23/02/2024
14.2 C
Serres

Θένια Χαραλαμπίδου: Αχρείαστες αναμορφώσεις προϋπολογισμού και σπατάλη χρημάτων στο Δήμο Σερρών

Σήμερα συνεδριάζει η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) και ένα θέμα που θα απασχολήσει είναι η μείωση των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) των Δήμων.

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Σερρών σπαταλά χρήματα χρησιμοποιώντας καταχρηστικά νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν υποτίθεται για την ομαλή λειτουργία τους.

Κάποιοι λαθεμένα νομίζουν ότι μπορούν να διαχειρίζονται τα χρήματα των Σερραίων δημοτών σαν να είναι δικά τους.

Είναι γενικά αποδεκτό ότι η περίοδος της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορονοϊού είχε σοβαρές επιπτώσεις και στον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και φυσικά στον τρόπο διαχείρισης των θεμάτων από τη δημοτική αρχή.


Πιστεύω ότι, τόσο οι υπηρεσίες του Δήμου, όσο και η δημοτική αρχή κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να ανταπεξέλθουν στην πρωτόγνωρη κατάσταση και νομίζω, εκ του αποτελέσματος τουλάχιστον και με τα συγκεκριμένα δεδομένα, ότι ήταν επιτυχής, σε γενικές γραμμές, η διαχείριση της συγκεκριμένης υγειονομικής κρίσης.

Βέβαια, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και ο τρόπος λήψης αποφάσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης μέχρι περίπου τα μέσα Ιούνη ήταν διαφορετικός και έδινε δυνατότητα άμεσων αποφάσεων με ταχύτερες και λιγότερο «ελεγκτικές» διαδικασίες με τις διάφορες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε εκδώσει η κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια μιας υγειονομικής κρίσης, αυτός ο τρόπος διαχείρισης είναι μέχρι ένα βαθμό αποδεκτός, τώρα όμως που έχει επέλθει η «κανονικότητα» το λογικό και το ασφαλές είναι να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση λειτουργίας και λήψης αποφάσεων. 


Δυστυχώς όμως, αποδεικνύεται ότι η δημοτική αρχή με κεκτημένη ταχύτητα και έχοντας «κακομάθει» από την προηγούμενη διαχείριση θεωρεί ότι έχει κάθε δικαίωμα και μπορεί να πραγματοποιεί οτιδήποτε επιθυμεί, χωρίς προηγούμενο σχεδιασμό, μελέτη και συναίνεση από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνεδρίαση στις 30 Ιουνίου, όπου με απόλυτη «αυθάδεια» προς το σώμα, εγκρίθηκε με τις ψήφους μόνο των συμβούλων της συμπολίτευσης η 34η αναμόρφωση του προϋπολογισμού που αφορούσε την εγγραφή συνδρομής του Δήμου Σερρών στην ιστοσελίδα OTAVOICE.gr για το έτος 2020, κόστους 4.340 ευρώ με ΦΠΑ ετησίως.

Και χρησιμοποιώ τον όρο «αυθάδεια» διότι με λίγα λόγια, όπως μας εξήγησαν ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, οι αναμορφώσεις έρχονται μόνο για «έγκριση» στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν μπορούν να καταψηφιστούν παρά μόνο αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση αναμόρφωσης και εγκριθεί έτσι η 2η πρόταση αντί αυτής της οικονομικής επιτροπής.

Θένια Χαραλαμπίδου: Φυσικά, ποτέ δεν ενημερωθήκαμε για τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε ουσιαστικά να δηλώσουμε την αντίθεσή μας με μία εισήγηση της οικονομικής επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο ή πως μπορούμε να την καταψηφίσουμε και ακόμη και σήμερα, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις, η διοίκηση δεν είναι σε θέση να μας διευκρινίσει το πλαίσιο αυτό.

Επίσης, δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι ο Δήμος Σερρών με την 747/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συνδρομητής σε δύο άλλες ιστοσελίδες που αφορούν θέματα των ΟΤΑ, στην aftodioikisi.gr (1.240 ευρώ με ΦΠΑ ετησίως) και airetos.gr (992 ευρώ με ΦΠΑ ετησίως), απλά το αναφέρω για γνώση και συμμόρφωση.


Όπως προκύπτει λοιπόν η Δημοτική Αρχή αναμορφώνει τον προϋπολογισμό Δήμου Σερρών χωρίς ουσιαστικά καταγραφή αναγκών, χωρίς ετήσιο εμπεριστατωμένο σχεδιασμό και χωρίς λελογισμένη διαχείριση χρημάτων.

Όσοι βέβαια ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση γνωρίζουν πολύ καλά ότι μετά τις δημοτικές εκλογές που έγιναν με απλή αναλογική ακολούθησε η «πραξικοπηματική» αλλοίωση των αποτελεσμάτων με την ψήφιση δύο νόμων του 4623 και του 4625 τον Αύγουστο του 2019, οι οποίοι κατοχυρώνουν την πλειοψηφία των εκάστοτε δημοτικών αρχών στις δύο σημαντικότερες επιτροπές των  Δήμων, την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, στις οποίες παραχώρησε και αυξημένες αρμοδιότητες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγεται ο «σκόπελος» της συζήτησης και λήψης απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο οποίο πολλοί Δήμαρχοι δεν έχουν την πλειοψηφία.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι για το έτος 2020 έχουν μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί 22 συνεδριάσεις της οικονομικής επιτροπής και μόνο 10 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, μερικές μάλιστα δια περιφοράς με μόνο ένα διαδικαστικό θέμα.

