12/06/2024
39.3 C
Serres

Κώστας Μπούμπας: Επιτελικό κράτος με ετεροδιοίκηση δεν γίνεται

Array

Αναλυτικά παρουσιάζεται η ομιλία του βουλευτή Σερρών της Ελληνικής Λύσης κ. Κώστα Μπούμπα για το σχέδιο νόμου του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΜΕ ΘΕΜΑ : «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης»

Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, υπάρχουν «αμαρτίες» και γι’ αυτόν τον Οργανισμό. Για παράδειγμα, εγώ κατάγομαι από τις Σέρρες, έναν καθαρά αγροκτηνοτροφικό νομό. Αν δείτε, εκεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις είναι εγκαταλελειμμένες, αλλά δόθηκαν στους λαθρο-εισβολείς εκεί, για να έχουν να στεγάζονται. Δηλαδή, σε ό,τι εγκαταστάσεις είχε εκεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ εκεί πήγαν. 

Όσον αφορά την έλλειψη προσωπικού, υπάρχουν ημερίδες, σεμινάρια τα οποία πρέπει να γίνονται, αλλά τα δίνουν σε ιδιώτες μελετητές, κύριε Υπουργέ, διότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. Δηλαδή, δίνουμε στους ιδιώτες πράγματα που πρέπει να ρυθμιστούν και να απαλειφθούν. 

dei gaia e vima (1)

Κοιτάξτε τώρα πώς το φέρνει η μοίρα. Το πρωί ως Ελληνική Λύση είχαμε μία επίκαιρη ερώτηση για τη νοθεία μελιού. Διότι δεν υπάρχει αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την γυρεοσκοπική και για την ιχνηλασιμότητα. 

Τι σημαίνει αυτό; Γιατί έχουν αγωνία οι μελισσοκόμοι; Έχεις εκατό κιλά μέλι και βάζεις ένα κιλό ελληνικό μέλι και το κάνεις όλο ελληνικό, δηλαδή τα άλλα ενενήντα εννέα κιλά είναι από Βιετνάμ, είναι από Βουλγαρία κ.λπ.. Όμως, παραπλανάται ο καταναλωτής -εδώ είναι η κοροϊδία τώρα- γιατί πιστεύει ότι αγοράζει ελληνικό μέλι, ενώ δεν είναι ελληνικό. Υπάρχει και ένα συσκευαστήριο εν Ελλάδι, πατάει και μια ελληνική σημαία από πίσω όσον αφορά το «production». Όλα καλά! Τι παίρνουμε; Ελληνικό μέλι! 

Κύριε Υπουργέ, ολίγον Σαρακατσάνος δεν γίνεται. Ή είσαι Σαρακατσάνος ή δεν είσαι. Εντάξει, κατά το ήμισυ. Εδώ τώρα εκατό κιλά μέλι και μόνο ένα κιλό ελληνικό και να το βαφτίζουμε όλο ελληνικό! 


Πέρυσι τέτοια εποχή –γιατί έρχεται Πάσχα- πήγατε και βάλατε όλες τις σφραγίδες μπλε -το χρώμα της Νέας Δημοκρατίας- στα αμνοερίφια, είτε εγχώρια είτε εισαγωγής. Πήγαινε ο άλλος στο πολυκατάστημα, έβλεπε από απέναντι μπλε σφραγίδα, σου λέει «ελληνικό είναι». Πού να δει τα ψιλά γράμματα που γράφουν πάνω «Romania» ή «Bulgaria». 

Πρέπει να υπάρχουν, λοιπόν, ξεκάθαρα πράγματα και όχι να παραπλανάμε τον καταναλωτή. Πρώτα ο καταναλωτής, γιατί όλοι είμαστε καταναλωτές. Και φυσικά, στήριξη του παραγωγού. 

Χθες, λοιπόν, φέρατε αυτό το περιβόητο νομοσχέδιο περί της Ρυθμιστικής Αρχής, που ανοίξατε τη «βεντάλια», βάλατε μέσα και τα απόβλητα, στερεά και μη, βάλατε και την ύδρευση, βάλατε και την αποχέτευση. 

Εγώ θα περίμενα να υπάρχει μία ορθολογιστική διαχείριση του νερού στο θέμα της άρδευσης. Τι γίνεται με την τιμοληψία στους τοπικούς οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων; Παραδοσιακό καρούλι. Φεύγει το νερό από σαράντα μέτρα, χάνεται. 


