01/05/2024
24.2 C
Serres

Σίσσυ Χρηστίδου: Η καθημερινότητα μετά το διαζύγιο – «Ζω λίγο διπλή ζωή»

0

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά για την καθημερινότητα ως χωρισμένη μητέρα

H Σίσσυ Χρηστίδου παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού στο Youtube. Η παρουσιάστρια μίλησε για τις σπουδές της στην υποκριτική, το πώς έγινε παρουσιάστρια αλλά και τη καθημερινότητα μετά το διαζύγιό της.

«Τώρα στα 44 έχω λιγότερες ανασφάλειες από τότε που ήμουν 25 χρονών. Είμαι πιο καλά. Είχα πάρα πολλές ανασφάλειες.

Στα 25 μου είχα πάρα πολλές αγωνίες, τώρα δεν με νοιάζει καθόλου. Είχα αγωνία αποδοχής, αν αρέσω στους άλλους, αν με αγαπάνε. Τώρα η αγωνία μου είναι αν εγώ σε συμπαθώ.

Δεν αναρωτιέμαι αν σου κάνω πια, δεν με νοιάζει. Δεν είναι η εικόνα, αυτό είναι μέσα σου, το πώς αισθάνεσαι.

Έβλεπα τα πάντα με μεγεθυντικό φακό, είχα τρομερές ανασφάλειες.

Τώρα το λυπάμαι αυτό το κορίτσι, κρίμα» ανέφερε η Σίσσυ Χρηστίδου.

«Ζω λίγο διπλή ζωή… Αυτό που το ζουν οι χωρισμένες μανάδες. Όταν δεν έχω τα παιδιά, έχω ξαφνικά όλον αυτόν τον ελεύθερο χρόνο που πριν δεν τον είχα.

Γιατί είχα τα παιδιά πάντα. Τώρα έχω δυόμιση ημέρες την εβδομάδα χωρίς τα παιδιά. Ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα πεδίο… στην αρχή μου ήταν δύσκολο, όλη αυτή η ησυχία.

Μετά λιγότερο, και τώρα μη διαπραγματεύσιμο. Έφτιαξα μια μικρή ζωούλα μέσα στην κανονική ζωή που για εμένα είναι πάρα πολύ σημαντική.

Θα έπρεπε να το κάνουν οι άνθρωποι και μέσα στον γάμο τους», ανέφερε η παρουσιάστρια για τη νέα της καθημερινότητα.

«Έχω έναν ισχυρό διακόπτη. Μπορώ να τελειώσω σε μία μέρα μία ιστορία και με φιλικές σχέσεις και με συνεργασίες και με έρωτες, αν νιώσω ότι δεν είσαι αυτό που νόμιζα ή είχα υπολογίσει.

Χρειάζεται πέντε λεπτά. Δεν είναι σκληρό ούτε άμυνα, είναι ότι δεν είσαι αυτό. Είναι σαν να παίρνεις μία πάστα και τη σηκώνεις και μυρίζει σκ…ά. Δεν λες ωπ σόρρυ;

Δηλαδή, όταν συνειδητοποιείς ότι δεν είναι πάστα αλλά σκ…ά, είναι ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε η Σίσσυ Χρηστίδου.

Κώστας Αποστολάκης: «Θα ήθελα να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Καιρός: Ανάσταση με ομπρέλες, αλλαγή σκηνικού την Κυριακή του Πάσχα -Ποιοι θα σουβλίσουν σε υπόστεγα

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα και τις επόμενες ημέρες, επηρεάζοντας τα σχέδια για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Η ΕΜΥ προβλέπει πως το Μεγάλο Σάββατο θα σημειωθούν βροχές σε αρκετές περιοχές της χώρας, οι οποίες όμως βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο.

Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, αναμένονται στην ηπειρωτική χώρα λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Μ. Τετάρτη (1/5)

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες έως και τις απογευματινές ώρες στα ανατολικά και στα βόρεια ηπειρωτικά, στην Εύβοια και στη βόρεια Κρήτη, με λίγες τοπικές βροχές προβλέπονται για σήμερα Πρωτομαγιά (Μ. Τετάρτη).

Στη δυτική χώρα αναμένεται βαθμιαία αύξηση των νεφώσεων μετά το μεσημέρι και πιθανώς να σημειωθούν τοπικές βροχές, κυρίως στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι-νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 και στη νησιωτική χώρα τους 23 με 24 και τοπικά στη νότια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή (1/5)

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς πρόσκαιρους όμβρους τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία από το μεσημέρι σε νότιους-νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Στα ανατολικά τμήματα βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στη Δυτική Μακεδονία δύο με τρεις βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Στο Ιόνιο αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών στα νότια τις απογευματινές ώρες. Στα ηπειρωτικά λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις απογευματινές ώρες, με πιθανούς όμβρους στα ορεινά.
Άνεμοι: Στα βόρεια νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Στα νότια πελάγη, από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια και από το απόγευμα βαθμιαία λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη κυρίως στα ορεινά και πιθανώς στις Κυκλάδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς και στη νότια Κρήτη τοπικά έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα και στο νότιο τμήμα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου αναμένεται γενικά αίθριος. Στα βόρεια νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Ανατολικών διευθύνσεων 3 με 4 και στις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις και από το μεσημέρι βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα τοπικών όμβρων τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΕΜΥ: Ο καιρός έως και την Κυριακή του Πάσχα (5/5)

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 2/5

Στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία και βαθμιαία στη Θράκη προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και, κυρίως στα ορεινά, μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στα ηπειρωτικά ορεινά είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι ασθενείς και βαθμιαία δυτικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 6 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ανατολικά ως προς τις μέγιστες τιμές της. Θα φτάσει στα νησιά τους 23 με 25 βαθμούς, στα ηπειρωτικά τους 24 με 26 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 27 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3/5

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια αναμένονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, και κυρίως στα δυτικά και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος θα είναι καιρός.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 και, βαθμιαία στο Νότιο Αιγαίο, έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 4/5

Στα δυτικά, στα κεντρικά και στα βόρεια και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα ανατολικά μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Νότιο Αιγαίο.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ, με εξασθένηση τη νύχτα, και μόνο το πρωί στα βορειοανατολικά θα είναι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 5/5

Στην ηπειρωτική χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και κυρίως στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες το πρωί στο Νότιο Αιγαίο, όπου θα σημειωθούν βροχές και βαθμιαία βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο σε όλη τη χώρα.

Τσατραφύλλιας: Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha και του Weather2Go.gr, Γιώργο Τσατραφύλλια, τα επόμενα 24ωρα θα κυλήσουν ως εξής:

Μεγάλη Τετάρτη: Συννεφιές και λίγες ψιχάλες σε Μακεδονία και Κρήτη. Λίγη σκόνη στα δυτικά. Βοριάδες μέχρι 8 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου στα δυτικά.

Μεγάλη Πέμπτη: Λίγη συννεφιά. Τοπικές βροχές στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Αρκετή σκόνη στα δυτικά. Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία μέχρι 27 βαθμούς Κελσίου.

Μεγάλη Παρασκευή: Βροχές και σποραδικές καταιγίδες στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα. Αρκετή σκόνη. Δυτική άνεμοι μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι 26 βαθμούς.

Μεγάλο Σάββατο: Άστατος στις περισσότερες περιοχές, ή βροχές στη βόρεια Ελλάδα. Βόρειοι άνεμοι μέχρι 7 μποφόρ στα πελάγη. Η θερμοκρασία μέχρι 23 βαθμούς Κελσίου.

Κυριακή του Πάσχα: Άστατος στις περισσότερες περιοχές, ή τοπικές βροχές στα δυτικά και στα βόρεια. Λίγη σκόνη. Βοριάδες μέχρι 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία μέχρι 25 βαθμούς Κελσίου.

Πότε θα ξαναδούμε τη βενζίνη στα 1,50 ευρώ;

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Κρήτη: Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και έπαθε ανακοπή

0

Η γυναίκα διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο – Το παιδί βρέθηκε σε παρακείμενη επιχείρηση

Συναγερμός σήμανε στο κέντρο του Ηρακλείου στην Κρήτη το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, όταν μια γυναίκα έχασε τις αισθήσεις της στην πλατεία Κορνάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του neakriti, η γυναίκα συνόδευε το παιδί της στο κέντρο της πόλης όταν ξαφνικά το έχασε από τα μάτια της.

Η γυναίκα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχασε τις αισθήσεις της στην πλατεία έχοντας πάθει ανακοπή, με τους διασώστες του ΕΚΑΒ, που κατέφτασαν στο σημείο, να καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να την επαναφέρουν.

Την ίδια ώρα, δύναμη της Ομάδας ΔΙΑΣ ξεκίνησε να αναζητά το παιδί της γυναίκας, το οποίο τελικά βρέθηκε μετά από λίγο σε παρακείμενη επιχείρηση, οι υπεύθυνοι της οποίας το είχαν υπό την προστασία τους έως ότου εμφανιστεί κάποιο συγγενικό πρόσωπο για να το παραλάβει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γυναίκα διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο, με την κατάσταση της υγείας της να παραμένει προς το παρόν άγνωστη.