Θα πρέπει λοιπόν να είναι ενημερωμένοι και οι δημότες μας ότι πολλές από τις αποφάσεις παίρνονται στις επιτροπές αυτές και κυρίως στην οικονομική επιτροπή, η οποία έχει μετατραπεί σε «μίνι» 9μελές δημοτικό συμβούλιο που αποφασίζει για τα σημαντικότερα θέματα.

Αν και το επιχείρημα της κυβέρνησης για την εσπευσμένη ψήφιση των δύο αυτών νόμων και των πολλών εγκυκλίων που ακολούθησαν είναι η διευκόλυνση της «κυβερνησιμότητας» των ΟΤΑ (Δήμοι και Περιφέρειες), από ότι φαίνεται κάποιοι δήμαρχοι χρησιμοποιούν με μεγάλη υπεροψία, σε υπερβολικό βαθμό και καταχρηστικά το προνόμιο που τους δόθηκε ως «μάννα εξ ουρανού».

Για παράδειγμα στην 20η συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Σερρών εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η 43η αναμόρφωση προϋπολογισμού για το έτος 2020 που αφορά στην «προμήθεια εξοπλισμού γραφείων Δημαρχείου» και σε ερώτηση προς τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών για την εξειδίκευση της δαπάνης διευκρινίστηκε ότι τελικά αφορά στην ανακαίνιση του γραφείου του Δημάρχου Σερρών.

Έκρινε δηλαδή ο Δήμαρχος ότι, μόλις βγήκαμε (μάλλον) από την υγειονομική κρίση και περιμένοντας να μετρήσουμε τον οικονομικό αντίκτυπο που είχε και εξακολουθεί να έχει αυτή στις επιχειρήσεις του Δήμου μας, είναι προτεραιότητα να ξοδευτούν 14.720 ευρώ από το ταμείο του Δήμου για την ανακαίνιση του γραφείου του.

Θένια Χαραλαμπίδου: Χρειάζεται μήπως να υπενθυμίσουμε ότι το ποσό αυτό αποτελεί το ετήσιο εισόδημα μια μέσης οικογένειας; 

Ορισμένα πράγματα είναι συμβολικά και, όπως έχουμε επισημάνει και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο με αφορμή άλλο θέμα, ο Δήμαρχος, ως πρώτος δημότης της πόλης, οφείλει να δίνει το παράδειγμα.

Και όλα αυτά βέβαια μέσα σε ένα συνολικό πλαίσιο όπου μειώνονται οι ΚΑΠ δηλ. τα χρήματα που παίρνει ο Δήμος από το κράτος, ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη καμία ουσιαστική επιχορήγηση για τις μεγάλες απώλειες που έχουν υποστεί οι Δήμοι στα έσοδά τους εξαιτίας του κορονοϊού.

Χρειάζεται φειδώ, σχεδιασμό και ταπεινότητα η διαχείριση των χρημάτων του Σερραίου δημότη στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε και σε ακόμη πιο δύσκολους που έρχονται.

H κ. Θένια Χαραλαμπίδου είναι Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σερρών

Διαβάστε επίσης για το Θερινό Σινεμά Σερρών:

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Έμφραγμα: Η λάθος κίνηση που μπορεί να αποβεί μοιραία

Τα συμπτώματα ενός εμφράγματος δεν είναι πάντα αιφνίδια και έντονα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αγνοηθούν από τους ασθενείς που θα πρέπει...

Κερατσίνι: Συνελήφθη διαρρήκτης που εισέβαλε σε σπίτι και επιχείρησε να βιάσει 28χρονη υπό...

Ο 30χρονος της κατάφερε πολλαπλά χτυπήματα στο πρόσωπο και στα χέρια - Είχε καταδικαστεί ξανά στο παρελθόν για ανάλογη υπόθεση Ενα ακόμα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε...

Μαυρίκιος Μαυρικίου: Ξέσπασε κατά της Super Κικής – Ειρωνεύεται ένα ζευγάρι που έχασε...

Αφορμή στάθηκε βίντεο που ανάρτησε η instagrammer - «Έτσι κάνει προβολές, με το να ειρωνεύεται τον κόσμο» είπε ο Μαυρίκιος Μαυρικίου Ο Μαυρίκιος Μαυρικίου και η Ιλάειρα Ζήση αποκάλυψαν πριν...

Μίνως Θεοχάρης: Ο πατέρας μου πέθανε 10 μέρες πριν γεννηθώ, ο παππούς και...

«Δεν με άφησαν να νιώσω την απώλειά του» δήλωσε ο ηθοποιός - Ο Μίνως Θεοχάρης έδωσε στην κάμερα της εκπομπής «Ελένη» μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Εύη Δαέλη: «Οι μεγαλúτεροι ηθοποιοί παίρνουν το μπάτζετ όλων μας, ο μóνος που δεν το κάνει αυτό είναι ο Γιάννης Μπέζος»

Η Εύη Δαέλη βρέθηκε καλεσμένη στη διαδικτυακή εκπομπή του Κώστα Μαλιάτση, “Roast Cast”. Η ηθοποιός που έγινε ευρέως γνωστή και αγαπητή ως Φίφη από το...

Ρόδος: Καθηγήτρια κατηγορείται ότι χτύπησε παιδί στο φάσμα του αυτισμού

Η ίδια εκπαιδευτικός είχε δέσει τα πόδια του μικρού στο σχολείο κατά την ώρα της γυμναστικής Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ρόδου θα καθίσει στις...

Ιουλία Καλλιμάνη: Φοβήθηκα αλλά δεν το έκαναν επίτηδες, είπε για το πανέρι που της πέταξαν

Ήταν πριν από μερικές μέρες όταν έγινε viral ένα βίντεο που έδειχνε τη στιγμή που η Ιουλία Καλλιμάνη, ενώ τραγουδούσε, δέχτηκε ένα πανέρι λουλούδια...

Συνέχισε να διαβάζεις