17/04/2024
20.4 C
Serres

Κίνα: εμβολιάζει με μη εγκεκριμένα εμβόλια Κορονοϊού

Array

Γιατί η Κίνα εμβολιάζει χιλιάδες άτομα με μη εγκεκριμένα εμβόλια κορονοϊού;

Ένα πρωινό του Νοεμβρίου, ένας μάγειρας, αρκετοί οικοδόμοι κι ένας μηχανικός υπολογιστών βρίσκονται στην ουρά έξω από μια εγκατάσταση εμβολίων στο Πεκίνο, περιμένοντας τη σειρά τους για να χορηγηθούν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, το οποίοι δεν έχει ακόμα κάποια κανονιστική έγκριση, σύμφωνα με την ανταποκριτρια του NPR για την Κίνα, Έμιλι Φενγκ.

Καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να αναπτύξουν το πρώτο επίσημο εμβόλιο κατά της COVID-19, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες εμβολίων της Κίνας έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας την αρχή.

Ωστόσο, η ανάπτυξη μη αποδεδειγμένων εμβολίων ενέχει τεράστιους κινδύνους – τόσο για εκείνους που λαμβάνουν τον εμβολιασμό όσο και για τις προσπάθειες ελέγχου της επιδημίας.

BMW x2 ix2 web banner mathe perissotera 1

Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι ότι οι εμβολιασμοί θα δώσουν μια αδικαιολόγητη αίσθηση του αήττητου και αυτό θα μπορούσε να διασπείρει ξανά τον ιό στην χώρα.

Ένα εμβόλιο μπορεί να αποτελέσει πράγματι τροχοπέδη σε νέες μολύνσεις, αλλά ο Ζερόμ Κιμ, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Εμβολίων στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, προειδοποιεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μην αποτρέψει την ίδια τη μόλυνση.

«Αυτό σημαίνει, ότι ένα άτομο θα μπορούσε να μεταδώσει τον ιό ακόμα και μετά τον εμβολιασμό του».

Αλλά μεταξύ εκείνων που έχουν την συγκεκριμένη προνομιακή πρόσβαση στο πειραματικό εμβόλιο στην Κίνα, η ανορθόδοξη αυτή προσέγγιση αποτελεί σημάδι της δύναμής της: Πρώτα στον έλεγχο μιας επιδημίας κορονοϊού και στη συνέχεια στην ικανότητά της να προστατεύει δυνητικά τους εργαζομένους της.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Πολλοί από τους συναδέλφους μας έχουν κάνει το εμβόλιο από τον Ιούλιο», λέει ο Γκουό Πειγιού, εργάτης στις σιδηροδρομικές γραμμές της χώρας.


Είναι ένας από τους εκατοντάδες εργάτες που αποστέλλονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αυτόν τον μήνα, όπου ο Κινεζικός Σιδηρόδρομος κατασκευάζει δρόμους αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων με αντάλλαγμα τα δικαιώματα εξόρυξης μεταλλευμάτων.

Δεν είναι ακόμα έτοιμα για χρήση, εκτός από ειδικές περιπτώσεις

Η Κίνα έχει τέσσερα πειραματικά εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τρεις εταιρείες και βρίσκονται στην φάση ΙΙΙ πριν εγκριθούν για εμπορική χρήση. Οι Sinopharm και Sinovac , οι δύο πρώτοι, τόνισαν και οι δύο ότι δεν είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν τα εμβόλια τους στο εμπόριο.

″Τα εμβόλια που ανέπτυξε η Sinopharm βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο, στο τελευταίο χιλιόμετρο σε μια μεγάλη πορεία”, δήλωσε ο Liu Jingzhen, πρόεδρος της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου της κυβέρνησης τον Οκτώβριο.

Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια τους είχαν ήδη χορηγηθεί μήνες νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι για «χρήση έκτακτης ανάγκης» και δόθηκαν σε ανθρώπους που η Κίνα θεωρεί ευάλωτη στο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των ιατρών πρώτης γραμμής και των φορέων παροχής κρίσιμων υπηρεσιών σε μεγάλες πόλεις.


Η Sinovac έχει ήδη δημιουργήσει αρκετούς χώρους εμβολιασμού στην παράκτια επαρχία Zhejiang της Κίνας, όπου πωλούνται πολλές εκατοντάδες δόσεις εμβολίου κάθε μέρα. Και άλλες χώρες ακολουθούν το ίδιο μοντέλο.

Οι Φιλιππίνες αναφέρουν ότι θα εμβολιάσουν έως και εννέα εκατομμύρια άτομα με το προϊόν της Sinovac.

Η βραζιλιάνικη πολιτεία του Σάο Πάολο διεξάγει προηγμένες ανθρώπινες δοκιμές για το Sinovac και σκοπεύει να αγοράσει το εμβόλιο μόλις εγκριθεί.

Ποιοι είναι, όμως, οι πολίτες που πρέπει να χορηγούναι το φάρμακο λόγω «έκτακτης ανάγκης»;

«Δεν υπάρχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Κίνα, επειδή υπάρχουν μηδενικά επιβεβαιωμένα περιστατικά εδώ και πολλούς μήνες”, λέει ο Τζιν Ντονγκ Γιαν , ο οποίος ερευνά τη μοριακή ιολογία στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Πάντως, από τον Νοέμβριο, η Sinopharm αναφέρει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει το πειραματικό εμβόλιο και κανένας δεν είχε μέχρι στιγμής εμφανίσει σοβαρές παρενέργειες πέρα ​​από τον ήπιο πόνο στο σημείο της ένεσης.

