεκτείνοντας τα χωρικά ύδατα στα 10 μίλια», υπογραμμίζοντας ότι το δεύτερο είναι το σωστό.

Είμαστε η μοναδική χώρα που έχουμε χωρικά ύδατα στα 6 μίλια και το κράτος με τις μικρότερες θαλάσσιες ζώνες σε όλο τον κόσμο.

Μάλιστα ο κ. Συρίγος έφερε σαν χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σουηδία, όπου από το 2013 έως το 2019 έχουν γίνει 4 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Σουηδίας από Ρωσικά αεροσκάφη και η Στοκχόλμη διαμαρτυρήθηκε έντονα. «Εμείς έχουμε 4 παραβιάσεις την ώρα» σημείωσε.

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Συρίγου στον Flash 99.4

Από το σάιτ politik.gr

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here