Τζιτζικώστας – Σπυρόπουλος – Χρυσάφης για το νέο διυλιστήριο Σερρών!

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου μας παραβρέθηκε χθες στην τελετή θεμελίωσης του νέου διυλιστηρίου νερού στον Άγιο Ιωάννη.

Και είναι αλήθεια πως ποτέ άλλοτε δεν είχαμε τόσο αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, αλλά και κυβέρνησης, αλλά και απόλυτης στήριξης και των προηγούμενων δημοτικών αρχών για αυτό το μεγάλο έργο με πολλαπλά οφέλη.

Καθώς αδρανοποιούνται πέντε υφιστάμενες γεωτρήσεις του Αγίου Ιωάννη, ενώ περιορίζεται και το λειτουργικό κόστος της ΔΕΥΑΣ από τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στις γεωτρήσεις καθώς επίσης επιτρέπεται η ανανέωση του υδροφόρου ορίζοντα με φυσικό τρόπο.

Τι καλύτερο;

Να ξεκινά ένα διαχρονικό έργο που έχει το σεβασμό όλων καθώς ξεκίνησε από το 2008 με την εκπόνηση της μελέτης, κατόπιν από το 2011 και μετά με συνεχείς προσπάθειες, το 2018 εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, εξασφαλίζοντας πίστωση 5.880.000 €

Έτσι είναι όμως από τον Βλάχο και τον Τζιμερίκα, μέσω Αγγελίδη και Αραμπατζή- Γάτσιο για να φτάσουμε στον Χρυσάφη και τον Χαλκιόπουλο

Θα μου πεις αν το αποτέλεσμα είναι η επίλυση του προβλήματος του νερού για τις επόμενες τουλάχιστον έξι δεκαετίες στην πόλη των Σερρών, ε τότε χαλάλι!

Ο Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ δήλωσε σήμερα για το νέο διυλιστήριο Σερρών

Η μεγαλύτερη παγκόσμια πρόκληση του μέλλοντος θα είναι το νερό. Επειδή είναι η ίδια η ουσία της ζωής. Πόσιμο νερό αποτελεί το 1% του νερού της Γης μας. Ειναι απόλυτα βέβαιο ότι η ανάγκη επάρκειας, ποιότητας και διαχείρισης των υδατικών πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, θα καθορίσει τις ζωές όλων μας. Έργα σαν αυτό είναι πραγματικά σπουδαία

Και μετά μου λέτε πως δεν πάνε καλά τα πράγματα….

Έργο ορόσημο για την ποιότητα ζωής των Σερραίων δημοτών αποτελεί το υπό κατασκευή Διυλιστήριο Νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη αναφέρει με ανακοίνωση της η ΔΕΥΑ ΣΕΡΡΩΝ.

Πρόκειται για μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας νερού που συμβάλλει καθοριστικά στην επίτευξη περιβαλλοντικών και οικονομικών οφελών, τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά την θεμελίωσή του έργου.

Τον θεμέλιο λίθο έθεσαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος.

Ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης τόνισε ότι «το σημαντικό αυτό έργο αποτελεί τεράστια επένδυση για τη δημόσια υγεία καθώς εγγυάται την παροχή καθαρού και ασφαλούς πόσιμου νερού στους δημότες σε διαρκή βάση».

Η είδηση της θεμελίωσης του Διυλιστηρίου Νερού προβλήθηκε ευρέως τόσο από τόσο από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης όσο και από την κρατική τηλεόραση, με ζωντανή σύνδεση από τον χώρο κατασκευής, αλλά και σε δελτία ειδήσεων τόσο της ΕΡΤ1 όσο και της ΕΡΤ3, γεγονός που πιστοποιεί το τεράστιο μέγεθος του περιβαλλοντικού και οικονομικού αποτυπώματος της παρέμβασης για το Δήμο Σερρών και ιδιαίτερα για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του.

Η σημαντικότητα του σύγχρονου αυτού διυλιστηρίου καταδεικνύεται κι από το ύψος του προϋπολογισμού του, που ανέρχεται σε 5.885.000 ευρώ, προ ΦΠΑ και χρηματοδοτείται κατά 100% από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόλστολος Τζιτζικώστας εστίασε στην σπουδαιότητα του έργου αναγγέλλοντας και την χρηματοδότηση του νέου μεταφορικού αγωγού ύδρευσης, προϋπολογισμού 1.380.000 ευρώ, που θα συνδέει το Διυλιστήριο Νερού με τον αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου.

Ο κ. Τζιτζικώστας υπογράμμισε ότι με την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των Σερραίων πολιτών.