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: 52χρονη έκοψε τις φλέβες της και πήδηξε από τον 5ο όροφο

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά

Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει – Μέχρι πότε παραμένει κρεμασμένο

0

Το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης.

Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Πρωτομαγιά.

Το μαγιάτικο στεφάνι είναι φτιαγμένο με βέργα από ξύλο κληματαριάς και ανοιξιάτικα λουλούδια.

Το έθιμο έχει τις ρίζες του στην αρχαία Ελλάδα και την αρχαία ελληνική θρησκεία.

Στα νησιά της Μεσογείου την Πρωτομαγιά, φτιάχνουν ένα στεφάνι με λουλούδια συνήθως αγριολούλουδα, μαργαρίτες και πιο σπάνια παπαρούνες.

Το λουλούδινο στεφάνι κρεμιέται έξω από τα σπίτια.

Όλα τα σπίτια, έκτος από εκείνα που έχουν πένθος, φτιάχνουν στεφάνι για προστασία, υγεία, ευτυχία, για το μάτι, με τον ανάλογο συνδυασμό λουλουδιών.

Το στεφάνι θα παραμείνει στο σπίτι έως τα μέσα του καλοκαιριού.

Στη γιορτή του Άη Γιάννη του Κλήδονα το ρίχνουν στη φωτιά.

Ανάβουν φωτιές σε δρόμους και πλατείες και πηδούν πάνω από τη φωτιά τρεις φορές, τρέχοντας.

Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο – Όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά

Αναστάσιμη πολίτικη κοτόσουπα

0

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμιών της Πόλης δεν σερβίρει μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο.

Σερβίρει μια πληθωρική, παχιά, δεμένη με ρου κοτόσουπα, βάλσαμο για όποιον τερματίζει τη νηστεία.

Στην Πόλη γενικώς δεν την αυγοκόβουν τη σούπα, αλλά στο τέλος καίνε πάπρικα με βούτυρο στο τηγάνι και την περιχύνουν, για έξτρα νοστιμιά.

Τη δοκιμάσαμε μπροστά στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, στην πλατεία Ταξίμ στο Σταυροδρόμι του Πέραν, σε ένα αναστάσιμο δείπνο λιτό, όπως πατροπαράδοτα συνηθίζεται τούτη τη νύχτα: με κοτόσουπα, τσουρέκι, πικάντικο κασέρι, παστουρμάς, σουτζούκι και άλλα αλλαντικά, κόκκινα αυγά και ποτήρια με ζεστό γάλα. Τίποτε άλλο.

Με αυτό το δείπνο λήγει η νηστεία της Σαρακοστής, η οποία τηρείται πιστά. Τη σούπα ετοίμασε ο Τούρκος μάγειρας της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου του Πέραν, Hüseyin Ayvaz.

30′ προετοιμασία
2 ώρες μαγείρεμα

Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 30′

Υλικά

Μερίδες: 6-8

1 κοτόπουλο, περίπου 1.500 γρ.
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο στη μέση
1 καρότο, κομμένο στη μέση
1 μικρή σελινόριζα, κομμένη στη μέση
1 σκελίδα σκόρδο, σε φετάκια
1 φύλλο δάφνης
1 κουτ. γλυκού αλάτι
100 γρ. βούτυρο αγελαδινό
50 ml ελαιόλαδο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα φρέσκο αγελαδινό, κρύο
100 γρ. κριθαράκι ψιλό
χυμός από 1 1⁄2 λεμόνι αλάτι

Για το σερβίρισμα

80 γρ. βούτυρο αγελαδινό
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 μάτσο άνηθος, ψιλοκομμένος

Διαδικασία

Για την πολίτικη κοτόσουπα, ξεκινάμε βράζοντας σε μια βαθιά κατσαρόλα το κοτόπουλο με το κρεμμύδι, το καρότο, τη σελινόριζα, το σκόρδο, τη δάφνη, μπόλικο αλάτι και 3 λίτρα νερό σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.

Βγάζουμε το κοτόπουλο και το αφήνουμε σε μια πιατέλα. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε και πετάμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.

Σουρώνουμε τον ζωμό και τον μετράμε: πρέπει να είναι 2 λίτρα, αλλιώς συμπληρώνουμε με καυτό νερό. Αφήνουμε κατά μέρος.

Μόλις κρυώσει λίγο το κοτόπουλο, το ξεψαχνίζουμε και το ψιλοκόβουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα, καθαρισμένη, ζεσταίνουμε το βούτυρο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, μέχρι το βούτυρο να λιώσει.

Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και το καβουρδίζουμε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ξανθύνει.

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κρύο γάλα, σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα μέχρι να διαλυθούν τυχόν μικρά κομπαλάκια και το γάλα να ζεσταθεί και να αχνίσει ελαφρά.

Ρίχνουμε τα 2 λίτρα ζεστού ζωμού, δυναμώνουμε τη φωτιά και ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει.

Ρίχνουμε το κριθαράκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.

Προσθέτουμε τα ψαχνά του κοτόπουλου και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να μαλακώσει το ζυμαρικό και η σούπα να δέσει ωραία. Προς το τέλος προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αποσύρουμε.

Σερβίρισμα

Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά, μέχρι να λιώσει.

Ρίχνουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε, ώστε να χρωματιστεί το βούτυρο και να αρχίσει να τσιτσιρίζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Μοιράζουμε την καυτή κοτόσουπα σε πιάτα και σε κάθε μερίδα ρίχνουμε λίγο από το λιωμένο βούτυρο.

Πασπαλίζουμε την πολίτικη κοτόσουπα με άνηθο και σερβίρουμε.

Λαμπρόψωμο

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο – Όταν ο Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών Του

0

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο.

Το πρωί τελείται o εσπερινός της Μεγάλης Τετάρτης και Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.

Βρισκόμαστε στο μέσο της Μεγάλης Εβδομάδας. Το γεγονός που έρχεται η Εκκλησία να μας θυμίσει, λαμβάνει χώρα δύο ημέρες πριν οδηγηθεί ο Ιησούς Χριστός στο Σταυρό.

Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος είναι αυτός που εξιστορεί τι έγινε εκείνη την ημέρα:

Ο Ιησούς βρισκόταν στο σπίτι του Σίμωνα του λεπρού. Εκεί εμφανίστηκε μια γυναίκα κρατώντας ένα μπουκαλάκι με ακριβό μύρο.

Ζήτησε συγχώρεση από τον Υιό του Θεού, επειδή ήταν πόρνη, και έριξε αυτό το μύρο στα μαλλιά Του.

Οι μαθητές του Ιησού, θεώρησαν την πράξη αυτή μεγάλη σπατάλη, αφού θα μπορούσαν να πουλήσουν το μύρο και με τα χρήματα που θα έπαιρναν να βοηθούσαν τους φτωχούς.

Ο Ιησούς παίρνοντας το μέρος της γυναίκας, επίπληξε τους μαθητές του, λέγοντας τους ότι η γυναίκα αυτή του έκανε καλό, αφού με αυτό το μύρο τον ετοίμασε για την ταφή.

Τους θύμισε ότι τους φτωχούς θα μπορούν να τους βοηθούν καθ’ όλη την διάρκεια της ζωής τους, ενώ Εκείνον θα τον έχουν για λίγο ακόμα.

Την συγχώρησε για τις αμαρτίες της και, προφητικά μιλώντας, είπε ότι η πράξη της αυτή θα αναφέρεται στο Ευαγγέλιο που θα κηρυχθεί σε όλο τον κόσμο, αποτελώντας, αυτή η αναφορά, ένα μνημόσυνο γι’ αυτήν.

Τότε ο Ιούδας έφυγε και πήγε να συναντήσει τους Αρχιερείς.

Τους ρώτησε τι θα του δώσουν για να τους παραδώσει τον Χριστό, και αυτοί του υποσχέθηκαν τριάντα αργύρια.

Το απόγευμα γίνεται η Ακολουθία του Ευχελαίου και η τελετή του Νιπτήρος που είναι και ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα.

Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών του Χριστού.

Κατά την διάρκεια του Μυστηρίου του Μεγάλου Ευχελαίου, διαβάζονται επτά Ευαγγέλια και επτά Ευχές.

Ευλογείται έτσι το λάδι με το οποίο ο ιερέας «σταυρώνει» τους πιστούς στο μέτωπο, στο πηγούνι, στα μάγουλα και στις παλάμες.

Μεγάλη Τρίτη: Η Ανάμνηση των Δέκα Παpθένων

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο αγοράκι σε νηπιαγωγείο γιατί… δεν της άρεσε το χτένισμά του

Δασκάλα νηπιαγωγείου κούρεψε τα μαλλιά 5χρονου αγοριού, καθώς δεν της άρεσε το κούρεμα του, στα Γιαννιτσά, όπως καταγγέλλει η μητέρα του παιδιού.