Εμείς στην Ελληνική Λύση και ο επικεφαλής μας, ο Κυριάκος Βελόπουλος, τι λέμε; «Σταγόνα» άρδευση, κατά τα ισραηλινά πρότυπα, που μας το πρότειναν. Στα υψώματα του Γκολάν, που είναι ερημικές εκτάσεις, το κατάφεραν. Γιατί δεν κάνουμε κάτι ανάλογο; 

Αν δείτε τα στοιχεία για το νερό, με αφορμή το χθεσινό νομοσχέδιο που ανοίγει «κερκόπορτα» ιδιωτικοποίησης, είναι ότι παγκοσμίως μόνο το 6% του νερού στον πλανήτη είναι πόσιμο. Φαντάζει νούμερο που δεν το ξέραμε. Το 94% δεν είναι πόσιμο και δεν θα γίνει ποτέ. 

Δημιουργείτε μια ρυθμιστική αρχή, όπως και στην ενέργεια, όπου η ρυθμιστική αρχή -πρέπει να ξέρει ο καταναλωτής- δεν γίνεται και να ελέγξει το δημόσιο, γίνεται και να ελέγξει τον ιδιωτικό τομέα, όπως έχει γίνει και στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Άρα, λοιπόν, ο «ασκός του Αιόλου» θα ανοίξει. Θα ανοίξει, λοιπόν, η «κερκόπορτα» εκεί για ιδιωτικές εταιρείες στο νερό και θα παίρνει τηλέφωνο η εισπρακτική εταιρεία στον κ. Βιλιάρδο και θα του λέει ότι «μου χρωστάτε 20 ευρώ, θα σας κόψω το νερό». Έχει κοπεί και το ρεύμα. Οπότε, ούτε ρεύμα ούτε νερό. Όλα καλά! Σε λίγο φέρτε και ένα νομοσχέδιο για τον αέρα, να τελειώνουμε. Δεν είναι έτσι τα πράγματα! 

Δεύτερο. Όσοι δήμαρχοι ακούτε τώρα, όπου κι αν πρόσκειστε κομματικά, και στη Νέα Δημοκρατία, αυτό δεν είναι αυτοδιοίκηση, είναι ετεροδιοίκηση. Επιτελικό κράτος με ετεροδιοίκηση δεν γίνεται. 

Ενισχύσατε τις οικονομικές επιτροπές, παραγκωνίσατε τη λεγόμενη «Εκκλησία του Δήμου», το «Εκ» και «καλό», και σιγά-σιγά τραβάτε το «χαλί» από την αυτοδιοίκηση, που τη χρωστάτε: Τα τέλη κυκλοφορίας, τα παρακρατηθέντα, τον λεγόμενο φόρο ζύθου. Δεν είναι επί του παρόντος. Ανοίγετε τον δρόμο για τα σαρανταπεντάρια. Κάνουν «αμαρτίες» στην αυτοδιοίκηση, αλλά στην ουσία είναι ετεροδιοίκηση, με αφορμή τη χθεσινή μέρα. 

Τράπεζα σπόρων. Σας το είπε ο αγορητής μας. Έχουμε το γενετικό υλικό στη Θεσσαλονίκη, κύριε Υπουργέ, και το αρχιπέλαγος, αν θυμάμαι καλά, στη Σάμο. Οι σπόροι, αν εκλείψουν, δεν μπορούν να αναπαραχθούν από τη «μάνα» ελληνική γη. Άρα, λοιπόν, χάνεται «θησαυρός» που μπορούσαμε να τον εκμεταλλευτούμε. 

Εγώ θέλω, λοιπόν, ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ να μιλάει για αλώνια, για κράνα, για  νέες καλλιέργειες. Εμείς στην Ελληνική Λύση λέμε ότι υπάρχουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ιπποφαές, ρίγανη, βότανα. 

Εγώ θέλω να ρωτήσω πού είναι ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης να μας πει αν υπάρχει πλάνο αναλυτικό -γιατί και αυτός έχει μερίδιο ευθύνης- για το πρόγραμμα «Αγροδιατροφή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μας πείτε ότι θα δώσετε χρήματα για τους δρόμους, πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι έχει κλείσει το ταμείο. 

Το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Περιφερειακής Ανάπτυξης δίνει αυτή τη δυνατότητα στην αγροδιατροφή, δηλαδή τυποποίηση αγροτικών προϊόντων επιδοτούμενα «από το αγρόκτημα στο πιάτο». Χρονικά λήγει το 2027. 

Μην πούμε, κύριε Υπουργέ, ότι έχουμε χρόνο. Έχουμε και τις εκλογές τώρα κ.λπ.. Θα παρέλθει ο χρόνος. Δεν θα έχουμε υπερκεράσει γραφειοκρατικά εμπόδια στην Ελλάδα και θα χάσουμε χρήματα. 

Μιλούσαμε για το νερό χθες, αλλά κουβέντα δε γίνεται για τους ταμιευτήρες βρόχινου νερού, που μπορούν να δώσουν λύση σε πολλά νησιά που έχουν ανομβρία, αν το εκμεταλλευτούμε που χρηματοδοτούν. 