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος δήλωσε πως «με τη δημιουργία του Διυλιστηρίου Νερού των Σερρών το 60% της πόλης θα υδροδοτείται από αυτό, ενώ αδρανοποιούνται, για την περίοδο λειτουργίας του, πέντε γεωτρήσεις που βρίσκονται σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από τη λίμνη και τις πηγές του Αγίου Ιωάννη.

Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται σημαντικοί πόροι, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, με τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος όσο και σε περιβαλλοντικό, επιτρέποντας τη φυσική ανανέωση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Το υπό κατασκευή Διυλιστήριο Νερού ανεγείρεται σε ιδιόκτητο οικόπεδο της ΔΕΥΑΣ, εκτάσεως 8 στρεμμάτων, σε απόσταση 900μ. από την λίμνη του Αγίου Ιωάννη και 2χλμ. από την πόλη των Σερρών.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χρυσάφης στην καθοριστική, όπως την χαρακτήρισε, συμβολή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολου Τζιτζικώστα στην υλοποίηση του έργου, σημειώνοντας ότι από την πρώτη του ακόμα θητεία αντιλήφθηκε στην καθοριστική σημασία που θα έχει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των Σερρών και μερίμνησε για την εξ ολοκλήρου χρηματοδότησή του από Ευρωπαϊκούς πόρους.

«Οφείλουμε, δήλωσε ο Δήμαρχος Σερρών, να αποδώσουμε τα εύσημα σε όλες τις δημοτικές αρχές αλλά και τις διοικήσεις της ΔΕΥΑΣ που συνέβαλαν τα μέγιστα για την ωρίμανση και τη χρηματοδότησης της σημαντικής αυτής επένδυσης με τα πολλαπλά οφέλη.

Ειδική μνεία επιβάλλεται να γίνει στον πρώην δήμαρχο κ. Γιάννη Βλάχο και στον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΣ κ. Γεώργιο Τσιμερίκα, οι οποίοι το 2008 δρομολόγησαν τη μελέτη για την κατασκευή του διυλιστηρίου καθώς και στον πρώην δήμαρχο κ. Πέτρο Αγγελίδη και τους διατελέσαντες επί της δημαρχιακής του θητείας προέδρους της ΔΕΥΑΣ κυρίους Θεόδωρο Αραμπατζή, Κώστα Χασαπίδη, Γιάννη Γάτσιο και Μιχάλη Θεοχάρη, οι οποίοι συνετέλεσαν για την υποβολή της πρότασης και την τελική χρηματοδότηση του έργου»


«Είμαστε αποφασισμένοι, πρόσθεσε, να «τρέξουμε» αυτό το πολύ σημαντικό έργο, ώστε να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος, ενώ ήδη μεριμνούμε για την υλοποίηση παράλληλων και εξίσου σημαντικών παρεμβάσεων, όπως η κατασκευή του νέου κεντρικού μεταφορικού αγωγού ύδρευσης, που θα συνδέει το διυλιστήριο νερού του Αγίου Ιωάννη με το κεντρικό αντλιοστάσιο του Αγίου Γεωργίου, διασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υδροδότηση της πόλης των Σερρών για τα επόμενα 60 χρόνια, τουλάχιστον.

Παρά το γεγονός ότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους φάνταζε αδύνατη, πετύχαμε την κατά 100% χρηματοδότησή του με 1.380.000 ευρώ».

Ο Δήμαρχος Σερρών προανήγγειλε την υλοποίηση και άλλων σπουδαίων έργων: «Η ΔΕΥΑΣ διαθέτει ώριμες προτάσεις 60 εκατομμυρίων ευρώ.


Επιπλέον, δρομολογείται η επέκταση και αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων, δηλαδή του βιολογικού καθαρισμού, με τη δημιουργία μονάδων βιοαερίου και ηλιακής ξήρανσης, προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αυτό το έργο θα ενταχθεί και η δημιουργία του υπόλοιπου 25% του αποχετευτικού δικτύου του Σκουτάρεως.


Ο θεμέλιος λίθος που θέσαμε σήμερα συμβολίζει την υλοποίηση του οράματός μας για έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκών προδιαγραφών δήμο.


Για ένα δήμο που θα υπηρετεί τους πολίτες, διασφαλίζοντας υψηλή ποιότητα ζωής αλλά και διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον για το οποίο όλοι μας θα είμαστε περήφανοι».


Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρος Χαλκιόπουλος σημείωσε με έμφαση ότι η πρόκληση των επόμενων ετών για όλη την παγκόσμια κοινότητα είναι η διαχείριση νερού. Χαρακτήρισε το Διυλιστήριο νερού οδηγό που θα συμβάλλει στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας περί νερού στις μικρές αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες.


Εξέφρασε τον απεριόριστο σεβασμό του στο επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΣ, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται την καθημερινή τους αγωνία, όχι μόνο για την ένταξη έργων σαν το Διυλιστήριο νερού σε ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και στο πως θα υλοποιηθούν με την χρήση των πιο άρτιων μεθόδων.