Ο 5χρονος θαυμάζει τον ποδοσφαιριστή Ντέιβιντ Μπέκαμ και γι’ αυτό ζήτησε από τη μητέρα του να κάνει τα μαλλιά του όπως το ίνδαλμά του.

“Τα μακραίναμε για πολλούς μήνες γιατί ήθελε να του μοιάσει», υποστήριξε αρχικά η μητέρα.

Όπως κατήγγειλε η ίδια στο MEGA, «όταν πήγα στο σχολείο, λέει η κυρία Ζωή στο παιδί “αχ Ανέστη κουρεύτηκες; Μπράβο, με γεια σου”.

Φεύγει το παιδί μέσα και μου λέει η δασκάλα ότι, “γιατί δεν κουρέψατε λίγο παραπάνω τα μαλλιά του και πέφτουν μπροστά στα μάτια του;”.

Και της απάντησα επειδή τα μαζεύομε κοτσίδα και μου λέει “άντε καλέ, τι χαζά είναι αυτά”».

Μετά από αυτή τη συνάντηση, σύμφωνα με την μητέρα, όταν το παιδί γύρισε σπίτι το ίδιο απόγευμα, της είπε ότι, «πάμε να κόψω τα μαλλιά μου; Η κυρία μου είπε ότι αν δεν κόψω τα μαλλιά μου θα φωνάξει την αστυνομία».

Την επόμενη μέρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η μητέρα του παιδιού κλήθηκε να παραλάβει από το νηπιαγωγεί0ο το παιδί καθώς είχε κάνει πάνω του την ανάγκη του.

«Όταν στρεσάρεται και πιέζεται ψυχολογικά το παιδί, βγάζει ψυχοσωματικά. Πάω να του μαζέψω τα μαλλιά, τα σηκώνω και βλέπω ότι λείπουν τα μισά μαλλιά. Του τα είχαν κόψει με ψαλίδι.

«Ζήτησα να μάθω ποιος το έκανε και ακόμα δεν μου λέει το παιδί. Το κομμάτι που λείπει από εδώ κάτω και του το έχουνε κόψει ήταν περίπου τόσο πιο μακρύ. Τα μαλλάκια του πλέον δεν πιάνονται», πρόσθεσε.

Τότε η μητέρα επικοινώνησε με τη δασκάλα, χωρίς όμως να παίρνει κάποια απάντηση για το ποιος έκοψε τα μαλλιά του παιδιού της. Έτσι πήγε στο τμήμα να το καταγγείλει.

«Με ποιο δικαίωμα κουρέψατε το παιδί μου»

«Με ποιο δικαίωμα κουρέψατε το παιδί μου χωρίς να ενημερωθώ και να δώσω την συγκατάθεσή μου; Είναι ψυχολογική και ουσιαστικά σωματική βία», είπε η μητέρα του παιδιού.

Μάλιστα, επισήμανε πως δεν είναι πρώτη φορά που αντιμετωπίζει κάποιο συμβάν με το 5χρονο παιδί της στο σχολείο.

«Το πρώτο περιστατικό είχε γίνει όταν ξεκίνησαν τα σχολεία, που είχε έρθει ο μικρός στο σπίτι με κόκκινο αυτάκι. Όταν τον ρώτησα γιατί πονάει το αυτάκι σου, μου είπε γιατί μου το τράβηξε η κυρία», ανέφερε.

Τι είπε ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας

Ο Αλέξανδρος Κόπτσης, περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης κεντρικής Μακεδονίας μίλησε στην ίδια εκπομπή για την υπόθεση του 5χρονου αγοριού.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, μέχρι και τώρα δεν έχει κατατεθεί καμία επίσημη και έγγραφη καταγγελία στην περιφερειακή διεύθυνση αλλά και στην αντίστοιχη διεύθυνση εκπαίδευσης.

Κύπρος: Τη βίαζε και εκείνη τον αγκάλιασε επειδή νόμιζε πως ήταν ο σύντροφός της που κοιμόταν δίπλα

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά

Κώστας Αποστολάκης: «Θα ήθελα να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

0

“Είναι έρωτας κανονικός, θείος! Όπως είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο, έτσι είσαι ερωτευμένος και με τον Ιησού Χριστό” ομολογεί ο Κώστας Αποστολάκης.

Καλεσμένος της Αθηναϊδας Νέγκα βρέθηκε ο Κώστας Αποστολάκης, τη νύχτα της Μ. Τρίτης, στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα αργά» του Action 24.

Μάλιστα, με αφορμή και την τρέχουσα Μεγάλη Εβδομάδα, ο δημοφιλής ηθοποιός θέλησε να εξηγήσει γιατί προτιμά να είναι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό.

«Έχεις κάνει μια δήλωση, η οποία είναι αδιανόητη για τη σόουμπιζ! Ότι «δεν θέλω να ερωτευτώ», ενώ συνήθως όλοι λένε ότι κάτι σκέφτονται» σημείωσε αρχικά η οικοδέσποινα του talk show για να τοποθετηθεί ο Κώστας Αποστολάκης ως εξής.

«Είδες, είναι και αυτό παραποιημένο. Εγώ δεν είπα ότι δεν θέλω να ερωτευθώ. Είπα ότι προτιμώ να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό και αυτό παρεξηγήθηκε πάρα πολύ.

Δεν είμαι όμως ο πρώτος άνθρωπος που το έχει πει αυτό και δεν θα είμαι και ο τελευταίος, εύχομαι. Και δεν είπα ότι είμαι. Είπα ότι θα ήθελα να είμαι».

«Γιατί πιστεύεις ότι θα ήθελες να είσαι και δεν είσαι ήδη;» ρώτησε η Αθηναϊδα Νέγκα με τον ηθοποιό να απαντά, ύστερα από μια μικρή παύση, «γιατί δεν τηρώ το Ευαγγέλιο».

«Είναι έρωτας κανονικός (σ.σ. ο Ιησούς Χριστός). Θείος έρωτας. Όπως είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο, έτσι είσαι ερωτευμένος και με τον Ιησού Χριστό.

Το έχω νιώσει κάποια στιγμή και μου φεύγει. Ξέρεις, η χάρις έρχεται και φεύγει γιατί δεν είμαστε σταθεροί.

Λογικό είναι και κάτι πολύ ανθρώπινο» συμπλήρωσε, επίσης, ο Κώστας Αποστολάκης σε αυτή τη νέα τηλεοπτική του συνέντευξη στο Action 24.

Μαρία Μπακοδήμου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια – Όλα πήγανε καλά, γράφει

Έψαλλαν στη Βαρβάρα Μητλιάγκα τα κάλαντα του Λαζάρου

Νίκος Ορφανός: Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά

0

Ήταν δύο εβδομάδες πρόωρη και ελλιποβαρής, έμεινε 13 ημέρες στην μονάδα φροντίδας νεογνών, αποκάλυψε σε ανάρτησή του

Μία από τις πιο καλύτερες περιόδους της ζωής τους διανύουν ο Νίκος Ορφανός και η σύζυγός του, Αντιγόνη Παφίλη, καθώς πριν από 13 ημέρες υποδέχτηκαν στον κόσμο την κόρη τους. Το ζευγάρι απέκτησε το δεύτερο παιδάκι του.

Το χαρμόσυνο γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος ο ηθοποιός με ανάρτησή του.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ορφανός έγραψε: «Το ωραιότερο Πάσχα της ζωής μας! Στις 17 Απριλίου, πριν από 13 ημέρες ακριβώς γεννήθηκε η κόρη μας.

Ήταν δύο εβδομάδες πρόωρη και ελλιποβαρής, έμεινε 13 ημέρες στην μονάδα φροντίδας νεογνών.

Σήμερα την πήραμε σπίτι. Είναι μικροσκοπική, με ξανθοκόκκινο μαλλάκι, άλλο ένα πλάσμα αγάπης που μεγάλωσε και ομόρφυνε την οικογένειά μας».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου.

Ήβη Αδάμου για τον Μιχάλη Κουινέλη: Ήταν η πρώτη φορά που μου άρεσε ένας άνδρας, ήταν η πρώτη μου σχέση

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Ήβη Αδάμου για τον Μιχάλη Κουινέλη: Ήταν η πρώτη φορά που μου άρεσε ένας άνδρας, ήταν η πρώτη μου σχέση

0

Ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύομαι, εκμυστηρεύτηκε η τραγουδίστρια

Η Ήβη Αδάμου περιέγραψε τη γνωριμία της με τον σύντροφό της, Μιχάλη Κουινέλη, σε πολύ νεαρή ηλικία και εξομολογήθηκε ότι ήταν η πρώτη φορά που ερωτευόταν έναν άνδρα αλλά και το ότι ήταν η πρώτη της σχέση.

Η τραγουδίστρια ήταν καλεσμένη στο «The 2Night Show» το βράδυ της Δευτέρας 30 Απριλίου.

