Γλυκές κολοκυθόπιτες από τον Άκη

Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε γλυκές κολοκυθόπιτες! Θα μοσχοβολήσει το σπίτι και σίγουρα δεν θα μείνει μπουκιά.

Συστατικά

Για το σιρόπι

  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 200 γρ. νερό
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 κ.σ. μέλι

Για τη γέμιση

  • 800 γρ. κολοκύθα, τριμμένη και στυμμένη
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. καρυδόψιχα
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
  • 1 κ.γ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. κανέλα
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

Για τη σύνθεση

  • 6 φύλλα κρούστας για γλυκά Χρυσή Ζύμη
  • 150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη
  • κανέλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Κόβουμε το πορτοκάλι στη μέση, το στύβουμε στην κατσαρόλα και βάζουμε και τις κούπες στην κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε την κανέλα, το μέλι και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις πάρει μια βράση και λιώσει η ζάχαρη, αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.

Για τη γέμιση

  • Ξεφλουδίζουμε την κολοκύθα, αφαιρούμε τα σπόρια και τρίβουμε στον χοντρό τρίφτη. Στύβουμε με τα χέρια μας μέχρι να έχουμε συνολικά 800 γρ. κολοκύθα.
  • Βάζουμε την κολοκύθα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ξύσμα, την καρυδόψιχα ψιλοκομμένη, τις σταφίδες, το γαρίφαλο, το τζίντζερ, την κανέλα, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.

Για την σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο εργασίας μας.
  • Ραντίζουμε με βούτυρο και απλώνουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση κατά μήκος της μεγάλης πλευράς του φύλλου. Τυλίγουμε σε ρολό και στη συνέχεια σε σαλιγκάρι.
  • Μεταφέρουμε σε βουτυρωμένο ταψί και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
  • Ραντίζουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε και βάζουμε κατευθείαν το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε 1 ώρα να απορροφηθεί.
  • Σερβίρουμε με κανέλα και ζάχαρη άχνη.

Διαβάστε επίσης άλλη συνταγή του Άκη: