Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Η επάνοδος θα είναι βασανιστική !

Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης μιλάει για το δεύτερο κύμα της πανδημίας και την επάνοδο της οικονομίας.

Τον Γρηγόρη Ζαρωτιάδη οι Σερραίοι μπορεί να τον γνώρισαν σαν υποψήφιο βουλευτή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά η εργασία του σήμερα είναι καθηγητής Εφαρμοσμένης Οικονομικής στο Α.Π.Θ., στην οποία είναι και Κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών.

Σύμφωνα με τον Γρηγόρη το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να ενισχυθεί, και μάλιστα να κινηθεί η χώρα μας γρήγορα, καθώς η πρότερη εμπειρία δεν μας αφήνει περιθώρια για εφησυχαστικές αισιοδοξίες.

Σύμφωνα με τον ίδιο το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκει τη χώρα απροετοίμαστη, καθώς το ενδιάμεσο διάστημα δεν ενισχύθηκαν οι δομές υγείας.

Ένα ακόμη γενικευμένο απαγορευτικό κινδυνεύει να αποβεί πιο καταστρεπτικό, διότι οι αντοχές, κυρίως των μικρών και μικρομεσαίων, έχουν ήδη περιοριστεί από το πρώτο «lock down».

Μακροοικονομικά, η διψήφια και πλέον ύφεση για το 2020 πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προς ολική διάψευση των υπεραισιόδοξων προβλέψεων του νέου κυβερνητικού προϋπολογισμού, με σοβαρές συνέπειες στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Επιπρόσθετα, εκτός της κατά κεφαλήν επιδείνωσης, προφανώς ο καταμερισμός των βαρών που προκύπτουν δεν είναι ισομερής, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιδείνωση της βαθαίνουσας ανισότητας στην ελληνική κοινωνία.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Το εισόδημα της εργασίας και οι αυτοαπασχολούμενοι υφίστανται το κύριο βάρος.

Αν και το πανδημικό φαινόμενο φαίνεται κι ελπίζουμε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί έως και την ερχόμενη άνοιξη, η θεωρία του οικονομικού «ελατηρίου» δεν αναμένεται να επιβεβαιωθεί, κυρίως λόγω της «κόπωσης» από την αμέσως προηγηθείσα οικονομική κρίση.

Η επάνοδος της οικονομικής δραστηριότητας στα προ κορονοϊού επίπεδα θα είναι πιο βασανιστική.

Λύσεις υπάρχουν και δεν μπορεί παρά να είναι τολμηρές και ριζοσπαστικές: διεθνώς μια συντονισμένη επέκταση του δημοσιονομικού χώρου για έργα υποδομών και παραγωγικές επενδύσεις, προς καταπολέμηση της χωρικής ανισότητας και ενίσχυση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει να ενισχυθεί, ενώ για την Ελλάδα είναι στοίχημα αφενός το πόσο γρήγορα αλλά και πόσο εύστοχα θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια που της αναλογούν, ενώ αφετέρου πρέπει επιτέλους να κατανοήσουμε ότι η υγεία και η παιδεία είναι κοινωνικά αγαθά και απαιτούν σοβαρό, μακρόπνοο σχεδιασμό με ανάλογες δημόσιες επενδύσεις.

Όμως, η πρότερη εμπειρία δεν μας αφήνει περιθώρια για εφησυχαστικές αισιοδοξίες, ούτε διεθνώς, ούτε στη χώρα μας.

* Ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής, κοσμήτορας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της Ενωσης Οικονομικών Πανεπιστημίων Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης και Παρευξείνιας Ζώνης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Κοινωνικών Ερευνών «Δημήτρης Μπάτσης».