Αρχικά, αφηγήθηκε τη γνωριμία τους η οποία έγινε στο X Factor πάνω από 10 χρόνια πριν: «Την πρώτη φορά που είδα τον Μιχάλη ήρθε καλεσμένος στο “X Factor” τo 2009 όταν ήμουν διαγωνιζόμενη.

Γοητεύτηκα για το καλλιτεχνικό κομμάτι, για το τι καλός μουσικός είναι, για το τι ωραία τραγούδια γράφει. Ήμουν και πολύ μικρή».

Δείτε το βίντεο

Στη συνέχεια, περιέγραψε το πότε και υπό ποιες συνθήκες ξανασυναντήθηκαν: «Μετά ξαναβρεθήκαμε το 2010 όταν ο παραγωγός μου τότε ζήτησε να κάνουμε κάποια συνεργασία, να κάνουμε κάποιο τραγούδι μαζί.

Ακόμα μικρή ήμουν. Ακόμα ήμουν με τον μπαμπά μου και τη μητέρα μου στις περιοδείες.

Πλέον ήρθα στην Αθήνα να σπουδάσω Κοινωνιολογία και ξεκίνησα να σπουδάζω και να δουλεύω παράλληλα στο τραγούδι.

Ο παραγωγός μου πήρε πάλι τον Μιχάλη και ζήτησε ένα νέο τραγούδι για τον δίσκο μου και ο Μιχάλης το δέχτηκε με μεγάλη χαρά, συναντηθήκαμε στην Αθήνα στο στούντιο και εγώ ήμουν υπερβολικά χαρούμενη που τον ξαναείδα».

Η Ήβη Αδάμου εκμυστηρεύτηκε ότι ο Μιχάλης Κουινέλης ήταν ο πρώτος της έρωτας.

Συγκεκριμένα, είπε: «Ήταν η πρώτη φορά που ένιωθα τέτοια συναισθήματα, η πρώτη φορά που ερωτεύομαι, η πρώτη φορά που μου άρεσε ένας άντρας τόσο πολύ και η πρώτη μου σχέση.

Ήταν όλα τόσο πρωτόγνωρα και δεν είχα καταλάβει τι μου συνέβαινε ακριβώς. Αλλά εγώ πιστεύω ότι από πάντα κάτι ένιωθα. Δεν ξέρω αν γίνεται κατανοητό, αν είναι λογικό».

Άρης Σερβετάλης: «Είμαστε βαπτισμένοι εν Θεώ και δεν μπορούμε χωρίς Εκείνον. Ο Θεός μας δίνει κουράγιο»

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Εορτολόγιο 1η Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

0

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Προφήτου Ιερεμία, του Αγίου Πανάρετου, της Οσίας Ισιδώρας, της Αγίας Ταμάρας και του Αγίου Φιλοσόφου

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχει γιορτή η:

  • Ιερεμίας
  • Πανάρετος, Παναρέτη
  • Ισιδώρα, Δώρα
  • Τάμαρα, Ταμάρα
  • Φιλόσοφος, Σοφός, Φιλοσοφία, Φιλοσοφή

Προφήτης Ιερεμίας

Ο Ιερεμίας είναι προφήτης και Βιβλικό πρόσωπο που αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη. Είναι ένας από τους μεγάλους προφήτες των Ιουδαίων και των Χριστιανών.

Ο Προφήτης Ιερεμίας γεννήθηκε πιθανώς κατά το 650 π.Χ., στην μικρή πόλη της φυλής Βενιαμίν Αναθώθ, βορειοανατολικά της Ιερουσαλήμ.

Ο πατέρας του ήταν ιερέας και ονομαζόταν Χελκίας. Ανατράφηκε στην ιερατική αυτή οικογένεια με αυστηρότητα.

Μελετούσε τους προ αυτού Προφήτες Ησαΐα και Ωσηέ. Νεότατος στην ηλικία, περίπου 23 – 25 ετών, περί το 627 – 625 π.Χ., καλείται από τον Θεό στο προφητικό αξίωμα.

Ανταποκρίνεται στο θέλημα του Κυρίου και έτσι το όνομά του (Ιερεμίας), που σημαίνει ο Θεός ανυψώνει ή καθιστά, εκφράζει και την αποστολή του.

Ο Προφήτης Ιερεμίας καθαγιάσθηκε πριν από τη γέννησή του, όπως γράφει ο Άγιος Ιερώνυμος.

Πράγματι, στην αρχή του προφητικού του βιβλίου ο Ίδιος ο Θεός του λέγει: «Προ του με πλάσαι σε εν κοιλία επίσταμεί σε και προ του σε εξελθείν εκ μήτρας ηγίακά σε, προφήτην εις έθνη τέθεικά σε».

Σε τέσσερις περιόδους δυνάμεθα να διαιρέσουμε την δημόσια δράση του. Πρώτον, επί του βασιλέως Ιωσίου προ της μετερρυθμίσεως (627 – 621 π.Χ.), δεύτερον, επί του βασιλέως Ιωακείμ μέχρι του Σεδεκίου (609 – 598 π.Χ.), τρίτον, επί Σεδεκίου (598 – 586 π.Χ.) και τέταρτον, μετά την άλωση της Ιερουσαλήμ και την αιχμαλωσία του Σεδεκίου.

Τα δραματικά γεγονότα της εποχής του προφήτη και η ρευστή πολιτική κατάσταση είχαν ως συνέπεια να γίνει ο προφήτης αντιπαθής στους συγχρόνους του, καθώς ήταν υποχρεωμένος να στρέφεται κατά πάντων: κατά των βασιλιάδων για την αλόγιστη πολιτική τους, κατά των ιερέων για την τυπολατρία, την κερδοσκοπία και τον συγκρητισμό τους, κατά των ψευδοπροφητών για τις απατηλές ελπίδες που καλλιεργούσαν στον λαό, κατά των πλουσίων για την καταδυνάστευση των φτωχών και κατά του λαού για την ηθική κατάπτωση και ειδωλολατρία του.

Η ζωή του κατέστη ένα διαρκές μαρτύριο με συλλήψεις, επιβουλές κατά της ζωής του, φυλακίσεις, απαγορεύσεις επισκέψεων στον ναό, κάψιμο των έργων του.

Όλα αυτά γέμισαν με θλίψη τον προφήτη, επηρέασαν βαθύτατα την ψυχολογία του και έκαναν τον λόγο του να είναι συνυφασμένος με τον θρήνο, ταυτόχρονα όμως ανέδειξαν τον ίδιο σε μια από τις πνευματικότερες προσωπικότητες της Παλαιάς Διαθήκης, ώστε να μην είναι τυχαίο το ότι μερικοί σύγχρονοι του Χριστού θεωρούσαν τον Ιησού σαν έναν άλλον Ιερεμία (Κατά Ματθαίον 16, 14).

Δράση

Κλήθηκε στο προφητικό αξίωμα το 627 π.Χ.. Ως προφήτης έδρασε κυρίως στην Ιερουσαλήμ όπου και προφήτευσε τα επερχόμενα δεινά του Βασιλείου του Ιούδα που τελούσε υπό διαρκή απειλή τόσο της Αιγύπτου όσο και των Βαβυλωνίων, όπου και ζητούσε από τον λαό τη διατήρηση της πίστης προς τον Θεό και την ειλικρινή μετάνοια του.

Οι προφητείες του όμως αυτές προκάλεσαν το εναντίον του μίσος από τους άρχοντες των Ιουδαίων όπου και τον φυλάκισαν μέχρι που απελευθερώθηκε από τους Αιγυπτίους μετά την πολιορκία και καταστροφή της Ιερουσαλήμ.

Ο διωγμός

Όταν αποφυλακίσθηκε, όμως, συνέχισε να προφητεύει άλλες συμφορές οπότε και υπέστη νέους διωγμούς από τον Βασιλέα Ιωακείμ (που είχαν επιβάλλει οι Αιγύπτιοι) θεωρούμενος ως εχθρός των Αιγυπτίων.

Αλλά και όταν οι Αιγύπτιοι νικήθηκαν από τον Ναβουχοδονόσορ το 605 π.Χ. και η Ιουδαία περιήλθε πλέον στους Βαβυλώνιους ο Ιερεμίας εξακολούθησε να κηρύττει προφητείες νέων ακόμη συμφορών οπότε και προκάλεσε την τελική εκδίωξή του από την Ιερουσαλήμ και την καταφυγή του στην Αίγυπτο.

Από τότε η τύχη του προφήτη Ιερεμία παρέμεινε άγνωστη, από δε τις διάφορες εικασίες που αναπτύχθηκαν κυριότερη είναι εκείνη κατά την οποία ο προφήτης βρήκε οικτρό θάνατο όταν λιθοβολήθηκε στην Αίγυπτο από συμπατριώτες του.

Βιβλικές αναφορές

Στον προφήτη Ιερεμία ανάγεται το ομώνυμο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης που γράφτηκε από τον γραμματέα του Βαρούχ.

Εκτός αυτού διασώθηκαν επίσης οι “Θρήνοι” του και μια απόκρυφη επιστολή των οποίων όμως η γνησιότητα δεν έχει εξακριβωθεί σε αντίθεση του προφητικού βιβλίου που ουδέποτε αμφισβητήθηκε.