Ο κ. Λιβανός είναι εδώ. Έχετε συνεννοηθεί, κύριε Λιβανέ, με τον κ. Συρίγο  για την τροπολογία; Γιατί το πρωί είχαμε πάλι μια άλλη επίκαιρη ως Ελληνική Λύση. Και τι είπε ο κ. Συρίγος; 

Εμείς είπαμε ότι υπάρχει ένα κοινωνικό φαινόμενο με κάποια πτυχία «φαντάσματα» που έχουν πάρει οι πτυχιούχοι των πρώην ΤΕΙ -αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που τα εξομοίωσε με πανεπιστημιακές σχολές- που δεν είναι κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά τους δικαιώματα. 

Προσέξτε τώρα. Έρχεται το ΣτΕ και δικαιώνει τους μηχανικούς ανακαίνισης κτιρίων με τρεις αποφάσεις και κατηγορεί τέσσερα Υπουργεία ότι κωλυσιεργούν, Ενέργειας, Παιδείας, Υποδομών, Περιβάλλοντος κ.λπ., και λέει το εξής. Έπρεπε να γίνει ένα διοικητικό πλαίσιο εξουσιοδοτημένο που να κατοχυρώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα. Γιατί το λέμε αυτό; Διότι εξαιρέθηκαν δύο πρώην ΤΕΙ και τους πήρε η «μπάλα» όλους. 

Το θέμα είναι άλλο. Εδώ πάτε να κάνετε μια εξαίρεση για τους γεωπόνους. Εμείς μαζί τους είμαστε στο να είναι κατοχυρωμένα τα επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά δεν μπορείτε να κάνετε διακρίσεις αποφοίτων πρώην ΤΕΙ πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Δηλαδή, όπως το ζητούν και οι μηχανικοί, όπως το ζητούν και οι γεωπόνοι. Γιατί κάποτε οι γυμναστές σωματικής αγωγής και οι δάσκαλοι διετούς φοίτησης εναρμονίστηκαν με τις τεταρτοετείς σχολές και έκαναν σύντομα σεμινάρια. Δεν μπορούν να περιμένουν πότε θα συνεδριάσει η Εθνική Επιτροπή Ανώτατης Εκπαίδευσης, η ΕΘΑΑΕ. 

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Και τι θα γίνει; Ο πατέρας έχει πληρώσει από τον κάματό του τα μαλλιοκέφαλά του τέσσερα εξάμηνα, για να τελειώσει το παιδί του τη Σχολή Δομικών ή Μηχανικών ή Γεωτεχνικών και περιμένει με αυτό το πτυχίο. Και ο κ. Συρίγος, που δεν είχα τριτολογία για να του απαντήσω, λέει ότι «μην λέτε ότι υπάρχει πτυχίο χωρίς αντίκρισμα». Μα, το πτυχίο το έχουμε. Δεν αμφισβητούμε το «επίσταμαι». Αλλά, όταν έχεις ένα πτυχίο και δεν μπορείς επαγγελματικά να ικανοποιηθείς συνειδητά, είναι σαν να μην έχει αντίκρισμα, διότι δεν το χρησιμοποιείς. Δεν είναι ντροπή η δουλειά, είναι ιερή. Δουλεύεις ντελιβεράς και περιμένεις πότε θα σου αναγνωρίσουν τα επαγγελματικά σου δικαιώματα, για να πας να δουλέψεις ως επιστήμονας. 

Συνεννοηθείτε με τον κ. Συρίγο γι’ αυτή την τροπολογία, διότι πάλι θα έχετε «φατρίες», υπό την έννοια ότι θα βάζετε τους γεωτεχνικούς, θα αφήνετε τους μηχανικούς απ’ έξω. Έτσι δεν γίνεται. Όλοι οι πολίτες πρέπει να είναι ίσης κατηγορίας. 

Έχουμε πάρα πολλά. Πού είναι η απονιτροποίηση; Προχωράει; Πού είναι το νομοθετικό πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς; 

Για να φρεσκάρουμε τη μνήμη, έχω υπηρετήσει, πέρα από τη δημοσιογραφία, και το συνεταιριστικό κίνημα. Η ισχύς εν τη ενώσει! Έχετε δώσει τη δυνατότητα στα διοικητικά συμβούλια των συνεταιρισμών να μπει ανταγωνιστής ιδιώτης και έχει δικαίωμα με την ψήφο του να καθορίσει αποφάσεις. Αυτά έπρεπε ήδη να τα έχετε δει. 

