Το είπε και το έκανε η κ. Μενδώνη. Αν μη τι άλλο έπεσε και μια φορά μέσα στα λεγόμενά της και εδώ είμαστε να δούμε αν και στα υπόλοιπα που είπε θα επιβεβαιωθεί.
Συνεπώς από σήμερα και στα σίγουρα την ερχόμενη Κυριακή κλείνει ο τύμβος Καστά και διακόπτονται οι επισκέψεις του κοινού, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εργασίες για την κατασκευή στεγάστρου, αλλά και αναστηλωτικά έργα στο εσωτερικό του μνημείου.
Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών, Δημητρία Μαλαμίδου, εκτελώντας κατά γράμμα τις εντολές της υπουργού Πολιτισμού, κλείνει το μνημείο , στο οποίο βέβαια οι εργασίες δεν σταμάτησαν όλο αυτό το διάστημα, ωστόσο τώρα θα γίνουν με πιο εντατικό ρυθμό και χρειάζεται τα συνεργεία να δουλεύουν απρόσκοπτα.
Από την Δευτέρα λοιπόν στο εσωτερικό του τύμβου Καστά ανατάσσονται κάποια αρχιτεκτονικά μέλη των κατασκευών, όπως το επιστύλιο πάνω από τις Καρυάτιδες, ενώ και εξωτερικά αναμορφώνεται ο περίβολος με την επανατοποθέτηση μαρμάρινων δόμων, με τις εργασίες διαρκούν τρεις με τέσσερις μήνες και στη συνέχει θα επανεξαταστεί το ζήτημα της επισκεψιμότητας.
Εμείς όντας τυχεροί επισκευτήκαμε το καλοκαίρι τον τύμβο μαζί με Αμερικανούς αρχαιολόγους και επίσημους προσκεκλημένους από διάφορα μέρη του κόσμου
Όλοι αυτοί είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις σφίγγες, τις Καρυάτιδες και ολο το ταφικό μνημείο και να κάνουμε το δικό μας ταξίδι στην ιστορία.
τύμβος Καστά
Ο τύμβος Καστά είναι ένα ταφικό μνημείο των ελληνιστικών χρόνων κι αυτό που εντυπωσιάζει είναι η τυπολογία, ο πλούσιος γλυπτός διάκοσμος, η ποικιλία των τύπων μωσαϊκών δαπέδων και η πολύ εκτεταμένη χρήση μαρμάρων.
Στο ερώτημα ποιος είναι θαμμένος στο μνημείο βέβαια, απάντηση δεν πήραμε, αν και η αίσθηση είναι πως πρόκειται είτε για τον ίδιο τον Αλέξανδρο, είτε για κάποιον από τους αδελφικούς φίλους και στρατηγούς.
Άλλωστε, η Αμφίπολη ήταν το πιο σημαντικό λιμάνι του Μακεδονικού Βασιλείου καθώς και το ορμητήριο για την επέκταση του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος προς την Ανατολή.
Η εξαιρετική της θέση κοντά στα μεταλλεία χρυσού του Παγγαίου, όπως και η υδάτινη συγκοινωνία της τόσο από τον ποταμό Στρυμόνα όσο και από τη θάλασσα, ήταν και ο λόγος που την κατέκτησε και την προσάρτησε στην επικράτεια του, το 357 π.Χ. ο Φίλιππος ο Β’.
Και φυσικά εμείς οι Μακεδόνες που είμαστε περήφανοι για το παρελθόν μας περιμένουμε να έρθει η πολυπόθυτη ανάπτυξη και μέσα από την αξιοποίησή του.
Θα μου πεις με τον σημερινό δήμαρχο που δεν κατάφερε ούτε ένα δρόμο της προκοπής να κάνει για μπορεί να το επισκεφθεί κανείς τι περιμένεις;
Αν μείνει μάλιστα για άλλη μια πενταετία είναι ικανός και να το …θάψει!
Σωστά;
Τύμβος Καστά: Ξεκίνησε το αναστηλωτικό έργο του περιβόλου!
Σέρρες: Για την ΔΑΚΕ έκλεισε πριν ανοίξει ο Τύμβος Καστά;
Τύμβος Καστά: Nα αλλάξουν οι πινακίδες στο λιοντάρι της Αμφίπολης