Το βιβλίο του Προφήτη Ιερεμία στην Παλαιά Διαθήκη δεν παρουσιάζει μόνο υψηλές θρησκευτικές ιδέες, αλλά κυρίως μια ζωηρή θρησκευτική προσωπικότητα, διότι ο Ιερεμίας δεν κήρυττε μόνο, αλλά ζούσε την διδασκαλία αυτή με τόση επιμονή, ώστε όχι μόνο ο θάνατός του υπήρξε μαρτυρικός, αλλά και ολόκληρη η ζωή του ήταν ένα διαρκές μαρτύριο.

Η διδασκαλία του Προφήτη Ιερεμία αφορούσε, α) τον άνθρωπο, β) τον Θεό και γ) το λαό του Θεού. Κέντρο και των τριών αυτών είναι η καρδιά, η βάση της προσωπικότητας του ανθρώπου.

Ἀπολυτίκιον

Ἀπολυτίκιον Ἦχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης

Ἐκ γαστρὸς ἠγιάσθης τὴ προγνώσει τοῦ Κτίσαντος, καὶ προφητικῆς ἐπληρώθης ἐκ σπαργάνων συνέσεως, ἐθρήνησας τὴν πτῶσιν Ἰσραήλ, σοφὲ Ἱερεμία ἐν στοργῇ, διὰ τοῦτο ὡς Προφήτην καὶ Ἀθλητήν, τιμῶμεν σὲ κραυγάζοντες, δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι Χριστῷ, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ χορηγούντι διὰ σοῦ, ἠμὶν τὰ κρείττονα.

Εορτολόγιο 30 Απριλίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά

Με τις σημερινές απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης και οι εργαζόμενοι βγαίνουν στον δρόμο διαδηλώνοντας για καλύτερους όρους δουλειάς, για συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις μισθών και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία απεργούν, κόντρα στην πάγια τακτική να αντιμετωπίζεται η Πρωτομαγιά ως αργία και ειδικά φέτος, οργάνωσαν την απεργία κόντρα στην απόφαση του υπουργείου Εργασίας να μεταφέρει την Πρωτομαγιά την Τρίτη 7 Μάη. 

Όσο για την απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 11:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ.

Η Εργατική Πρωτομαγιά  

Δεν είναι αργία, είναι απεργία

Η… προαιώνια Πρωτομαγιάτικη αντιπαράθεση καλά κρατεί, καθώς η κήρυξη της Πρωτομαγιάς ως ημέρας αργίας, από τις περισσότερες χώρες του κόσμου αποτελεί την πιο επίσημη και πανηγυρική αναγνώριση των εργατικών αγώνων που, με αφετηρία την Πρωτομαγιά του Σικάγου, διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας, αναγνώριση των δικαιωμάτων τους, μια καλύτερη πιο ανθρώπινη ζωή. Θα έπρεπε κανονικά να θεωρείται νίκη του εργατικού κινήματος και επιβράβευση των αγώνων του.

Σήμερα και παρά τη μεταφορά της αργίας της Πρωτομαγιάς από το υπουργείο Εργασίας για την Τρίτη του Πάσχα, όλα σχεδόν τα σωματεία των εργαζομένων στη χώρα προκήρυξαν 24ωρη πανελλαδική απεργία για την 1η Μαΐου, μιας και για τα συνδικάτα η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμενης αργίας. 

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Σερρών. Σύνθημα της φετινής εργατικής Πρωτομαγιάς είναι «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα, ο αγώνας συνεχίζεται». «Αγωνιζόμαστε για ειρήνη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, αξιοπρέπεια, ισότητα, σεβασμό στα εργατικά δικαιώματα και στις εργασιακές κατακτήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Σερρών και συνεχίζει: «Αντιμετωπίζουμε καθημερινά τις συνέπειες της ακρίβειας, τις αισχροκέρδειας, της εκτίναξης του κόστους διαβίωσης, στέγασης και του ενεργειακού κόστους».

Άλλωστε η ΓΣΕΕ δεν “διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσεις να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη και μάλιστα μεταφερόμενη και περιφερόμενη και καλεί εργαζόμενους, συνταξιούχους και ανέργους στην 24ωρη γενική απεργία και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων στα συλλαλητήρια 

Από την πλευρά της η ΑΔΕΔΥ καλεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη τη χώρα. 

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί αυξήσεις στους μισθούς κατά 10%, επαναφορά των δώρων στο Δημόσιο, κατάργηση της εισφοράς 2% για την ανεργία, ξεπάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου της διετίας 2016-2017, αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο.

Μήνυμα ΓΣΕΒΕΕ για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Το δικαίωμα στην εργασία αποτελεί ύψιστο κοινωνικό αγαθό, το οποίο η πολιτεία οφείλει να προστατεύει και να προασπίζεται σε κάθε εποχή, σε κάθε πολιτική και οικονομική συγκυρία. Ο συμβολισμός της ημέρας της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποκτά βαρύνουσα σημασία μέσα στην δίνη των όσων καλούμαστε όλοι να  αντιμετωπίσουμε στις νέες συνθήκες που  έχουν διαμορφωθεί.

Οι μικρομεσαίοι  επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι  είχαν πάντα και συνεχίζουν να έχουν  σημαντικούς και άρρηκτους  δεσμούς με την εργατική τάξη και τους εργαζόμενους καθώς στην πορεία των χρόνων πολλές φορές βρέθηκαν σε κοινούς αγώνες. 

Σήμερα περισσότερο από ποτέ αφουγκραζόμαστε  τις αγωνίες και τη θέση των εργαζομένων  και στεκόμαστε αρωγοί  στα αιτήματα  τους. Άλλωστε για τους  μικρούς και πολύ μικρούς εργοδότες η σχέση με τους εργαζόμενους ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι  μια από τις βασικές παραμέτρους που κρίνουν την επιτυχία και την πρόοδο μιας επιχείρησης.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι και αυτοαπασχολούμενοι αφουγκράζονται τις αγωνίες και τη θέση των εργαζομένων στην οικονομία και στην κοινωνία και στέκονται αρωγοί  στα αιτήματα  τους  γιατί  μόνο έτσι μπορεί να  υπάρξει οικονομική σταθερότητα και κοινωνική συνοχή.

ΔΕΕΠ Σερρών: Έρχεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής Άντρη Παράσχου

Αλλαγή διοίκησης στο 10ο Σύνταγμα Πεζικού

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Αλλαγή διοίκησης στο 10ο Σύνταγμα Πεζικού

Την 17 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή Διοικήσεως του 10ου Συντάγματος Πεζικού, στο Στρατόπεδο «ΙΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ».

Το πρόγραμμα της τελετής, έχει όπως παρακάτω:

α.Πέρας παράταξης τμημάτων 10:35Ω

β-Πέρας προσέλευσης αντιπροσωπειών 10:45

Υ-Πέρας προσέλευσης επισήμων 11:00

δ.Προσέλευση Πολεμικής Σημαίας 11:20

ε.Έναρξη τελετής – Δοξολογία 11:05

στ.Πέρας δοξολογίας 11:15

ζ·Ανάγνωση Η.Δ. Παραδίδοντος Δκτού 11:16

η-Υποστολή Λαβάρου Παραδίδοντος Δκτού 11:25

Θ.Ανάγνωση Η.Δ. Παραλαμβάνοντος Δκτού 11:26

1.Έπαρση Λαβάρου Παραλαμβάνοντος Δκτού 11:26

ια.Αποχώρηση Πολεμικής Σημαίας 11:30

ιβ·Πέρας τελετής

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023

ΔΕΕΠ Σερρών: Έρχεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής Άντρη Παράσχου

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

ΥΠΕΡ–ΟΠΤΙΚΩΣ * Εφ’ όλης της ύλης*

Γράφει ο Τάσος Χανλίογλου

Αντί προλόγου: Ποτέ δεν δήλωσα δημοσιογράφος αν και δημοσιογραφώ  και γενικώς συγγράφω τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν φιλοδοξώ σε κανενός  τύπου καριέρα.  

Δεν αμείβομαι από κανέναν δεν λαμβάνω εντολές από κανέναν, είμαι ελεύθερος……… Υπηρεσία του Δήμου, με την έγκριση της Δημάρχου, προς τιμήν της και δική μου, με ενέταξε στον κατάλογο των καλουμένων προς παραχώρηση συνεντεύξεων,  δημοσιογράφων. 

Παραβρέθηκα στην εφ’ όλης της ύλης ανάλυση των πεπραγμένων της προηγούμενης Δ. Αρχής δια στόματος της Δήμαρχου αντιπαραβάλλοντας το δικό της πρόγραμμα με τον γνωστό πολιτισμένο τρόπο που θα πρέπει κάποτε ,συνηθισμένοι σε κάτι άλλο, να τον αποδεχτούμε. 

