Λευτέρης Αβραμάκης: Απαιτείται σχέδιο ταχύτατης ανασυγκρότησης των Δήμων Αμφίπολης – Ν. Ζίχνης με αυξημένες αποζημιώσεις

Δώδεκα (12) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Σερρών Λευτέρη Αβραμάκη φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή το ζήτημα των ολέθριων ζημιών που προκάλεσαν τα πρωτόγνωρα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το Σάββατο της 25ης Ιουνίου στους Δήμους Αμφίπολης και Ν. Ζίχνης, με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργειών και την καταστροφή σε υποδομές, κτίρια και κινητή περιουσία πολιτών σε πολλές κοινότητες των ως άνω Δήμων.

Οι συνυπογράφοντες βουλευτές τονίζουν την ανεπάρκεια των αποζημιώσεων που προβλέπεται να καταβάλει ο ΕΛΓΑ και αναδεικνύουν την ανάγκη της εκπόνησης κι εκτέλεσης ενός συνολικού σχεδίου ανασυγκρότησης για τις περιοχές αυτές παράλληλα με την καταβολή αυξημένων ποσών αποζημιώσεων στους καλλιεργητές, ώστε να αποφευχθεί η ολική οικονομική καταστροφή τους.

Οι βουλευτές εκπέμπουν σήμα SOS για τις περιοχές αυτές που πλέον βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της φτωχοποίησης, αφού πλέον οι αγρότες που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής όχι μόνο δεν αναμένουν κέρδος από την φετινή περίοδο, αλλά με βάση τις αποζημιώσεις που προβλέπεται να καταβάλει ο ΕΛΓΑ δεν πρόκειται να πάρουν πίσω ούτε το 1/3 των ποσών που δαπάνησαν για την καλλιέργεια των εκτάσεών τους,  ποσά ως γνωστόν κατά πολύ αυξημένα φέτος λόγω της ραγδαίας αύξησης του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε πετρέλαιο, ρεύμα και αγροτικά εφόδια. 

Οι βουλευτές μεταφέρουν στη Βουλή με την παρούσα ερώτηση τους την αγωνία των κατοίκων – αγροτών των περιοχών αυτών για την επόμενη μέρα και το αίτημά τους για ταχεία και ουσιαστική αποζημίωση των ζημιών που υπέστησαν οι καλλιέργειες και οι υποδομές, στα πλαίσια της εκπόνησης ενός συνολικού σχεδίου που θα μπορέσει να κρατήσει όρθιες αυτές τις περιοχές.

Την ερώτηση συνυπογράφουν μαζί με το Λευτέρη Αβραμάκη οι ακόλουθοι βουλευτές: Αραχωβίτης Σταύρος, Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος, Γιαννούλης Χρήστος, Καφαντάρη Χαρά, Μάλαμα Κυριακή, Μωραΐτης Αθανάσιος, Παππάς Νικόλαος, Πούλου Παναγιού, Ραγκούσης Ιωάννης, Σπίρτζης Χρήστος, Φάμελλος Σωκράτης