Ως αρωγό σε αυτή την προσπάθεια υπέδειξε και τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η ανάδοχος κοινοπραξία Envitec-ΤΕΣ διαθέτει την τεχνογνωσία που απαιτείται για την υλοποίηση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού.

Στον σχεδιασμό της ΔΕΥΑΣ προανήγγειλε ότι υπάρχουν προτάσεις για ακόμα περισσότερες επενδύσεις.


Τις δυνατότητες του Διυλιστηρίου νερού παρουσίασε ο εκπρόσωπος της αναδόχου κοινοπραξίας κ. Χρήστος Κωνσταντάς.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΣ κ. Ναούμ Πασσιάς.
Το έργο του διυλιστηρίου εντάχθηκε στο Ε.Π. της Π.Κ.Μ. το Δεκέμβριο του 2018 και δημοπρατήθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2019. Η σύμβαση με την ανάδοχο κοινοπραξία Envitec-ΤΕΣ Α.Ε. υπογράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.


Το έργο προβλέπεται να παραδοθεί μέσα σε διάστημα 18 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης και θα ακολουθήσει εξάμηνη δοκιμαστική-αποδοτική λειτουργία του νέου διυλιστηρίου από τον ανάδοχο.


Στην τελετή θεμελίωσης παρέστησαν, επίσης, οι πρώην δήμαρχοι Σερρών κ.κ. Γιάννης Βλάχος και Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Σερρών κ. Β. Κατιρτζόγλου, η αντιδήμαρχος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ Σωτ. Πάνου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Αθ. Μαλλιαράς, Δημ. Καριπίδης και Δημ. Μπαλαξής, οι πρώην πρόεδροι της ΔΕΥΑΣ κ.κ. Θεοδ. Αραμπατζής(δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΔΠΣ), Κώστας Χασαπίδης, Γιάννης Γάτσιος και Μιχάλης Θεοχάρης, η επικεφαλής της «Δύναμης Σερραίων» κ. Αριάδνη Παπαφωτίου, ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΣ κ. Γερμανός Καμελίδης, ο γενικός διευθυντής κ. Νικόλαος Σαφαρίκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ Δέσποινα Ιλανίδου, Παναγιώτα Καλώτα, Αθ. Γάτσιος, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΣ κ.κ. Άγγελος Βάκαλος, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών και ο κ. Σταύρος Αγγελάκης καθώς και το επιστημονικό προσωπικό της ΔΕΥΑΣ.

Η ταυτότητα του Διυλιστηρίου νερού Σερρών


Στο αντικείμενο της παρούσας εργολαβίας περιλαμβάνονται: το έργο υδροληψίας, το αντλιοστάσιο υδροληψίας, οι μονάδες επεξεργασίας νερού (προαπολύμανση, ταχεία ανάμειξη, κροκίδωση, φίλτρανση, αποθήκευση, μεταχλωρίωση, αντλιοστάσιο και αγωγός καθαρών), μονάδα επεξεργασίας νερών έκπλυσης, Κέντρο Ελέγχου της Εγκατάστασης (ΚΕΛ), οι κτιριακές εγκαταστάσεις για τα λοιπά έργα υποδομής, ώστε να επεξεργάζονται 12.000 m3/ημέρα ή 600 m3/ώρα πόσιμου νερού.
Η υδροληψία του νερού θα γίνεται από την κοίτη του ρέματος αμέσως μετά το μικρό φράγμα της λίμνης του Αγίου Ιωάννη.


Στην ΕΕΝ θα λειτουργεί μονάδα φίλτρανσης του νερού υψηλών προδιαγραφών δύο βαθμίδων. Η μονάδα θα διαθέτει δύο όμοιες γραμμές επεξεργασίας νερού εξασφαλίζοντας την ευελιξία της εγκατάστασης.


Οι σημαντικότερες λειτουργίες του έργου θα εποπτεύονται μέσω του Κέντρου Ελέγχου της Εγκατάστασης (ΚΕΛ). Τοπικοί σταθμοί ελέγχου που θα εγκατασταθούν σε καίρια σημεία του έργου θα διαβιβάζουν άμεσα στο ΚΕΛ όλες τις πληροφορίες για την κατάσταση του εξοπλισμού.


Το έργο εκτελείται με το σύστημα Μελέτη-Κατασκευή, με επίβλεψη του προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΣ, το οποίο και θα μεριμνήσει για την χρησιμοποίηση άριστων υλικών και για την πλήρη εφαρμογή της μελέτης.Δείτε εδώ την παρέμβαση Αγγελίδη για το διυλιστήριο Σερρών!

Διαβάστε εδώ για τον Κώστα Καραμανλή