Συνάντησε, στην γνωστή ανασκαφή που υποσχέθηκε άλλωστε  με το σύνθημα *όλα στο φως* πράγματα και θάματα των απερχόμενων. Όμως από ότι άκουσα έβγαλα το συμπέρασμα ότι μια  Δημοτική Αρχή κάνει ότι γουστάρει και στην συνέχεια χρησιμοποιεί μηχανισμούς οι οποίοι μετατρέπουν νομίμως το κρέας σε  ψάρι και ανερυθρίαστα τα φορτώνει στον επόμενο.  

Αποτέλεσμα, όποιος η οποία Δήμαρχος να παραλαμβάνει τα περισσέματα  από τους άλλους και έλα τώρα να μου πεις πως θα τα βγάλει πέρα. Όσο για ενοχές ούτε συζήτηση.. Όλα περνούν από μια κολυμβήθρα του Σιλωάμ και απαλλαγμένα παραδίδονται προς χρήση. 

Για μια φορά ακόμη σαν να  άκουσα σχεδόν το ίδιο που έχω ξανακούσει. **Τι τα σκαλίζεις Χανλίογλου, δυστυχώς έτσι γίνονται αυτά** Μόνον που τώρα μου εντυπώθηκαν αναλυτικώς. Και γίνομαι σαφής. Ούτε λίγο ούτε πολύ η Δήμαρχος παρέλαβε , για να μην μακρηγορώ, έναν μη Δήμο, στα όρια της εγκατάλειψης μη πω και κατάρρευσης. Σε κάτι που και εμείς οι Δημότες γινόμασταν μάρτυρες. Έτσι λοιπόν η νέα Δ. Αρχή ξεκινά με 6.000.000 Ευρώ  λιγότερα στο ταμείο του προϋπολογισμού. Καλείται λοιπόν με ελλείμματα, χρέη και δεσμευτικές υπογραφές εκατομμυρίων της προηγούμενης Δ. Αρχής ( πέραν των 12-13.000.000 ευρώ)  να προβεί στα εξής. 

Πρώτα από όλα στο απαραίτητο νοικοκύρεμα και στην συνέχεια να διαχειριστεί ένα βουνό υποχρεώσεων που άφησαν όσοι ακόμη δεν το πήραν απόφαση.

 Οι δικές μου ερωτήσεις αφορούσαν ότι συζητά ο απλός κόσμος του μόχθου όπως και ο επιχειρηματικός. Αν δηλαδή το ποσόν των  120.000 ευρώ απευθείας αναθέσεων του πρώτου τριμήνου του 2024 έναντι των 300.000 του πρώτου τριμήνου του 2023, χαρακτηρισμένου  “εργαλείου”  θα το φθάσει του χρόνου τέτοια εποχή με σωστό προγραμματισμό στις 10.000 μόνον.

Καθότι οποίος γνωρίζει λίγα περί δημοπρασιών και αναθέσεων αντιλαμβάνεται ότι στις αναθέσεις τα πληρώνουμε σχεδόν στο διπλάσιο όταν τίποτα δεν μας περισσεύει. Η απάντηση ήταν ότι σταδιακά προς τα εκεί σκοπεύει καθώς σέβεται τους φόρους του Δημότη. 

Δεύτερη μου ερώτηση ήταν αν η επένδυση των περίπου, εξ όσων γνωρίζουν,  2.000.000+ ευρώ προς αποκατάσταση του Δ. Γηπέδου θα αποφέρει κάποτε ανταποδοτικά έσοδα στον Δήμο,  όταν μέχρι τώρα δεν εισέπραττε απολύτως τίποτα. Και άκουσα ότι όσο και αν έχουμε ανάγκη μιας ΠΑΕ Α’ κατηγορίας στις Σέρρες, άλλο τόσο έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε και τον απλό Δημότη που συνεισφέρει από το υστέρημά του. 

Στην ερώτηση μου, αν το αυτοκινητοδρόμιο έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί έργα δια  απευθείας  αναθέσεων  όταν μεσολαβεί και το δεύτερο συστατικό ΟΤΑ ίσως να μην διευκρινίστηκε δεόντως.

 Όμως αυτά θα τα ρωτήσουμε στους διευθύνοντες του Αυτοκινητοδρομίου τώρα που ξεκίνησαν έργα με το ταμείο των 300.000 που τους παραδόθηκε από τους προηγούμενους…. 

Όταν θα έχω και πάλι νέα του Δήμου τα ξαναλέμε.

ΔΕΕΠ Σερρών: Έρχεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής Άντρη Παράσχου

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

ΔΕΕΠ Σερρών: Έρχεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής Άντρη Παράσχου

Στα πλαίσια των προεκλογικών περιοδειών των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σας ενημερώνουμε ότι θα επισκεφθεί την πόλη των Σερρών η υποψήφια Ευρωβουλευτής κα Ανδρούλα ( Άντρη) Παράσχου , αύριο Τετάρτη 1η Μαϊου 2024 .

Στις 11.00΄ θα έχει συνάντηση με τα μέλη και φίλους της ΔΕΕΠ ( ΝΟΔΕ) Σερρών στο γραφείο του κόμματος Αλ. Παναγούλη 1.

Η Ανδρούλα Παράσχου είναι 28 ετών και έχει ελληνοκυπριακή καταγωγή

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Δράμα ενώ κατάγεται από τα ιστορικά χωριά της Κύπρου, την Ανάγυια και το Επισκοπειό, της επαρχίας Λευκωσίας.

Σπούδασε στο τμήμα Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή της ολοκλήρωσε την άσκησή της στην Θεσσαλονίκη, όπου και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά.

Από το 2021 είναι δικηγόρος και η νεότερη εταίρος στη δικηγορική εταιρεία «Θοδωρής Καραγιάννης και Συνεργάτες», με έδρα την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. 

Σε επίπεδο μεταπτυχιακών σπουδών, έχει φοιτήσει στο αγγλόφωνο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσφυγικού δικαίου (“Master in Human Rights and Migration Studies”).

Λόγω της εξειδίκευσής της, έχει ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ευάλωτη ομάδα των ασυνόδευτων ανηλίκων και με τον τομέα της παιδικής προστασίας.

Ήδη από τα φοιτητικά της χρόνια είχε έντονη πολιτική ενασχόληση. Έχει διατελέσει Υπεύθυνη Οργάνωσης και Υπεύθυνη Τμήματος της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ Νομικής, Πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Νομικής και αντιπρόεδρος της Φοιτητικής Παράταξης Κυπρίων Πρωτοπορία Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος της ΟΝΝΕΔ από το 2015, έχει εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή και έχει αναλάβει θέσεις ευθύνης στο συντονιστικό γραφείο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, ως Υπεύθυνη Οργανωτικού και στο παρόν ως Υπεύθυνη Δικαιοσύνης και Διαφάνειας. 

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2023

Καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ μέσω της Τραπέζης Πειραιώς στους λογαριασμούς των παραγωγών, αποζημιώσεις ύψους 38 εκ. € για ζημίες τις οποίες υπέστησαν στις καλλιέργειες φυτικής παραγωγής και εκτροφής ζωικού κεφαλαίου το έτος 2023.

Με τη σημερινή πληρωμή, οι αποζημιώσεις τις οποίες έχει καταβάλλει ο ΕΛΓΑ για το 2023 ανέρχονται στα 180,8 εκ. €, όταν τα έσοδα του Οργανισμού από την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά των αγροτών ανέρχονται στα 170 εκ. €.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε δήλωσή του επισημαίνει ότι «με  την τελευταία πληρωμή αποζημιώσεων, ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλλει άνω του 80% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2023,

στοιχείο που αποτελεί δείγμα της αξιοπιστίας του Οργανισμού και της συνέπειας που επιδεικνύει απέναντι στους αγρότες μας. Και τούτο είναι εφικτό χάρη στην υπευθυνότητα της διοίκησης και των εργαζομένων στον ΕΛΓΑ».

Όπως διευκρινίζει, «Ο ΕΛΓΑ εξασφαλίζει την οικονομική του ευστάθεια με την στήριξη της Κυβέρνησης του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία εγκαίρως μέσω της Τραπέζης της Ελλάδος καταβάλλει περισσότερα από 30 εκ. € για τις διοικητικές και λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού.

Ήδη για το πρώτο εξάμηνο του 2024, κατετέθησαν στην Τράπεζα της Ελλάδος για λογαριασμό του ΕΛΓΑ 15 εκ. € την 29η Απριλίου 2024, όπως είχε δεσμευτεί ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Θάνος Πετραλιάς. Η κυβέρνηση με σταθερότητα συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών μας, ιδιαίτερα όσων επλήγησαν από θεομηνίες».

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Με αφορμή την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ, επαναλαμβάνει την πρότασή του για τετραήμερη εργασία.

Στη δήλωσή του ο Γρηγόρης Ζαρωτιάδης αναφέρει τα εξής:

“Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.
–Η καθιέρωση της 4ήμερης εβδομάδας εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών, αποτελεί αίτημα όλων των προοδευτικών Συνδικάτων της Ευρώπης.
–Ως  Έλληνες Σοσιαλδημοκράτες στηρίζουμε αυτή τη διεκδίκηση που αποτελεί  πανευρωπαϊκή αγωνιστική προτεραιότητα όλων των εργαζόμενων.