Πρέπει επίσης να πούμε και κάτι άλλο. Οι βουβαλοτρόφοι…

Όσον αφορά αυτούς τους ανθρώπους, από τον Δεκέμβριο «τρέχουν» οι υποχρεώσεις προς τρίτους και τώρα μπήκαν τα λεφτά τους για τα βουβάλια. Έχω πολλούς βουβαλοτρόφους στις Σέρρες. Οι άνθρωποι έχουν μια μοναδικότητα στο αντικείμενο. Ναι, αλλά τα χρέη προς τρίτους, τράπεζες κ.λπ., «τρέχουν». Πώς θα τα πληρώσουν; Το ίδιο και για άλλα είδη που θα μπορούσαν να έχουν πλουτοπαραγωγικό ιστό. Γιατί έχουμε φίλο που κατάφερε να κάνει τα γαϊδούρια κοπάδι στη Νιγρίτα. Είναι ο φίλος μου ο Διογένης. 

Πρέπει να δείτε ακόμη τέτοιου είδους παραγωγή κτηνοτροφίας -παρακαλώ- και για το γαϊδουρινό γάλα. Θυμάστε τον κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε πενήντα χιλιάδες κτηνοτρόφους ότι θα δώσει κάπου 75 εκατομμύρια ευρώ;

Ξέρετε, κύριοι, πόσοι είναι οι κτηνοτρόφοι στην Ελλάδα; Πάνω από εκατόν είκοσι χιλιάδες, άρα, οι άλλοι δεν παίρνουν. Να μιλάμε με ακριβή νούμερα! Δεν φταίει ο Πρωθυπουργός, έτσι του έδωσαν τα νούμερα.

Ο πρωτογενής τομέας, λοιπόν και δη –παρακαλώ- ο αγροτοκτηνοτροφικός, όπως και οι αλιείς -γιατί έχουμε φέρει παράδειγμα στην Ελληνική Λύση και για την ιχθυοκαλλιέργεια- είναι πολύ βασικός πυλώνας.

Κώστας Μπούμπας: Τεράστια τα προβλήματα των μελισσοκόμων στην ελληνική επικράτεια

Ακολουθήστε το e-vima.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ.

 

Σερρών Θεολόγος: Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, ένα μεγαλειώδες πρότυπο χριστιανικής πίστεως!

Η πανσεβάσμιος ιερά μνήμη του Αγίου Λουκά, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως της Κριμαίας, του ιατρού και ομολογητού, εορτάσθηκε, με λαμπρότητα και στην κατά Σέρρας Εκκλησία, με επίκεντρο...

Σοφία Μουτίδου: Είμαι χρόνια σε αγωγή, παίρνω αντικαταθλιπτικά

Διατροφή δεν κάνω για να γίνω όμορφη, αλλά για να πονάω λιγότερο πια, δήλωσε η κωμικός Η Σοφία Μουτίδου μίλησε για τα επαγγελματικά της, το...

Βόλος: 10χρονος έσωσε τη μητέρα του από τα χέρια του νταή πατέρα

Ο 33χρονος απειλούσε ότι θα τραβήξει τη σκανδάλη αν η γυναίκα καλέσει τις Αρχές, με το παιδί να επεμβαίνει και να καλεί την Αστυνομία Μπροστά...

Σοφία Αρβανίτη: Είχα σχέση με διάσημο πρόσωπο που δεν μαθεύτηκε

Συνέντευξη στην εκπομπή της Δανάης Μπάρκα παραχώρησε η Σοφία Αρβανίτη. Η επιτυχημένη τραγουδίστρια, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι στο παρελθόν είχε σχέση με διάσημο πρόσωπο,...

Διαβάστε επίσης

Δείτε επίσης.

 

Ενόψει Ευρωεκλογών σε Σιδηρόκαστρο και Νιγρίτα ο Κώστας Καραμανλής!

Με επισκέψεις στο Σιδηρόκαστο τη Πέμτη και στη Νιγρίτα τη Παρασκευή συνέχισε ο Κώστας Καραμανλής την περιοδεία του στο Νομό Σερρών ενόψει της αυριανής...

Τζόυς Ευείδη: «Ως σερβιτόρα είχα πιο πολλά λεφτά από τους ηθοποιούς»

Η γνωστή ηθοποιός σε μια εκ βαθέων συνέντευξη για τη διαδρομή της στην τέχνη της υποκριτικής. Η Τζόυς Ευείδη αποκάλυψε πως προτίμησε να εργαστεί ως...

Ψήφισε η Δημοτική Επιτροπή Σερρών την αλλαγή του συμβούλου για τον οδοφωτισμό (LED)

Η Δημοτική Επιτροπή στο Δήμο Σερρών αποφάσισε  κατά πλειοψηφία την ματαίωση της διαδικασίας ανάθεσης δημόσιας σύμβασης με τίτλο «Παροχή υπηρεσιών ανεξάρτητου συμβούλου υποστήριξης του δήμου στη σύμβαση...

Συνέχισε να διαβάζεις