Πολλοί που χρειάστηκαν να εμβολιαστούν, επρόκειτο να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για εργασία, όπου εξακολουθούν να αυξάνονται τα κρούσματα, αλλά η Sinopharm είπε ότι μόνο 56.000 αποδέκτες εμβολίων έχουν πάει στο εξωτερικό.

Πέρα από την υγεία, η διάθεση εμβολίων χωρίς όλα τα δεδομένα δημιουργεί άλλους κινδύνους για την Κίνα. Ήδη, μια σειρά από σκάνδαλα ποιότητας τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει αρκετούς να είναι επιφυλακτικοί για τα φάρμακα που κατασκευάζονται στην Κίνα. Εάν κάτι πάει στραβά με αυτά τα εμβόλια, θα ήταν η απόλυτη καταστροφή.

«Εάν επιλέξουν να το κάνουν αυτό και καταστρέψουν τη φήμη τους, αυτό θα κάνει τα πράγματα χειρότερα και κανείς δεν θα τολμά να χρησιμοποιήσει πια ένα κινεζικό εμβόλιο», εξηγεί ο Τζιν του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Γιατί λοιπόν να ελλοχεύουν κίνδυνοι, αν δεν υπάρχει άμεση επιστημονική έκτακτη ανάγκη;

«Αυτό καθοδηγείται περισσότερο από εμπορικά συμφέροντα παρά από τις ανάγκες της δημόσιας υγείας, επιτρέψτε μου να το θέσω έτσι», λέει ο Yanzhong Huang , συνάδελφος του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων της χώρας.

Τουτέστιν, εταιρείες όπως η Sinopharm δεν θα έχουν καμία τιμολογιακή ισχύ μετά την έγκριση και την επίσημη διάθεση του εμβολίου.

Η κυβέρνηση θα το ελέγχει μετά την έγκριση.

Αυτήν τη στιγμή, ωστόσο, μπορούν να χρεώσουν ό, τι τους αρέσει – και μπορούν να πείσουν την κυβέρνηση να αφήσει ανοιχτό αυτό το παράθυρο.

Επομένως, μέχρι να κριθεί επικίνδυνη η χορήγηση των υπό έγκριση εμβολίων σε πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, εξακολουθεί να υφίσταται.

Διαβάστε επιπλέον για τα Εμβόλια:

Πηγή:Huffpost

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Θάνος Ασκητής στον Δανίκα: Με το πρώτο χαστούκι από άντρα, σήκω και φύγε...

«Όσοι κακοποιούν, κάνουν και τα παιδιά τους έτσι» - Ο Θάνος Ασκητής εξηγεί κοινωνικά και ψυχιατρικά τη δολοφονία της Κυριακής - Ο ρόλος της...

Κρήτη: Συναγερμός για την εξαφάνιση 17χρονης από νοσοκομείο

Τα ίχνη της χάθηκαν το βράδυ της Δευτέρας (15/4) Συναγερμός σήμανε στις Αρχές έπειτα από την εξαφάνιση 17χρονης από νοσοκομείο στο Ηράκλειο Κρήτης. Τα ίχνη της Μαρίας - Φιλοθέης Ν. χάθηκαν...

Σαρλίζ Θερόν: Σπάνια εμφάνιση με την 7χρονη κόρη της σε επίδειξη μόδας

Η ηθοποιός έχει 2 κόρες που απέκτησε μέσω υιοθεσίας Ήταν μια βραδιά για μητέρα και κόρη για την Σαρλίζ Θερόν και την Όγκουστ, τη Δευτέρα 15 Απριλίου. Οι...

Τζέιμς Καφετζής: Σε κατάσταση σοκ όταν έμαθε ότι ο πατέρας του ναυάγησε

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ο παίκτης να αποχωρήσει οικειοθελώς από το Survivor Όπως φάνηκε από το τρέιλερ του νέου επεισοδίου του «Survivor», που θα προβληθεί το...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Τον σκóτωσε με μωρομάντηλα και φωτογράφιζε: Nεκρός 3χρоνος από τα χέρια της μητριάς του – Σε σоκ οι γоνείς

Η διαβολική μητριά στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ καταδικάστηκε σε 40 χρόνια κάθειρξης για το φονικό του 3χρονου θετού της γιου μέσω του σπρώξιμου μωρομαντίλων στο λαιμό του Η διαβολική μητριά...

ΜεΡΑ25: Ατελέσφορες οι προτάσεις της κυβέρνησης για το Bullying

Οι νέοι άνθρωποι έχουν προβλήματα αλλά δεν είναι πρόβλημα οι ίδιοι Η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει την κοινωνία πως με αστυνομικού τύπου μέτρα (απαγορεύσεις, αποβολές,...

Παύλος Σταματόπουλος: Σε βαρύ πένθος ο παρουσιαστής, πέθανε ξαφνικά ο πατέρας του

Το ανακοίνωσε η Σίσσυ Χρηστίδου στον τηλεοπτικό αέρα Το Σάββατο 13 Απριλίου, η Σίσσυ Χρηστίδου καλημέρισε το τηλεοπτικό κοινό της εκπομπής που παρουσιάζει χωρίς...

Συνέχισε να διαβάζεις