–Στις επικείμενες εκλογές, με την ψήφο μας στο Ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ, αλλάζουμε την Ευρώπη από  γραφειοκρατική Ένωση των ελίτ και των συμφερόντων των ισχυρών κρατών, σε Ευρώπη των λαών, της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

–Αυτή την Πρωτομαγιά, στέλνουμε μήνυμα ενότητας και αγώνα ενάντια στο αντεργατικό και αντιλαϊκό πολιτικό καθεστώς Μητσοτάκη και των εντός και εκτός κυβέρνησης, αντιευρωπαϊκών ακροδεξιών και νεοφασιστικών στηριγμάτων της”.

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών με μεγάλη χαρά καί συγκίνηση συγχαίρει τον μαθητή της Γ’ Γυμνασίου Σερέτη Νικόλαο που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας καθώς συμμετείχε ως μαθητής του Μουσικού Γυμνασίου Σερρών στο 35ο Πανελλήνιο Ατομικό Σχολικό πρωτάθλημα Σκάκι, που διεξήχθη στις 28 και 29 Απριλίου 2024 στο κλειστό γυμναστήριο Νεάπολης Λάρισας, κατακτώντας την 1η Θέση.

Η επιτυχία του αποτελεί αδιαμφισβήτητη απόδειξη της σκληρής δουλειάς, της αφοσίωσης και του ταλέντου του.

Η αριστεία στο σκάκι, ένα παιχνίδι που απαιτεί πνευματική οξύτητα, στρατηγική σκέψη και ψυχραιμία, αποτελεί πρότυπο για όλους μας.

Ευχόμαστε ολόψυχα να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και ενθουσιασμό, θέτοντας πάντα ψηλούς στόχους και αγωνιζόμενος για την επίτευξή τους. Τον ευχαριστούμε θερμά για την τιμή που πρόσφερε στο σχολείο μας.

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων

  1. Τι είναι το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας);
  • Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ουσιαστική συμβολή τους στην επίτευξη προσδιορισμένων και μετρήσιμων στόχων, απόλυτα συνδεδεμένο με το υφιστάμενο σύστημα στοχοθεσίας – αξιολόγησης και με τα Ετήσια Σχέδια Δράσης των Υπουργείων.
  • Στόχος του νέου συστήματος είναι η ενίσχυση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να επιτυγχάνεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων με απώτερο στόχο τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών.
  1. Ποια είναι τα οφέλη του μπόνους παραγωγικότητας;
  • Τα οφέλη του συγκεκριμένου νομοθετήματος είναι τα ακόλουθα:
    • Επιβράβευση άξιων και αποτελεσματικών δημοσίων υπαλλήλων – εισαγωγή υγιών κινήτρων στο Δημόσιο.
    • Ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του Δημόσιου Τομέα – ενίσχυση της συνεργατικότητας μεταξύ υπηρεσιών που εξυπηρετούν κοινούς στόχους.
    • Καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες – καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.
    • Ταχύτερη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και προτεραιοτήτων Υπουργείων.
    • Ενίσχυση της εικόνας και της ελκυστικότητας του Δημόσιου Τομέα ως εργοδότη.
  1. Ποιους αφορά το μπόνους παραγωγικότητας;
  • Όλοι οι υπάλληλοι φορέων που υπάγονται στην στοχοθεσία – αξιολόγηση, όπως π.χ. Υπουργεία, δήμοι και περιφέρειες, νοσοκομεία, είναι εν δυνάμει δικαιούχοι του μπόνους παραγωγικότητας.
  • Προκειμένου να λάβει ένας υπάλληλος το μπόνους παραγωγικότητας, πρέπει να έχει συμβάλει ουσιαστικά στην επίτευξη στόχου που έχει επιλεγεί προς ανταμοιβή.
  1. Πώς επιλέγονται οι προς επιβράβευση στόχοι;
  • Οι στόχοι που τίθενται για κάθε υπηρεσία του Δημοσίου προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσίας φορέων του Δημοσίου, στην όποια ενσωματώνονται και εξειδικεύονται ανά Γενική Διεύθυνση, Διεύθυνση και Τμήμα τα έργα των Ετήσιων Σχεδίων Δράσης των Υπουργείων.
  • Στην αρχή κάθε έτους θα καθορίζονται οι, προς ανταμοιβή, στόχοι των φορέων, κατόπιν επεξεργασίας από την Επιτροπή Κινήτρων και Ανταμοιβής που αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, με βάση τις προτεραιότητες ανά Υπουργείο. 
  1.  Πώς υπολογίζεται ο βαθμός επίτευξης των στόχων;
  • Οι στόχοι των υπηρεσιών που προκύπτουν από την υφιστάμενη διαδικασία στοχοθεσίας φορέων του Δημοσίου διαμορφώνονται στο σύνολό τους σύμφωνα με τη μέθοδο S.M.A.R.T..
  • Με αυτόν τον τρόπο προκύπτουν στόχοι που είναι:
    • Συγκεκριμένοι,
    • Μετρήσιμοι,
    • Επιτεύξιμοι,
    • Σχετικοί, 
    • Χρονικά προσδιορισμένοι.
  • Ο βαθμός επίτευξης των επιλεγμένων προς επιβράβευση στόχων υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους δείκτες μέτρησης απόδοσης. 
  • Οι δείκτες αυτοί, καθώς και το τεκμηριωτικό υλικό που αποδεικνύει την πρόοδο της επίτευξης των επιλεγμένων στόχων, καταγράφονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής, που υλοποιείται για τον σκοπό αυτό, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
  1. Πώς επιλέγονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι και πως διασφαλίζεται ότι δεν θα καταλήξει επιδοματικού χαρακτήρα σε όλους;
  • Η επιλογή των δικαιούχων υπαλλήλων και του ύψους ανταμοιβής ανά δικαιούχο πραγματοποιείται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία, με κριτήριο τη συμβολή τους στην επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων. 
  • Προκειμένου το μπόνους παραγωγικότητας να μην αποκτήσει «επιδοματικό» χαρακτήρα καθορίζεται ελάχιστο ποσό ανταμοιβής ανά υπάλληλο και ανώτατος αριθμός δικαιούχων υπαλλήλων ανά φορέα.
  • Το 40% του ποσού ανταμοιβής κατανέμεται ισομερώς στους δικαιούχους υπαλλήλους και το 60% κατανέμεται μη οριζόντια και σε συνάρτηση με την προσφορά του κάθε υπαλλήλου στην επίτευξη του στόχου.
  1. Ποιο είναι το ύψος της χρηματικής ανταμοιβής που λαμβάνουν οι υπάλληλοι;
  • Οι δικαιούχοι υπάλληλοι μπορούν να λάβουν χρηματική ανταμοιβή έως το 15% του ετήσιου βασικού μισθού τους.
  • Ο προϋπολογισμός για τις χρηματικές ανταμοιβές, σύμφωνα με το νέο σύστημα, ανέρχεται συνολικά σε 40 εκατομμύρια ευρώ ανά έτος.
  1. Τι είναι οι μη χρηματικές ανταμοιβές;
  • Οι μη χρηματικές ανταμοιβές χορηγούνται εφάπαξ, ετησίως, σε υπαλλήλους που έχουν συμβάλει στην πλήρη επίτευξη στόχων και δεν έχουν λάβει χρηματική ανταμοιβή. 
  • Χορηγούνται κατόπιν εμπεριστατωμένων εισηγήσεων των άμεσων προϊσταμένων των υπαλλήλων.
  • Μπορούν να έχουν για παράδειγμα τη μορφή συμμετοχής σε ειδικά προγράμματα πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων από φορείς δημόσιας διοίκησης στο εξωτερικό. 
  1. Πώς διασφαλίζεται η αντικειμενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του μπόνους παραγωγικότητας;
  • Το νομοσχέδιο εισάγει μια σειρά από δικλείδες ασφαλείας για την αντικειμενικότητα στη διαδικασία χορήγησης του μπόνους παραγωγικότητας
  • Προβλέπεται μεθοδικός τρόπος κατανομής της ανταμοιβής, με συγκεκριμένους μαθηματικούς τύπους που αναγράφονται ρητά στο σχέδιο νόμου, 
  • Οι υπάλληλοι που θα λάβουν μπόνους παραγωγικότητας επιλέγονται από τους υπηρεσιακούς τους προϊσταμένους και όχι από την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων,
  • Το Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβής διασφαλίζει τη δίκαιη εφαρμογή του μπόνους παραγωγικότητας, μέσω της παρακολούθησης των δεικτών μέτρησης απόδοσης και του απαραίτητου τεκμηριωτικού υλικού,
  • Δίνεται η δυνατότητα στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας να προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο δίκαιης κατανομής και ορθής καταβολής του μπόνους.

Συλληπητήριο ψήφισμα για τον Τάκη Χατζόπουλο από τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Σε πασχαλινούς ρυθμούς η αγορά-Αισιόδοξοι οι έμποροι

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

Μαρία Μπακοδήμου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια – Όλα πήγανε καλά, γράφει

0

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η παρουσιάστρια στο Instagram

Στο νοσοκομείο βρέθηκε η Μαρία Μπακοδήμου, όπως αποκάλυψε στα social media.

Η παρουσιάστρια χρειάστηκε να νοσηλευτεί, χωρίς ωστόσο, να εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν εκεί.

Σε ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, η Μαρία Μπακοδήμου μοιράστηκε με το κοινό της μια φωτογραφία της μέσα από το νοσοκομείο.

Σε αυτή, φαίνεται να φορά σωληνάκια, ενώ στη λεζάντα της δημοσίευσής της εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Όλα πήγανε καλά! Ήταν κάτι απλό, αλλά το ανεβάζω για να μη μοιράζομαι μόνο βόλτες, φαγητά και ταξίδια, αλλά και πραγματική ζωή. Πραγματική ζωή, με φωτεινό κραγιόν πάντα 😜».

Aν Χάθαγουεϊ: Γιορτάζει πέντε χρόνια νηφαλιότητας – Μου φαίνεται σαν ορόσημο, λέει

Πέθανε στα 40 του το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Μπελτεγρής

Σέρρες – Αναβιώνουν τα έθιμα την Μεγάλη Εβδομάδα!

sissy christidou e vima

Σίσσυ Χρηστίδου: Η καθημερινότητα μετά το διαζύγιο – «Ζω λίγο διπλή...

Η Σίσσυ Χρηστίδου απαντά για την καθημερινότητα ως χωρισμένη μητέρα H Σίσσυ Χρηστίδου παραχώρησε συνέντευξη στη διαδικτυακή εκπομπή της Μαρίας Σολωμού στο Youtube. Η παρουσιάστρια...
paparounes1 e vima

Καιρός: Ανάσταση με ομπρέλες, αλλαγή σκηνικού την Κυριακή του Πάσχα -Ποιοι...

Άστατος θα είναι ο καιρός σήμερα και τις επόμενες ημέρες, επηρεάζοντας τα σχέδια για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα. Η ΕΜΥ προβλέπει...
ekav e vima

Κρήτη: Γυναίκα έχασε το παιδί της στο κέντρο του Ηρακλείου και...

Η γυναίκα διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο - Το παιδί βρέθηκε σε παρακείμενη επιχείρηση Συναγερμός σήμανε στο κέντρο του Ηρακλείου στην Κρήτη το πρωί της Μεγάλης...
magiatiko stefani e vima

Πρωτομαγιά: Γιατί φτιάχνουμε μαγιάτικο στεφάνι και τι συμβολίζει – Μέχρι πότε...

Το μαγιάτικο στεφάνι συμβολίζει την άνοιξη και την αναγέννηση της φύσης. Είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα για την Πρωτομαγιά. Το μαγιάτικο στεφάνι είναι...
kotosoupa e vima

Αναστάσιμη πολίτικη κοτόσουπα

Η συντριπτική πλειοψηφία των Ρωμιών της Πόλης δεν σερβίρει μαγειρίτσα το Μ. Σάββατο. Σερβίρει μια πληθωρική, παχιά, δεμένη με ρου κοτόσουπα, βάλσαμο για όποιον τερματίζει...
megali tetarti e vima

Μεγάλη Τετάρτη: Το Άγιο Ευχέλαιο – Όταν ο Ιησούς έπλυνε τα...

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό και άλειψε τα πόδια του με μύρο. Το πρωί...
5xronos kourema e vima

Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο αγοράκι σε νηπιαγωγείο γιατί… δεν της άρεσε...

Δασκάλα νηπιαγωγείου κούρεψε τα μαλλιά 5χρονου αγοριού, καθώς δεν της άρεσε το κούρεμα του, στα Γιαννιτσά, όπως καταγγέλλει η μητέρα του παιδιού. Ο 5χρονος θαυμάζει...
kostas apostolakis1 e vima

Κώστας Αποστολάκης: «Θα ήθελα να είμαι ερωτευμένος με τον Ιησού Χριστό»

"Είναι έρωτας κανονικός, θείος! Όπως είσαι ερωτευμένος με έναν άνθρωπο, έτσι είσαι ερωτευμένος και με τον Ιησού Χριστό" ομολογεί ο Κώστας Αποστολάκης. Καλεσμένος της Αθηναϊδας...
nikos orfanos e vima

Νίκος Ορφανός: Έγινε πατέρας για δεύτερη φορά

Ήταν δύο εβδομάδες πρόωρη και ελλιποβαρής, έμεινε 13 ημέρες στην μονάδα φροντίδας νεογνών, αποκάλυψε σε ανάρτησή του Μία από τις πιο καλύτερες περιόδους της ζωής...
ivi adamou e vima

Ήβη Αδάμου για τον Μιχάλη Κουινέλη: Ήταν η πρώτη φορά που...

Ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύομαι, εκμυστηρεύτηκε η τραγουδίστρια Η Ήβη Αδάμου περιέγραψε τη γνωριμία της με τον σύντροφό της, Μιχάλη Κουινέλη, σε πολύ νεαρή...
profitis ieremias e vima

Εορτολόγιο 1η Μαΐου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα

Σήμερα, Μεγάλη Τετάρτη 1η Μαΐου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2024 τιμάται η μνήμη του Προφήτου Ιερεμία, του Αγίου Πανάρετου, της Οσίας Ισιδώρας, της...
ergatika kentra prwtomagia

Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά

Με τις σημερινές απεργιακές τους κινητοποιήσεις Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία τιμούν την ημέρα που είναι αφιερωμένη στους αγώνες της εργατικής τάξης και οι...
allagh dioikhshs pezikkou

Αλλαγή διοίκησης στο 10ο Σύνταγμα Πεζικού

Την 17 Μαΐου 2024, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή Διοικήσεως του 10ου Συντάγματος Πεζικού, στο Στρατόπεδο «ΙΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΛΕΙΣΑΡΗ». Το πρόγραμμα της τελετής, έχει όπως παρακάτω: α.Πέρας...
yper optikws ef olhs ths ylhs

ΥΠΕΡ–ΟΠΤΙΚΩΣ * Εφ’ όλης της ύλης*

Γράφει ο Τάσος Χανλίογλου Αντί προλόγου: Ποτέ δεν δήλωσα δημοσιογράφος αν και δημοσιογραφώ  και γενικώς συγγράφω τα τελευταία 15 χρόνια. Δεν φιλοδοξώ σε κανενός ...
antrh parassxxou ypopshfia

ΔΕΕΠ Σερρών: Έρχεται η υποψήφια Ευρωβουλευτής Άντρη Παράσχου

Στα πλαίσια των προεκλογικών περιοδειών των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, σας ενημερώνουμε ότι θα επισκεφθεί την πόλη των Σερρών η υποψήφια Ευρωβουλευτής κα...
apozhmeiwseis elga paragwghs

Αποζημιώσεις 38 εκατ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ για ζημιές φυτικής παραγωγής...

Καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ μέσω της Τραπέζης Πειραιώς στους λογαριασμούς των παραγωγών, αποζημιώσεις ύψους 38 εκ. € για ζημίες τις οποίες υπέστησαν στις καλλιέργειες...
grhgorhs zarwtiadhs sygkentrwseis

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης: Συμμετέχουμε μαζικά στις φετινές απεργιακές συγκεντρώσεις

Με αφορμή την φετινή Εργατική Πρωτομαγιά, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ και Καθηγητής Οικονομικών στο ΑΠΘ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΩΤΙΑΔΗΣ, επαναλαμβάνει την πρότασή του για...
prwtathlhths elladas skaki

Πρωταθλητής Ελλάδας στο σκάκι ο Σερραίος μαθητής Σερέτης Νικόλαος

Το Μουσικό Σχολείο Σερρών με μεγάλη χαρά καί συγκίνηση συγχαίρει τον μαθητή της Γ' Γυμνασίου Σερέτη Νικόλαο που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας καθώς συμμετείχε ως...
dieukriniseis ypes systhma

Διευκρινήσεις από το ΥΠΕΣ για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων...

Τι είναι το νέο σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής δημοσίων υπαλλήλων (μπόνους παραγωγικότητας); Πρόκειται για ένα νέο σύστημα επιβράβευσης των δημοσίων υπαλλήλων για την ουσιαστική συμβολή...
maria mpakodhmou nosokomeio

Μαρία Μπακοδήμου: Στο νοσοκομείο η παρουσιάστρια – Όλα πήγανε καλά, γράφει

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η παρουσιάστρια στο Instagram Στο νοσοκομείο βρέθηκε η Μαρία Μπακοδήμου, όπως αποκάλυψε στα social media. Η παρουσιάστρια χρειάστηκε να νοσηλευτεί, χωρίς ωστόσο,...

Δείτε επίσης